Clubul Politistilor, transformat in centru de recoltare a sangelui de la donatori

18 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Nu este vorba de o schimbare definitiva a destinatiei Clubului, ci de o actiune derulata in parteneriat de Centrul de Transfuzii si IPJ Buzau, pentru a diminua criza de sange accentuata din cauza carantinei impusa in anumite zxone din judet, de virusul West Nile.

 

In cursul zilei de astazi, politistii buzoieni au venit din nou in ajutorul Centrului de Transfuzii, pentru a mai diminua criza de sange aparuta in aceasta perioada la nivelul judetului, participand la o noua campanie de donare.

Astfel de campanii au mai avut loc, insa de aceasta data politistii nu s-au mai deplasat la Centrul ce Transfuzii, asa cum faceau de obicei, un punct mobil de recoltare fiind instalat la sediul Clubului Politistilor.

Sala de conferinte a clubului a devenit astfel, pentru cateva ore, punct de recoltare, catreva zeci de politisti venind in cursul zilei de astazi sa doneze sange si raspunzand astfel apelului venit din partea Centrului de Transfuzii.

Punctul mobil de recoltare a fost instalat la Clubul Politistilor incepand cu ora 11.00, iar timp de cateva ore, mai multi agenti si ofiteri din cadrul IPJ Buzau s-au prezentat la donare, dupa cum le-a permis programul de lucru. Printre primii politisti care au venit sa doneze s-au numarat si cativa clienti fideli ai Centrului de Transfuzii, care nu lipsesc de la nicio actiune de acest gen.

 

Echipa de la Centrul de Transfuzii trimisa la Clubul Politistilor a fost coordonata de directorul centrului, Adriana Craciun, care a declarat cu aceasta ocazie ca unitatea se confrunta in aceasta perioada cu o noua criza de sange, astfel incat este nevoie sa se apeleze din nou la partenerii „traditionali” pentru astfel de situatii. Este vorba de politisti, jandarmi, angajatii de la ISU si cei ai unitatilor militare din Garnizoana Buzau, care au raspuns de fiecare data apelurilor venite din partea Centrului de Transfuzii, in situatii de criza. Un astfel de apel a fost lansat si zilele acestea, iar actiunea de azi va fi urmata de alte activitati similare, a declarat biologul Adriana Craciun, exprimandu-si speranta ca, in paralel, va creste si numarul donatorilor care se vor prezenta la Centrul de Transfuzii.

Aceasta a reamintit faptul ca numarul donatorilor fideli a scazut continuu in ultimii ani, iar din aceasta cauza, la nivelul Centrului de Transfuzii de la Buzau este din ce in ce mai dificil sa se gaseasca resursele necesare petnru obtinerea produselor din sange, in conditiile in care unitatea de la Buzau aprovizioneaza cu sange si produse din sange si spitalele din Bucuresti.

 

Adriana Craciun

Criza de sange de la momentul actual era oarecum previzibila, avand in vedere ca in aceasta perioada, multi dintre donatorii care obisnuiau sa se prezinte la centrul de transfuzii sunt prinsi cu lucrarile agricole sau sunt plecati din localitate.

De aceasta data insa, princioalul vinovat este carantina instituita in unele zone din judet ca urmare a aparitiei celor doua cazuri de infectie cu virusul West Nile. Aceasta situatie a agravat, intrucatva, situatia, intrucat ii exclude de la donare pe locuitorii din zonele aflate sub carantina.

De altfel, chiar si in cursul actiunii de azi, politistii care au donat au fost mai intai intrebati daca s-au deplasat in ultima perioada in zonele respective si au fost nevoiti sa petreaca mai mult timp acolo.

 

Carantina este impusa in zona Puiesti si localitatile limitrofe, in urma decesului unei localnice de 80 de ani care a suferit o infectie cu virusul West Nile, precum si in zona Clondiru si localitatile invecinate, dupa ce diagnosticul de infectie cu acelasi virus a fost confirmat in cazul unui localnic. „Localnicii din aceste zone sunt exclusi de la donare pana spre sfarsitul acestei luni, cand o sa se ridice carantina, iar aceasta situatie complica lucrurile. Noi aveam planificate deplasari in aceste zone, pe care nu le mai putem face din cauza carantinei si astfel pierdem un numar important de donatori. Chiar in zilele urmatoare trebuia sa ajungem la Stalpu, dar am anulat actiunea pentru ca si aici este carantina. In perioada aceasta a anului ne confruntam de obicei cu scaderea numarului de donatori, de aceea facem mai multe deplasari cu centrul mobil, insa din cauza carantinei avem restrictii in zonel respective”, a declarat Adriana Craciun.

Aceasta a mai precizat ca si la nivelul Centrului se iau masuri speciale pentru a preveni raspandirea virusului prin sange contaminat. Astfel, pe langa analizele suplimentare care se fac probelor de sange, donatorilor li se masoara temperatura si sunt intrebati daca au fost intepati de insecte si daca au manifestat in ultimele zile simptome specifice infectiei cu West Nile, iar in cazul in care raspunsurile sunt afirmative, persoanele respective sunt refuzate.

GALERIE FOTO:

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*