Salariile medicilor cresc din octombrie cu 25%

18 august 2015 | 0 comentarii |

In urmatorii doi ani majorarea va ajunge la 75 la suta. Guvernul a luat aceasta decizie astazi, in urma negocierilor sindicatelor si organizatiilor profesionale cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si premierul Ponta.

 

medici-protestAmenintarile medicilor cu greva generala si chiar demisia in bloc daca nu le sunt marite salariile si imbunatatite conditiile de munca au avut impact asupra Guvernului. Un grup constituit  de medicii nemultumiti, ;la sfarsitul saptamanii recute pe retelele de socializare, a devenit viral si a atras peste 26.000 de sustinatori in doar cateva zile. Reprezentantii acestui grup, din care s-a constituit, ieri, „Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate” si care nu s-au simtit reprezentati nici de actualele sindicate, nici de organizatiile profesionale, au declinat invitatia Ministerului Sanatatii de a participa la „discutiile despre maririle salariale” care, in opinia lor „trebuie sa aiba loc in cadrul unei agende clare, sa se discute pe solutii concrete”. Principalii actori ai negocierilor, Sanitas si mai multe sindicate ale Medicilor au profitat de prilej si, dupa negocieri intense, Executivul a acceptat majorarea salariilor intregului personal medical, cu pana la 75 la suta, prima majorare, de 25 la suta, urmand a avea loc de la 1 octombrie anul acesta.

Potrivit premierului Victor Ponta, impactul bugetar anual va fi de 1,7 miliarde de lei, iar beneficiari vor fi toti angajatii din sistemul public de sanatate, respectiv, 181.000 din structura Ministerului Sanatatii si peste 13.000 din celelalte ministere, cu retea proprie de sanatate.

 

Primul ministru Victor Ponta

Primul ministru Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a precizat ca in sedinta de Guvern din 26 august se va pregati o Ordonanta de Urgenta privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar, cat si unul privind responsabilitatea medicilor.

Putem, de la 1 octombrie, sa aplicam o crestere de 25 la suta la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical. De aceste majorari vor beneficia aproximativ 181.000 de persoane din reteaua Ministerului sanatatii si autoritatilor publice locale, precum si alte peste 13.000 de persoane din ministerele care au retea proprie de sanatate. Pentru anul acesta avem banii necesari, va trebui numai sa facem o rectificare bugetara, dar obligatia de a continua aceasta crestere salariala graduala trebuie asumata si de Parlament, astfel incat in bugetele pe 2016 si 2017 sa fie prinse si aceste cresteri”, a spus primul ministru Victor Ponta.

 

Nicolae Banicioiu

La randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a declarat ca desi aceste cresteri salariale inseamna „o masura substantiala”, ea nu va fi singura. „Vom continua cu tot ceea ce discutam de doi ani incoace cu conducerea Colegiului Medicilor si cu sindicatele, legat de statutul medicului, atat profesional cat si in societate. Consider ca nu trebuie sa speculam politic acest moment si cred ca vom avea sustinerea acestor masuri din partea intregului Parlament”, a spus ministrul Sanatatii.

Multumimd celor care au participat la discutii, Banicioiu a promis ca in paralel cu majorarea veniturilor medicilor, pentru care „a si fost postat in urma cu doua luni un draft de proiect de lege, se va continua imbunatatirea infrastructurii sistemului sanitar, atat din investitii de la bugetul Ministerului Sanatatii cat si din fonduri europene, iar de anul viitor oricum vom avea un buget mai mare”.

 

Negocieri- Barascu, Banicioiu, Sepi

Barascu, Banicioiu, Sepi

La iesirea de la negocieri, presedintele Sanitas, Leonard Barascu, a confirmat ca „s-a obtinut o crestere salariala de 75 la suta, etapizat, prima crestere urmand a fi aplicata incepand cu 1 octombrie anul acesta, iar urmatoarele, pe parcursul anilor 1016 si 2017”.

Prim vicepresedintele Sanitas, oarecum corectandu-l pe premier in ceea ce proiveste numarul de beneficiari, a spus ca „de aceste cresteri salariale vor beneficia toti angajatii din sistemul de sanatate, de la portar pana la director, adica 224.000 de salariati. Este un prim pas. Ok! Dar asta nu inseamna ca nu vom continua negocierile si, in urmatorii ani, vor mai fi cresteri, de cate 25 la suta, speram chiar la dublarea efectiva a salariilor din sistem”, a spus Marius Sepi, declarandu-se multumit de rezultatul negocierilor.

Medicii se declara insa nemultumiti, considera ca majorarile anuntate sunt injositoare. De asemenea, ei spun ca intregul sistem trebuie reformat si modernizat, dar politicul nu face decat sa mizeze si de acum incolo pe buzunarul pacientului, pe care intr-o forma sau alta il obliga sa continue sa scoata bani din buzunar, astfel incat si pe medic sa-l poata tine in continuare „sub control”.

 

mediciIn ceea ce priveste statutul medicilor, premierul a spus caaici nu mai este nimic de discutat, medicii nu sunt functionari publici”, iar acest lucru a fost deja stabilit prin lege, inca din 2014, aprobata de Parlament.

Referitor la acest aspect, judecatorul Cristi Danilet spune ca s-a creat o confuzie in ceea ce priveste asimilarea medicilor cu functionarii publici si ca Statutul profesional al medicului ramane acelasi ca pana acum si acesta este cel prevazut de Legea sanatatii: medicul indeplineste in mod independent o profesie liberala; de aceea toate aspectele adminstrative ale carierei sale sunt reglementate de legea proprie. Dar raspunde la fel ca un functionar public daca comite infractiuni de coruptie: daca medicul pretinde sau primeste foloase inainte sau dupa indeplinirea obligatiilor de serviciu. Indiferent ca initiativa oferirii apartine lui sau pacientului, fapta constituie infractiunea de luare de mita, sanctionata cu inchisoare 3-10 ani si interdictia de a mai profesa ca medic pentru 1-5 ani.

Referitor la incidenta penala sub care ar intra medicii care primesc atentii de la pacienti”, Victor Ponta a spus ca in urma consultarii pe care a avut-o cu ministrul Justitiei, saptamana viitoare va fi depus in Parlament un proiect de lege care va reglementa si acest aspect, astfel incat medicii sa nu mai intre sub incidenta raspunderii penale, cu conditia sa fie indeplinite, cumulativ, trei conditii: sa nu conditioneze actul medical, „atentiile” sa fie oferite la sfarsitul actului medical si sa fie declarate si fiscalizate.

 


Adaugati un comentariu


 

*