Medicii si farmacistii cercetati in dosarul retetelor false au fost arestati

Noua persoane retinute initial pentru 24 de ore au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. Au insa posibilitatea de a face recurs la Curtea de Apel. Nimeni nu pomeneste, insa, de raspunderea caselor de asigurari de sanatate care ar fi avut obligatia sa verifice aceste retete inainte de a le accepta la decontare, nici de Comisia care a aprobat aceste tratamente. 

 

farmacieSe pare ca la acest moment, profesia de medic este cel mai bine reprezentata in randul persoanelor aflate in arestul Politiei Capitalei, lotului medicilor de la Spitalul de Arsi aflati aici de mai multe zile, alaturandu-li-se de ieri seara alti trei medici de la Sectia de Hematologie a Institutului Fundeni, arestati pentru 29 de zile, impreuna cu doi diriginti de farmacie si alte patru persoane implicate intr-un circuit economic financiar fictiv. Acestia sunt acuzati ca sustrageau bani alocati bolnavilor de cancer, prin decontarea la CNAS a unor retete falsificate. Cele noua persoane au ajuns aseara in fata judecatorilor, care au admis propunerea procurorilor de arestare preventiva, cei in cauza putand insa ataca decizia la Curtea de Apel.

 

Intre timp, au aparut noi detalii despre modul de operare al retelei in care erau implicati medicii si farmacistii care ar fi reusit sa deconteze ilegal de la CNAS 1.100 de retete falsificate, obtinand astfel 3,5 milioane de euro. Se pare ca acestia erau atat de implicati in afacerea ilegala pe care o derulau, incat au continuat sa fraudeze bugetul Sanatatii chiar si dupa ce au aflat ca anchetatorii prinsesera un fir si erau vizati de o ancheta. Din cercetari s-a mai stabilit ca medicii intocmeau retetele false pe numele unor pacienti decedati sau adaugand nume fictive, in timp ce semnaturile asa-zisilor beneficiari erau completate fie de alti pacienti sau de vecini ai celor implicati, pe care farmacistii ii rugau sa semneze, fara ca oamenii sa aiba habar despre ce este vorba.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Cum era de asteptat, au aparaut si rectii oficiale, una dintre ele venind din partea ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Intrebat despre acest nou scandal care arunca o noua pata asupra lumii medicale, acesta a declarat ca „este vorba de o practica mai veche, pe care am mai spus ca nu o vom mai tolera in niciun fel. Deja, cred ca am auzit cu totii din multe surse ca mai erau situatii de asemenea fel. Nu le mai toleram. De aceea avem cea mai ampla actiune de verificare in toata tara in momentul de fata si cu cat si alte institutii se implica, pentru ca aici avem o actiune complementara care este cea a Parchetului, eu zic ca fac bine vindecarii sistemului sanitar. Frauda a fost posibila prin neatentia autoritatilor si a faptului ca aceste verificari despre care vorbim acum, nu prea s-au facut, au lipsit, iar toate autoritatile, de la minister pana la directii sanitare, case de asigurari, pana la cele locale, nu s-au implicat”. Banicioiu am mai precizat ca in cazul in care vinovatia celor implicati va fi dovedita in instanta, prejudiciul creat trebuie recuperat.

 

Victor PontaLa randul saul, premierul Victor Ponta a comentat acest caz, considerand fapta extrem de grava, prin prisma faptului ca banii fraudati proveneau din fondurile destinate bolnavilor de cancer. „Ma bucur foarte tare atunci cand institutiile statului isi fac datoria si ii ancheteaza pe cei care fraudeaza intr-un fel sau altul banul public. Cu atat mai mult, atunci cand e vorba despre sanatate, despre retete false. Mi se pare ca acolo indignarea noastra trebuie sa fie si mai mare dincolo de raspunderea penala, pentru ca sa deturnezi din banii de la sanatate mi se pare cel mai grav lucru care poate fi facut. Iar atunci cand oameni care ar trebui sa slujeasca scopul nobil pentru care se afla acolo isi folosesc functia pentru interese ilegale, e cu atat mai grav”, a declarat primul ministru.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Singurul care a avut o atitudine oarecum diferita a fost medicul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. La scurt timp dupa ce suspectii au fost adusi la audieri, acesta a declarat ca „procuratura este obligata sa anunte inainte de inceperea urmarii penale Colegiul Medicilor din Romania. Cat timp procuratura anunta intai presa si face valuri, face telejustitie, nu ma pronunt decat pe elemente concrete. Si acum un an a fost un asemenea desant si tot asa, cu retete, cu laboratoare, cu farmaciile Dona, si pana in prezent nu mai stim nimic din ce s-a intamplat. Acum doi ani, tot un asemenea caz, in care s-a spus ca s-au deturnat bani care calculati ar fi fost toti banii pe care ii avea CNAS, iar acum se spune ca e vorba de 3,5 milioane. Dati-mi voie sa ma indoiesc. Ma voi pronunta daca se vor incalca drepturi procesuale ale medicilor si vom reactiona in acel moment, pentru ca impresia noastra este ca e o campanie dirijata impotriva medicilor si nu vom lasa lucrurile ca atare”.

 Interesant este insa ca nimeni nu pomeneste despre vreo implicare sau vinovatie a celor de la Casele de asigurari de sanatate care au aprobat plata acestor medicamente, pentru ca potrivit legii aveau obligatia sa verifice aceste tratamente. Mai mult decat atat, este greu de inteles cum au putut fura medicii, atata timp, din banii destinati medicamentelor oncologice care, se stie, nu se pot prescrie si elibera decat dupa aprobarea Comisiei de specialitate care analizeaza dosarul pacientului si aproba sau nu, tratamentul recomandat de medicul curant, iar cele mai multe dintre aceste medicamente sunt eliberate prin farmacii cu circuit inchis.



Comentarii (1)

  1. Traian Mihai Patru spune:

    Politizarea demonizarii unei meserii! Coruptia este inamicul si nu medicina. Lipsa de rezultate evidentiata de Dr. Astarastoaie este ingrijoratoare!

Adaugati un comentariu


 

*