Demisia in bloc a medicilor buzoieni se apropie de momentul critic

7 octombrie 2015 | 8 comentarii |

In aceasta dimineata ei au transmis autoritatilor o scrisoare deschisa prin care isi exprima oficial nemultumirile, insotita de o lista de propuneri si revendicari. In lipsa unei reforme reale in Sanatate si a unor salarii corespunzatoare pregatirii lor, sunt hotarati sa demisioneze.

 

greva 3Spun ca nu vor sa fie patetici, nici sa fie lipsiti de consideratie fata de alte profesii. Nu cer ca breasla lor sa fie „tratata” ca „X” sau „Y” profesie, ci doar sa li se recunoasca importanta cuvenita in societate, inalta calificare si competenta. Vor salarii mai mari, dar in aceeasi masura cer ca unitatile sanitare sa fie dotate corespunzator standardelor europene, sa dispuna de echipamente, materiale sanitare si medicamente pentru a avea cu ce sa-ti salveze bolnavii. Si nu mai sunt dispusi sa accepte compromisuri. Cam acestea ar fi, in sinteza, solicitarile medicilor buzoieni din Sindicatul Independent (SIM) care, intr-o sedinta care a avut loc aseara, au finalizat lista cu revendicari si propuneri si si-au mentinut decizia luata in urma cu doua saptamani, de a demisiona in bloc, daca nu vor fi luati in seama de autoritati pana la sfarsitul acestei luni.

Printr-o scrisoare deschisa pe care am transmis-o in aceasta dimineata Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului Romaniei, Presedintelui Camerei Deputatilor, Primului Ministru al Romaniei, Ministrului Sanatatii, Ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Presedintelui Consiliului Judetean Buzau, atragem atentia ca de prea multa vreme statul si guvernantii ne-au desconsiderat si injosit si ne-au obligat sa ne manjim demnitatea profesionala si umana. Multi dintre noi, pentru a putea supravietui, mai avem cel putin un serviciu in plus. Desi eram vulnerabili, acum se incearca sa ne accentueze culpabilitatea si sa ne poata manipula prin frica si santaj”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Victor Ionita, presedintele Sindicatului Independent al Medicilor Buzau.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

In aceeasi scrisoare deschisa, care se doreste un apel public national catre toti factorii de decizie dar si catre medicii din sistem, SIM Buzau sustine ca „imaginea publica a profesiei noastre este erodata permanent de scandaluri de presa alimentate de grupuri de interese contrare noua. Pacientii nemultumiti de neajunsurile sistemului si de conditiile precare din majoritatea spitalelor din tara ne gasesc pe noi tapi ispasitori si isi varsa nemultumirea pe medici. Politicienii responsabili de degradarea nationala ne indeamna sa plecam din tara daca suntem nemultumiti, sa ne lasam familiile si parintii singuri, iar pacientii in voia sortii”.

Medicii considera ca sunt „cea mai specializata categorie profesionala din Romania, trebuie sa parcurgem cel putin 10-12 ani de pregatire pentru a deveni specialisti si mai jos de atat nu mai putem cobora, nu mai avem nimic de pierdut!”. De aceea, „cu disperare, dar si cu speranta, am redactat o lista minima de revendicari pentru care, in situatia in care nu sunt satisfacute, vom protesta prin demisia in bloc. Nu este un lucru pe care ni-l dorim, noi vrem sa muncim si sa ne ingrijim pacientii, dar nu mai putem sa ne asumam aceasta sarcina in conditiile actuale. Facem un apel la toti factorii decizionali din Romania sa priveasca cu toata seriozitatea revendicarile noastre si sa evalueze cu realism situatia actuala si viitoare a medicinei romanesti, factor esential in stabilitatea sociala si nationala”, se atrage atentia in scrisoarea deschisa a Sindicatului Independent al Medicilor Buzau. Spitalul Judetean Buzau functioneaza la ora actuala cu 93 de medici, iar 75 la suta dintre ei au semnat pentru demisia in bloc.

 

bolnavi ATIReamintim cititorilor SanatateaBuzoiana.ro ca asa cum am prezentat, in premiera, inca de la inceputul lunii septembrie, medicii din Spitalul Judetean Buzau au decis ca „asa nu se mai poate continua”. Au contestat proiectul noii Legi a Salarizarii, faptul ca au fost asimilati functionarilor publici si „oficializarea spagii”, precum si Ordonanta de Urgenta prin care s-a propus majorarea salariului brut si a sporurilor cu 25 la suta, considerandu-le nesatisfacatoare si incompatibile cu „nevoile noastre si ale sistemului medical”. Totodata, medicii buzoieni au subscris listei de revendicari a Aliantei Medicilor si au decis ca in cazul in care oficialitatile nu iau in calcul o „reforma reala a sistemului sanitar si nu vor tine cont de revendicarile si propunerile medicilor, greva generala sau demisa in bloc vor fi inevitabile” .

In Adunarea Generala care a avut loc in 17 septembrie, peste 75 la suta dintre medicii buzoieni au semnat pentru „demisia in bloc”, iar restul pentru greva generala. Protestul este considerat „radical” de conducerea unitatii medicale si de cea a Consiliului Judetean Buzau, care are Spitalul Judetean de Urgenta Buzau in subordine din punct de vedere administrativ. Toata lumea este insa de acord ca cel putin o parte dintre revendicari sunt justificate, iar numerosi pacienti s-au declarat sustinerea.

Ministerul Sanatatii a aruncat „pisica”in ograda Consiliului Judetean, in ceea ce priveste  dotarea spitalului si acordarea unor facilitati medicilor, spunand ca Executivul a acordat marirea salariala de 25 la suta medicilor, incepand cu 1 octombrie si a cerut autoritatilor locale sa discute cu medicii. Responsabilii din Sanatate si-au declarat insa si disponibilitatea de a discuta cu protestatarii.

Asa cum a precizat dr. Victor Ionita insa „pana la ora actuala nu am fost invitati de nimeni la discutii, dar SIM Buzau  se mentine consecvent deciziei luate in Adunarea Generala de a demisiona in bloc. In dupa-amiaza de 6 octombrie am finalizat lista de revendicari si am initiat o scrisoare deschisa care a fost transmisa, in aceasta dimineata, tuturor forurilor decizionale”, a conchis liderul medicilor buzoieni, mentionad ca daca pana la sfarsitul acestei luni nu vor fi invitati la negocieri si nu se va lua o decizie convergenta cu propunerile medicilor, demisia in bloc este inevitabila.

 

Dr. Victor Ionita, lider Sindicat medici buzau

Dr. Victor Ionita, lider Sindicat medici buzau

Revendicarile Sindicatului Independent al Medicilor Buzau sunt:

1. Cresterea salariilor in asa fel incat salariul de referinta sa fie pentru medicul specialist, la valoarea de trei salarii medii brute pe economie. Cresterile pentru cele 5 gradatii aferente medicului specialist sa se faca adaugandu-se 10% in plus pentru fiecare gradatie. Medicii primari incep de la valoarea de 3,5 salarii medii brute pe economie,  crescandu-le si lor valoarea cu cate 10% pentru fiecare gradatie, in asa fel incat medicul primar gradatia 5 sa primeasca 4 salarii medii brute pe economie.

Medicii rezidenti an VI vor primi trei salarii medii brute pe economie minus 10%, cei an IV-V diminuat cu 20%, cei an III cu 30%, anul II cu 40% si anul I vor primi 2,5 salarii medii brute pe economie.

2. Calcularea sporurilor sa se faca la nivelul salariului rezultat din pct.1.

3. Garzile sa fie platite conform pregatirii si vechimii in specialitate la valoarea orara  rezultata din pct. 1, la care se adauga sporurile de noapte si pentru week-end si sarbatori legale.

4. Recunoasterea caracterului liberal al profesiunii de medic, asa cum rezulta si din legislatia europeana si renuntarea la asimilarea noastra cu functionarii publici, indiferent de locul de desfasurare a activitatii medicale.

5. Armonizarea cadrului legislativ in asa fel incat suma platita de Casa de asigurari pe caz ponderat sa fie crescuta, astfel incat sumele contractate cu spitalele sa fie acoperitoare pentru salariile majorate, modernizarea si dotarea platoului tehnic, medicamente, materiale, cheltuieli de intretinere a spitalelor.

6. Implicarea Consiliului Judetean in vederea crearii unui pachet de facilitati pentru tinerii medici, care pe langa salariu, sa cuprinda o prima de instalare in valoare de trei salarii medii brute pe economie si locuinta cu chirie subventionata.

7. Alocarea a cel putin 7% din PIB pentru sanatate, suma necesara pentru salarii, medicamente, dotarea spitalelor si oprirea migratiei medicilor !

8. Discutarea unui pact national pe probleme de sanatate care sa aiba acordul tuturor partidelor politice, sa recunoasca valoarea sociala a medicilor si sa garanteze sustenabilitatea sistemului medical romanesc.

Presedintele Sindicatului Independent al Medicilor Buzau,

Dr. Ionita Victor

 Comentarii (8)

 1. Sibnet spune:

  Este o masura extrema dar, se pare, necesara pentru deblocarea situatiei.

 2. Doru Dragomir spune:

  Hai odata ca boala lunga… inseamna ca sunt interese politice.

 3. Lenuța Țopea spune:

  Ma intreb ca ar fi daca tot personalul unui spital de psihiatrie si-ar da demisia si, imediat dupa aceea ar deschide usile larg, sa plece fiecare unde doreste… Atunci multi ar vedea importanta personalului din aceste servicii…
  Eu sustin cauza tuturor care isi cer drepturile in acest mod… sa inteleaga toti parlamentarii care se cred speciali, ca oricum sunt prea multi, ca nu am avut si nu vom avea nevoie de cei mai multi dintre ei, dar ei de personal medical au nevoie, mai ales ca isi doresc sa traiasca cat mai mult, sa foloseasca tot ce au “agonisit”

 4. Albertino Camus spune:

  Buzaul e doar inceputul, daca un spital va intra in greva aceasta se va propaga inevitabil din trei motive:
  1. Daca grevistii vor obtine ceva va fi un semnal incurajator pentru alte spitale de a iesi din amorteala, medicii de acolo vor fi mai motivati sa ia atitudine
  2. Daca nu vor obtine nimic, medicii ae vor radicaliza si si vor intoarce si mai mult impotriva guvernului, probabilitatea de a se declansa o greva in sistem creste
  3. Greva intr-un spital poate induce un efect de domino: pacientii care nu pot beneficia de serviciile unui spital in greva vor suprasolicita alte spitale, deja supraaglomerate.
  Sa tinem pumnii colegilor nostri de la Buzau. Actiunea lor e in interesul tuturor.

 5. Ciunel Stefanita spune:

  Bravo! Aveti mult curaj! Dar pt. orasele cu universitati de medicina in ele nu va fi posibil niciodata!

 6. Cristiana Adi Oprita spune:

  Uite ca exista si medici cu “sange in aparat ” FELICITARI! deci se poate pentru ca NU SE MAI POATE !

 7. Daniel Miu spune:

  Sunt curios câte alte spitale o sa se solidarizeze cu Buzăul.

 8. Costache Botezatu spune:

  DOAR ASA trebuie actionat! Ferm, decis, cu demnitate, fara cedari!

Adaugati un comentariu


 

*