„Raportul Mondial privind Dizabilitatea”, un semnal de alarma pentru parlamentari si guvernanti

12 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Doar 4% dintre persoanele cu dizabilitati din Romania au un loc de munca, dintre cei aproape 140.000 de romani care se confrunta cu un handicap fizic ce le-ar permite sa aiba un serviciu.

 

4% dintre romani are o dizabilitate

Acces la educatie, servicii de sanatate, acces pe piata muncii. Sunt trei lucruri la care avem drepturi ca cetateni, indiferent de rasa, sex, religie.

In practica, pentru persoanele cu dizabilitati, lucrurile stau putin diferit.

Din cele peste un miliard de persoane din toata lumea care traiesc cu o forma de dizabilitate, aproape 200 de milioane se confrunta cu mari dificultati.

Politicile si legislatia internationala, regionala si nationala pot ajuta la ingrijiri medicale, educatie si insertie pe piata muncii pentru persoanele cu dizabilitati, dar numai acolo unde vointa politica, finantarea si sustinerea tehnica sunt insotite de punerea in practica.

Guvernele si societatea trebuie sa constientizeze faptul ca persoanele cu dizabilitati reprezinta un vast potential socio-economic, un potential pe care avem datoria morala de a-l debloca  –  este concluzia la care s-a ajuns dupa prezentarea Raportului Mondial privind Dizabilitatea, intr-o conferinta organizata la Parlamanet.

Chiar ministrul roman al Muncii, Mariana Campeanu, a recunoscut zilele acestea ca a identificat anumite „abuzuri” in ceea ce priveste anularea drepturilor unor persoane cu handicap.

 

Un studiu complex, realizat de 360 de cercetatori, in trei ani

 

Peste un miliard de oameni cu dizabilitati

In scopul determinarii guvernelor lumii de a acorda mai multa atentie nevoilor persoanelor cu dizabilitati, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Banca Mondiala au realizat documentul Raport Mondial privind Dizabilitatea. Acesta are 350 de pagini si a fost realizat pe parcursul a peste trei ani, cu contributia a 360 de cercetatori, unii dintre ei confruntandu-se cu diverse dizabilitati.

Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare (SRMFR) a  lansat si la noi in tara Raportul Mondial privind Dizabilitatea, versiunea in limba romana, in cadrul unei conferinte de presa ce s-a desfasurat la Sala I.G.Duca a Parlamentului.

Evenimentul a reunit specialisti din domeniul sanatatii, al muncii si protectiei copilului, reprezentanti ai institutiilor diplomatice, ai organizatiilor neguvernamentale, institutiile Natiunilor Unite, mass-media si decidenti politici.

 

Cifrele dizabilitatii pe glob

 

Peste un miliard de persoane din toata lumea traiesc cu o forma de dizabilitate, adica circa 15% din populatia lumii, potrivit estimarilor populatiei la nivel global din 2010.

Cifra depaseste estimarile anterioare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care dateaza din anii 70 si care sugerau o cifra de circa 10%.

Peste 200 de milioane de oameni se confrunta cu dizabilitati grave, precum tetraplegia, depresia severa sau orbirea.

Numarul estimat de copii (0-­‐14 ani) care traiesc cu dizabilitati variaza intre 93 de milioane si 150 de milioane.

 

Evolutia persoanelor cu dizabilitati in Romania:

Anul

2010

2011

2012 -T1

2012- T2

Nr.pers.

689.680

689.576

687.596

689.156

 

 4% dintre romani sufera de un hadicap

 

Potrivit Directiei „Protectia Persoanelor cu Handicap” (DPPH), in trimestrul II al anului 2012, aveam in Romania 690.000 de persoane cu handicap, copii si adulti, deci aproape 4 procente din populatia tarii noastre prezinta o forma de dizabilitate:

  • 690.000 de persoane cu handicap, dintre care 60.872 sunt copii;
  • 611.000 de persoane adulte cu handicap sunt neinstitutionalizate;
  • 139.070 persoane cu dizabilitati fizice, dintre care 6.231 sunt copii, iar 132.839 adulti.
  • 27.000 de persoane cu dizabilitati sunt incadrate in munca la nivel natuional;
  • in Buzau sunt peste 15.700 de persoane cu certificat de incadrare intr-un grad de handicap, dintre care 2.125 sunt copii;
  • doar 427 de buzoieni cu dizabilitati sunt incadrati in munca.
  • Casa de Pensii Buzau avea in plata, la 30 septembrie, 16.612 persoane pensionate (temporar sau definitiv) pentru incapacitate de munca.

 

Accesul la servicii de asistenta si sanatate

 

Situatia privind asistenta sociala si accesul la servicii de sanatate este la fel de dramatica in alte state de pe glob, ca si in Romania. Sondaje realizate in Australia, Canada, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii au indicat ca:

  • Intre 60% si 80% dintre persoanele cu dizabilitati isi satisfac nevoile de asistenta zilnica din surse formale, precum familia si prietenii.
  • 70% se bazeaza pe asistenta familiei sau prietenilor pentru activitatile zilnice si numai 8% folosesc dispozitive de ajutor la domiciliu si asistenti personali;
  • 42% spun ca li s-a intamplat de mai multe ori sa nu reuseasca sa se mute din si in pat sau pe scaun pentru ca nu au avut pe cineva care sa ii ajute;
  • 16% dintre utilizatorii de asistenta la domiciliu raporteaza anual dificultati de plata;
  •  45% dintre participantii la studiu se tem ca ingrijirea lor ar putea deveni o povara mult prea mare pentru familie;
  •  23% s-au temut sa nu fie nevoiti sa se interneze intr-un azil.

Categorii: Actual, Autoritati, Medici

Adaugati un comentariu


 

*