„Bolnavii invizibili”, in prim plan la Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative

7 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Evenimentul va debuta maine, la Targu Mures si isi propune sa atraga atentia asupra pacientilor care intampina bariere suplimentare in accesarea acestor servicii si de existenta carora, uneori, nu se stie nimic.

 

congresIn perioada 8-10 octombrie va avea loc, la Targu Mures, a 16-a editie a Conferintei Nationale de Ingrijiri Paliative, eveniment organizat de Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative si Fundatia Hospice Casa Sperantei.

Perioada de desfasurare a conferintei nu a fost aleasa intamplator, pe 10 octombrie fiind marcata Ziua Mondiala Hospice si a Ingrijirii Paliative, ocazie cu care se va atrage atentia asupra problemelor asa-numitilor „bolnavi invizibili”. Este vorba despre copiii, varstnicii – in special cei cu demente, persoanele cu alte orientari sexuale, persoanele cu dizabilitati sau cu tulburari psihiatrice, cele care traiesc in comunitati izolate din zone rurale sau detinutii  care sufera de boli incurabile si care intampina bariere suplimentare in accesarea serviciilor de ingrijiri paliative.

Asupra acestui aspect se vor concentra si o buna parte din activitatile desfasurate in cadrul conferintei nationale, in conditiile in care peste 140.000 de pacienti  cu boli incurabile oncologice si non oncologice se confrunta in Romania cu lipsa serviciilor de ingrijiri paliative.

 

Hospice Casa sperantei

Hospice Casa sperantei

Alte subiecte care vor fi dezbatute pe parcursul celor trei zile ale conferintei sunt legate de situatia actuala a paliatiei in Romania, leadership, cazuri dificile, ingrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul si familia. Totodata, vor avea loc si doua dezbateri la care participantii va trebui sa stabileasca „Unde incepe si unde se termina paliatia”.

Cu aceeasi ocazie, Hospice Casa Sperantei va promova si platforma on-line www.infopaliatie.ro, menita sa ii ajute pe pacientii care au nevoie sa faca primul pas in a beneficia de servicii de ingrijiri paliative. Va fi lansat si noul Catalog al serviciilor de ingrijiri paliative din Romania, iar participantii vor fi invitati sa vizioneze expozitia itineranta „Traind cu boala”, expozitie ce cuprinde o serie de povesti de viata si imagini ale pacientilor care beneficiaza de astfel de ingrijiri in cadrul Hospice Casa Sperantei.

 

ingrijiri paliativePentru bolnavii incurabili, ingrijirea paliativa inseamna cresterea calitatii vietii. Cu toate ca boala nu mai raspunde la tratament, starea bolnavului poate fi ameliorata prin controlul simptomelor suparatoare, alinarea durerii, consiliere psihologica – de care pot beneficia si membrii familiei. Totodata, prin acordarea unor servicii de asistenta sociala pentru obtinerea drepturilor legale si pentru familiile care se confrunta cu greutati materiale sau consiliere spirituala din partea preotilor, in functie de optiunea si confesiunea religioasa a fiecaruia, pot face ca suferinta sa fie suportabila.

In plus, in ingrijirea paliativa, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nicio decizie medicala nu se ia fara consimtamantul acestuia si fara sa fi fost informat, mai intai, cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectiva.

Ingrijirea paliativa poate fi acordata in paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*