Doi buzoieni, confirmati cu meningita provocata de virusul West Nile

7 octombrie 2015 | 0 comentarii |

 O a treia persoana din municipiul Buzau este suspectata de infectie cu acelasi virus. Medicii spun ca din fericire este vorba de cazuri usoare, iar riscul raspandirii bolii este redus.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Dupa o pauza de trei ani, virusul West Nile face din nou victime in judetul Buzau. Doua cazuri confirmate si o suspiciune s-au inregistrat in aceasta perioada, in care autoritatile sanitare se pregateau sa incheie supravegherea acestui virus, stiut fiind faptul ca el se transmite in special vara, prin intapaturile tantarilor, care nu mai sunt atat de activi in aceasta perioada anului. Cu toate acestea, doua cazuri de meningita provocata de acest virus au fost deja confirmate pe teritoriul judetului, iar o a treia persoana este suspectata de aceeasi afectiune, in cazul sau fiind asteptate rezultatele analizelor, de la Institutul Matei Bals.

Cei doi pacienti diagnosticati cu meningita provocata de virusul West Nile sunt un barbat de 37 de ani din municipiul Buzau si o femeie de 74 de ani din comuna Amaru, iar persoana suspectata este tot din municipiul Buzau. Medicul Carmen Scantei, seful Serviciului Epidemiologie din cadrul DSP Buzau spune insa ca nu exista motive de panica pentru ca „este vorba, din fericire, despre cazuri usoare. Pacientii au primit la timp tratamentul adecvat si sunt in afara oricarui pericol. In prezent, unul dintre acestia se afla internat la Institutul Matei Bals din Capitala, iar cealalalt pacient la care boala a fost confirmata, impreuna cu cel suspectat de meningita de tip West Nile sunt internati la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau”.

 

Biolog Adriana Craciun

Biolog Adriana Craciun

Autoritatile sanitare, in colaborare cu administratia locala, au luat masurile ce se impun in astfel de cazuri pentru a preveni raspandirea virusului. Astfel, responsabilii din cadrul DSP au informat primaria municipiului si pe cea din Amaru, in vederea efectuarii unor lucrari de dezinsectie, care sa omoare tantarii ce ar mai putea fi purtatori ai virusului. Totodata a fost sesizata conducerea DSVSA – dat fiind faptul ca virusul este preluat de tantari din sangele animalelor, in special al pasarilor. Centrul de Transfuzii a fost, de asemenea instiintat, pentru ca timp de o luna, persoanele care provin din zonele in care locuiesc pacientii confirmati sau suspecti nu pot dona sange, pentru a reduce astfel si mai mult riscul raspandirii virusului. Astfel, pana la sfarsitul lunii, locuitorii comunei Amaru si cei domiciliati pe 32 de strazi din municipiul Buzau nu vor mai putea dona sange. Conform directorului Centrului de Transfuzii Buzau, Adriana Craciun,  strazile vizate din municipiu sunt Orizontului, impreuna cu strazile adiacente din cartierele Simila si Constitutiei. In plus, ca o masura suplimentara de siguranta, celorlalti donatori care se vor prezenta in perioada urmatoare la centrul de transfuzii la va fi masurata temperatura si vor fi intrebati, inainte de a dona, daca prezinta simptome specifice bolii, respectiv stari febrile, sau daca au tranzitat si alte zone din tara sau strainatate unde a fost confirmat virusul West Nile.

 

tantarInfectia cu virusul West Nile este o boala care evolueaza in mod predominant ca o meningo-encefalita, transmiterea acesteia realizandu-se prin intepatura tantarilor, cunoscuti drept vectori transmitatori ai virusului. Boala afecteaza in mod deosebit pasarile domestice si salbatice precum si cateva specii de mamifere, dintre care cele mai expuse sunt oamenii si caii. Virusul se transmite la animale si om prin intepatura de tantar, iar conditia pentru ca un tantar sa devina vector, este ca acesta sa se hraneasca cu sange provenit de la un animal deja infectat, deoarece virusul la animale, in faza de inceput a bolii, se regaseste in sistemul circulator. Odata patruns in sistemul digestiv, virusul va fi multiplicat de celule, localizandu-se in final in glandele salivare ale tantarului. In acest stadiu, vectorul devine capabil sa transmita boala daca se va hrani pe un animal receptiv sanatos. Din cercetarile efectuate pana in prezent, s-a constatat ca pasarile sunt singurele animale in sangele carora virusul se gaseste in cantitati suficient de mari pentru ca tantarul sa se infecteze. Sangele cailor si al omului reprezinta de asemenea un mediu propice pentru multiplicarea agentului infectios, insa cantitatea de virus circulanta nu este suficient de mare si astfel, prin hranire, tantarul nu se infecteaza iar virusul nu se poate transmite in acest mod de la o persoana infectasta la alta.

 

laborator-analizeVirusul are afinitate pentru celulele nervoase din creier, maduva spinarii si  nervi. La om, simptomele cele mai des intalnite ale meningitei provocate de virusul West Nile sunt febra 38 – 40 de grade, dureri de cap, gat, muschi si articulatii, lipsa poftei de mancare, greata, conjuctivita, simptomele asemanatoare cu cele ale gripei sezoniere. Pot aparea chiar diaree sau semne respiratorii, iar in unele cazuri boala poate evolua spre forme mai grave cum ar fi encefalita, meningita, meningoencefalita sau chiar poliomelita. Categoriile cele mai afectate sunt copiii si persoanele in varsta.

In anul 1996, Romania s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa. Incepand cu anul 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere al acestei infectii, astfel ca toate cazurile de meningita sunt strict monitorizate de medici.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*