Suspiciune de toxiinfectie alimentara la Scoala numarul 11 din Buzau

2 februarie 2017 | 0 comentarii |

Doi copii sunt internati in sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean, iar alti 15 nu au venit astazi la cursuri, acuzand stari de rau dupa ce au consumat, ieri, alimentele oferite la scoala de o firma de catering.

 

clasa pregatitoareAutoritatile medicale din Buzau au intrat in alerta in aceasta dimineata, dupa ce doi elevi de la Scoala numarul 11 din municipiu, inscrisi la clasa pregatitoare, au fost internati la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean, iar alti 15 colegi au acuzat o stare de rau in cursul zilei de ieri, dupa ce au consumat aceleasi alimente furnizate de o firma de caternig din municipiu.

Copiii au consumat alimentele respective in cursul zilei de ieri, iar ulterior au inceput sa se simta rau. Parintii s-au prezentat cu ei la sectia UPU a Spitalului Judetean, unde au fost examinati de personalul medical care a constatat ca acestia prezentau semnele specifice unei toxiinfectii alimentare. De asemenea, unul dintre cei 17 copii a fost consultat de medicul de familie.

Doi dintre copii, care se simteau cel mai rau, au fost transferati la sectia de Boli Infectioase, unde au ramas internati, in timp ce colegii lor au fost trimisi acasa, dupa ce au primit ingrijiri la UPU. In cursul zilei de astazi, o parte dintre copiii din clasa pregatitoare nu s-au prezentat la scoala, tot din cauza faptului ca se simt rau, si tot astazi, situatia a fost adusa la cunostinta Directiei de Sanatate Publica.

 

sectie chirurgie pediatrica (4)Sesizarea a venit din partea medicilor de la Spitalul Judetean, care si-au dat seama ca ar putea fi vorba de un focar de toxiinfectie alimentara, dat fiind faptul ca toti copiii care s-au simti rau au consumat acelesi alimente.

Imediat ce a fost primita sesizarea de la spital, la nivelul DSP s-a dispus o ancheta coordonata de medicul epidemiolog Carmen Scantei, o prima masura fiind trimiterea unei echipe la Scoara numarul 11, pentru a se stabili ce alimente au consumat copiii si care a fost sursa acestora.

S-a constatat ca alimentele consumate de copii erau pastrate in conditii corespunzatoare, fiind recoltate probe din fiecare sortiment in parte, incluziv din laptele si cornul care se distribuie tuturor elevilor din scoala, nu doar celor din clasa pregatitoare. Medicul Carmen Scantei a mai precizat ca alimentele consumate de copii provin strict din cele livrate de firma de catering, mentionand ca nu au fost introduse alimente din afara.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Nu au fost constatate deficiente in ceea ce priveste calitatea, pastrarea alimentelor si distribuirea acestora de catre firma de catering, singura neregula ce ar putea fi mentionata fiind faptul ca, inainte de a merge in sala de mese, copiii se spala pe maini la o chiuveta situata la parter, apoi urca pe scari pana la etaj. „Chiar daca se spala pe maini inainte de masa si sunt supravegheati cand fac acest lucru, pana ajung la etaj, copiii se mai tin de balustrada, se joaca, pun mana pe pereti, dupa care mananca, deci este posibil ca astfel sa se fi contaminat”, a explicat dr. Carmen Scantei.

Aceasta a mai precizat ca in clasa respectiva sunt 39 de elvi, iar 17 dintre ei absenteaza astazi de la cursuri. Dintre acestia, doi sunt internati la sectia de Boli Infectioase, sapte au acuzat stari de voma, doi au acuzat dureri abdominale, iar unul a fost vazut de medicul de familie care le-a recomandat parintilor sa nu il trimita astazi la scoala, din aceeasi cauza.

In opinia dr. Scantei, nu pare a fi vorba de o toxiinfectie alimentara acuta, simptomele fiind unele specifice mai degraba unei enterite acute, mai ales ca aceasta este perioada in care circulatia virusului este mai intensa. Un verdict clar urmeaza sa se dea dupa comunicarea rezultatelor analizelor de laborator.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*