Spitalele CFR revin la Ministerul Transporturilor

22 mai 2014 | 2 comentarii |

11 spitale regionale care au functionat pana anul trecut in reteaua Ministerului Transporturilor ar putea reveni in subordinea acestuia, din cea Ministerului Sanatatii, potrivit unei OUG lansata in dezbatere publica.

 

Spital CFR Constanta

Spital CFR Constanta

Vesti bune pentru angajatii Spitalului CFR Buzau care de mai bine de doua saptamani sunt ingrijorati ca se desfiinteaza aceasta unitate medicala sau, in cel mai bun caz, vor trece in subordinea Consiliului Judetean Buzau, ca sectie exterioara pentru bolnavi cronici, a Spitalului Judetean de Urgenta.

Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere un proiect de Ordonanta de Urgenta privind trecerea in subordinea sa, a 11 spitale din subordinea Ministerului Sanatatii (MS).

 Atributiile si competentele MS de ordonator principal de credite, calitate pe care o detine de un an de zile, de cand a preluat aceste unitati medicale din strauctura Transporturilor, se va transfera astfel la Ministerul Transporturilor, care va prelua si patrimoniul spitalelor, dar si personalul.

Sumele alocate in bugetul de stat pe anul 2014 pentru Ministerul Sanatatii, aferente celor 11 spitale, se vor transfera in bugetul Ministerului Transporturilor cu aceeasi destinatie, la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta. Pana la data semnarii protocoalelor de predare-preluare, finantarea cheltuielilor aferente unitatilor sanitare se va asigura din bugetul ministerului Sanatatii, se arata in proiectul de act normativ.

 

Salon spital CFR Brasov

Salon spital CFR Brasov

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, reteaua sanitara a Ministerului Transporturilor numara in prezent doar patru unitati sanitare cu paturi care i-au ramas anul trecut in structura proprie, amplasate in zonele in care se afla regionalele de cai ferate si care pun la dispozitia asiguratilor cu functii ce concura la siguranta transporturilor servicii medicale clinice si paraclinice care nu sunt decontate de casele de asigurari de sanatate.

Acestea se finanteaza din venituri proprii, prin sistemul de asigurari sociale de sanatate si din transferuri de la bugetul de stat si au statut de spitale clinice – doua si spitale generale – doua.

Spitalele clinice au cel putin doua sectii clinice conduse de cadre universitare, iar in cazul lor functioneaza comisii medicale si comisii psihologice de siguranta transporturilor, fara personalitate juridica, care asigura examinarea medicala si psihologica a personalului din transporturi cu atributii in siguranta transporturilor, in vederea obtinerii avizelor de aptitudine medicala si/ sau psihologica.

 

Spital CFR Iasi

Spital CFR Iasi

Asistenta medicala a personalului din transporturi cu atributii in siguranta transporturilor se asigura in prezent, exclusiv prin cele patru unitati sanitare care s-au dovedit a fi insuficiente pentru nevoile actuale, iar asistenta psihologica a personalului din transporturi cu atributii in siguranta transporturilor se asigura prin laboratoarele psihologice din reteaua sanitara proprie, care, de asemenea, s-au dovedit a fi insuficiente”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cele 11 spitale pe care Ministerul Transporturilor vrea sa le ia inapoi de la Ministerul Sanatatii sunt, potrivit OUG lansata in dezbatere publica:  spitalul Clinic Cai Ferate Oradea, spitalul Clinic Cai Ferate Timisoara, spitalul Clinic Cai Ferate Constanta, spitalul Clinic Cai Ferate Cluj-Napoca, spitalul Clinic Cai Ferate Craiova, spitalul Clinic Cai Ferate Iasi, spitalul General Cai Ferate Brasov, spitalul General Cai Ferate Galati, spitalul General Cai Ferate Ploiesti, spitalul General Cai Ferate Sibiu si spitalul General Cai Ferate Drobeta Turnu Severin.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Alecu spune:

    Intersul mare este pentru banii soferilor obligat sa faca viza medicala la un pret de 270 ron, fata de privati sau la ministerul sanatatii unde viza medicala plus psihologic costa 130 ron, DECI HOTIE PE “PROSTII” ROMANIEI.

  2. Claudia Radulescu spune:

    Ma bucur foarte tare. Eu ma tratez la spitalul CFR. Sunt medici fffff buni…

Adaugati un comentariu


 

*