SANITAS: cresteri salariale de 73 la suta in sistemul de sanatate

18 august 2015 | 1 comentariu |

Sindicalistii continua negocierile si astazi, cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii. O prima etapa de crestere sustenabila a salariilor din sistemul sanitar ar putea avea loc in octombrie, potrivit liderilor Sanitas.

 

Sanitas 2Liderii Federatiei Sanitas se declara multumiti dupa negocierile purtate ieri, cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Astazi, sindicalistii din Sanatate vor continua negocierile privind Legea salarizarii pentru sectorul de sanatate si asistenta sociala, la Ministerul Muncii. Potrivit prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, o prima crestere salariala ar putea avea loc la sfarsitul lunii octombrie.

 „Cresterea pe draftul Legii salarizarii la acest moment este de 73% pentru intreg sistemul sanitar. Daca vor fi trei etape de crestere, vom discuta maine (marti, 18 august 2015, n.red.) si vom vedea ce procent va fi dat in prima etapa. Totul depinde, insa, si de Codul Fiscal si de Legea Bugetului. Matematic ar fi cazul de 15-20% crestere salariala in prima etapa, dar ramane sa discutam maine. Daca o crestere va fi de 15-20% si urmatoarea va fi peste doi ani, nu ne multumeste. Prima etapa de crestere ar trebuie sa fie ori in octombrie, ori in decembrie 2015 pentru a suporta bugetul actual, apoi vor fi cel putin doua etape de crestere, in 2016 si urmatoarea in decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a declarat Marius Sepi.

 

sanitas-mf-negocieriSindicalistii spun ca in acest moment sunt preocupati sa influenteze decizia Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor in asa fel incat „salariile mici din sanatate sa creasca la un nivel si intr-un procent mult mai mare decat salariile mari. Pe calculele facute de Casa Nationala si Ministerul Sanatatii, prima crestere salariala va avea loc in luna octombrie. Noi nu am discutat procente de crestere. Pot sa va spun doar ca daca pentru restul bugetarilor pana la acest moment stim ca vor fi trei etape de crestere, pentru Sanatate se prefigureaza patru etape de crestere salariala pentru a fi sustenabili”, a mai spus prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, apreciind ca ar fi „o prostie” sa transmita colegilor o dublare sau o triplare de salarii, in conditiile in care cifrele avansate de autoritati nu pot sustine aceste afirmatii. „Suntem interesati sa crestem repede salariile din Sanatate sa stopam migratia personalului de specialitate si sa asiguram conditii mai bune pentru spitale si pentru pacientii pe care noi ii deservim”, a adaugat liderul sindical, declarandu-se optimist in privinta negocierilor.

 

Sepi-protest-sanitasSepi a atras atentia ca Federatia Sanitas reuneste peste 110.000 de angajati din Sanatate, in principal asistenti medicali, infirmiere, brancadrieri, personal tehnic si administrativ si aproximativ 5000 de medici, dar negocierile privind cresterile salariale ii vizeaza pe toti cei 200.000 de colegi din sistemul sanitar si asistenta sociala. Vazand noua grila de salarizare propusa, sunt multumit. Medicii cu care am discutat au fost foarte clari: doua salarii medii pe economie, undeva la 3.700 de lei, ar fi suficient ca baza de plecare”, a mai spus Sepi. El a adaugat ca din documentele oficiale pe care le-a vazut, rezulta ca majorarile salariale ar trebui sa se faca pana in decembrie 2017, nu pana in 2018, cum s-a vehiculat. In ceea ce priveste declansarea grevei, prim-vicepresedintele Sanitas a precizat ca, atata timp cat sunt negocieri, conducerea federatiei va respecta mandatul dat de consiliul national si legislatia in vigoare, dar in cazul in care negocierile vor esua „Sanitas va urma procedurile legale si va face greva”.

 

medici posturi spitaleReprezentantii Aliantei medicilor pentru modernizarea in sanatate a transmis luni seara ca s-au primit telefoane din partea unor reprezentanti guvernamentali pentru a participa la Guvern, in seara zilei de 17 august, „la discutii” despre eventuale mariri salariale pentru medici, insa au declinat invitatia. „Pozitia Aliantei medicilor este ca discutiile despre maririle salariale trebuie sa aiba loc in cadrul unei agende clare, unde sa se discute pe solutii concrete de modernizare a sistemului de sanatate. Din pacate, in lipsa comunicarii unei astfel de agende clare de discutii din partea Guvernului, suntem pusi in situatia de a declina invitatia la aceasta intalnire. (…)De 25 de ani toate discutiile care s-au purtat cu Guvernul s-au facut in regim de avarie, fara un plan de actiune din partea Guvernului de modernizare a sistemului sanitar pe termen scurt, mediu si lung. Toate guvernele au impins problemele din santatate de la an la an, ajungandu-se la situatia grava de azi unde cadrele medicale pleaca cu sutele pe luna din Romania, spitalele raman fara personal iar oamenii devin din ce in ce mai bolnavi”, au aratat reprezentatii Aliantei medicilor pentru modernizarea in sanatate.

Peste 22.000 de medici au aderat la un grup de initiativa pe Facebook, numit „Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”, pentru a cere cresterea salariilor medicilor si „modernizarea sistemului de sanatate din Romania, astfel incat pacientii sa se bucure de servicii de cea mai buna calitate, iar medicii de conditii optime sa isi poata desfasura activitatea performant, in folosul pacientilor”.



Comentarii (1)

  1. Iulia Vladescu spune:

    Cresterea salariilor din sanatate ar trebui sa se faca mult mai repede si nu in 3-4 etape, pentru ca toate cheltuielile celor ce lucreaza in sanatate nu sint esalonate pe etape.Asa cum cei ce de la gaze, electrica cer banii pe facturi urgent, asa de urgent trebuie sa creasca si salariile.

Adaugati un comentariu


 

*