Eugen Nicolaescu spune ca s-a inteles cu Sanitas ca sa suspende protestele

26 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Liderii sindicalistilor spun insa ca este doar o propunere, care s-ar putea concretiza daca Guvernul accepta revendicarile Profesionistilor din Sanatate. Ministrul Sanatatii a promis ca va sustine miercuri, in Guvern, revendicarile cadrelor medicale.

 

Ministrul Nicolaescu vrea noi consultari

Ministrul Nicolaescu vrea noi consultari

Cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem si un nou contract colectiv de munca au fost printre subiectele discutate la intalnirea care a avut loc luni dupa-amiaza, intre Ministerul Sanatatii si Federatia Sanitas.

Dupa intalnirea cu sindicalistii,ministrul a precizat, intr-un comunicat de presa, ca s-au facut toate demerurile si tot ceea ce a intrat in sfera de atributii a Ministerului Sanatatii pentru a se gasi solutii la revendicarile personalului medical. Pe langa negocierea contractului colectiv de munca la nivel de sector, demarata inca de sambata, s-a convenit asupra „gasirii unor solutii pentru cresterea etapizata a veniturilor personalului medical in decursul anului 2014, modificarea unei ordonante de urgenta pentru a permite plata suplimentara a zilelor de sambata si duminica lucrate, sustinerea demersurilor pentru deblocarea a 1200-1400 de posturi din sistemul sanitar”, puncte pe care ministrul Eugen Nicolaescu promite ca le va sustine in sedinta de Guvern, de miercuri, astfel incat greva generala sa nu mai aiba loc.

Am convenit la intalnirea de astazi ca vom merge in Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi in sistemul sanitar. Vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coalitia (Profesionistior din Sanatate – n.r.) si a doua, cu Sanitas”, a mai spus ministrul Sanatatii, mentionand ca „am hotarat si sa inaintam o nota comisiilor de sanatate din Parlament, pentru clarificarea situatiei privind munca de sambata si duminica”.

 

marius sepi protestLa randul sau, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat dupa negocierile de la Ministerul Sanatatii ca greva generala anuntata pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendata, dar numai in conditiile in care Executivul aproba revendicarile Profesionistilor din Sanatate.

Va rog s-o luati doar ca pe o propunere de suspendare a grevei. Vom trimite propunerea Biroului Executiv si Consiliului National al Federatiei Sanitas, dar numai daca vor fi mentinute garantiile ferme pe care ni le-a dat luni, ministrul Sanatatii”, a spus Sepi, mentionand ca miercuri, la ora 11.00, va avea loc o intalnire cu membrii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, la 12.30 va fi sedinta de Guvern, in care ministrul Eugen Nicolaescu ar urma sa prezinte solicitarile angajatilor din sistemul medical, iar la 16.00 este programata o noua intalnire la Ministerul Sanatatii, in care se va lua o decizie privind o eventuala suspendare a grevei generale, in functie de deciziile luate de Guvern.

Suntem multumiti de faptul ca au inceput discutiile pe contractul colectiv pe sector. Este vorba despre primul document de acest fel din ultimii 20 de ani si putem spune ca s-au facut si pasi importanti. De asemenea, ministrul a spus ca va sustine revendicarile si ca avem garantia sa ferma ca le va prezenta in Guvern, dar sigur ca, in cazul in care vom fi nemultumiti, putem gasi alte forme de protest”, a mai spus Sepi.

 

greva 1Peste 100.000 de angajati din sistemul sanitar din intreaga tara au participat luni, intre orele 8,00 – 10,00, la o greva de avertisment, pentru a atrage atentia autoritatilor cu privire la problemele cu care se confrunta salariatii din sistemul sanitar. In timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate si urgentele.

La greva de avertisment au participat 99% dintre angajatii din unitatile sanitare din toata tara, atat cei care au semnat initial listele de participare la protest, cat si restul personalului, in semn de solidaritate. Obiectivul nostru este sa obtinem conditii mai bune de munca pentru salariatii din sistem, dar si conditii cat mai bune pentru pacienti”, a declarat Leonard Barascu, presedintele Sanitas.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca la greva de avertisment au participat, in general, asistentii medicali, moasele si infirmierele, despre care stie ca au lefuri mici, dar si-a exprimat nedumerirea ca acestea fac  greva acum si nu au facut in 2010, cand au avut salariile reduse cu 25 la suta.

 

Nicolaescu spra ca greva sa fie "tot mai departe'

Nicolaescu spra ca greva sa fie “tot mai departe’

Conflictul de munca al angajatilor din sistemul sanitar a fost inregistrat la Ministerul Muncii in urma cu doua saptamani, iar de atunci au avut loc doua intalniri de conciliere, care insa au esuat. Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declansarea grevei de avertisment in 25 noiembrie, si a grevei generale pe termen nelimitat, din 28 noiembrie.

Angajatii din sistemul sanitar cer ca Sanatatea sa primeasca minimum 6 la suta din PIB, sa aiba o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Ministrul Nicolaescu a explicat, luni seara, la un post central de televiziune, ca a convenit cu sindicatele sa se faca o esalonare in ceea ce priveste majorarea salariilor, astfel incat o usoara crestere sa poata avea loc in primul semestru al anului viitor, urmand sa se incerce o crestere mai semnificativa in a doua parte a anului, pe masura ce pachetul de baza va produce efecte. „Nu pot avansa acum cifre privind majorarile salariale, sa nu le promitem oamenilor ceea ce nu le putem da. Majorarile salariale vor fi trecute intr-un act aditional, iar Guvernului ii va fi prezentat memorandumul pentru deblocarea posturilor”, a spus Nicolaescu, mentionand ca discutiile pe aceasta tema ar putea incepe in decembrie. In functie de estimarile bugetului pentru 2015 si 2016 se va decide daca vor fi posibile noi majorari salariale.

 

Bolnavi ortopedieEugen Nicolaescu a mai spus ca sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este unul potrivit pentru Romania si ca personal, ar renunta la el, optand pentru un sistem ca cel din Anglia, spre exemplu, pentru ca avem foarte multe persoane care nu platesc asigurari de sanatate, dar nici nu pot fi lasate fara minimul de servicii medicale.

Sunt tari care au renuntat. De exemplu, Spania si-a dat seama ca este un sistem neperformant. De ce spun asta? Pentru ca avem foarte multe categorii scutite. Daca nu am avea categorii scutite, ar fi simplu. Atunci toata lumea ar plati si sigur ar ajunge banii. Azi, peste 5,5 milioane de cetateni platesc asigurarile sociale de sanatate si noi trebuie sa dam servicii la 20 de milioane. As renunta la acest sistem si cred ca lucrul cel mai important ar fi sa ne apropiem de sistemul britanic. Este un sistem care functioneaza pe buget de stat si este mai apropiat de Romania pentru ca avem foarte multi oameni saraci, avem multe persoane care nu pot plati si cred ca totusi statul ar trebui sa aiba grija de aceste persoane”, a spus Nicolaescu, aratand ca Romania nu are pregatit sistemul prespitalicesc, care inseamna medicina comunitara, de familie si medicina de ambulatoriu, care sa poata sustine asa cum trebuie serviciile prespitalicesti, astfel ca majoritatea bolnavilor ajung tot la spitale, fie ca sunt sau nu urgente medicale.

Ministrul nu a uitat sa reaminteasca faptul ca s-a rezolvat solicitarea de marire a veniturilor rezidentilor, prin acordarea unei burse neimpozabile de 670 lei, ceea ce pentru rezidentii de anul I si II inseamna aproape dublarea veniturilor.

 Comentarii (1)

 1. Buzoianul care plateste spune:

  Suntem inca o tara comunista
  Toate tarile din Europa au un sistem sanitar socialist (adica asigura ingrijiri si la o parte din cei care nu platesc). Din pacate sistemul nostru este inca comunist fiindca (prin insasi normele sustinute chiar de acest ministru), acordam ingrijiri fara limita si indiferent de cauza (motivul: cel care nu plateste totusi voteaza, deci sa nu-l nemultumim pentru ca nu ne va mai vota; acest motiv a fost imbratisat de toate partidele, inclusiv cele de dreapta cum se crede PNL-ul). Acum, cand s-a ajuns la fundul sacului si politiciennii se vad inghesuiti de nemultumirile create profesionistilor din sanatate dar si pacientilor buni platnici, sunt pe cale sa renunte la acest sistem.
  Au fost avertizati de mai multe ori de aceasta problema dar nu i-a interesat sa o rezolve.
  Asa cum politicienii au furat direct sau indirect sistemul de sanatate, acum e treaba lor cum o sa rezolve. Cand au furat nu i-au intrebat pe pacienti sau pe profesionisti.
  Este dreptul lucratorilor din sanatate sa-si ceara drepturile corecte, dar si al pacientilor buni platnici. Cum vor rezolva politicienii e treaba lor; ca risca sa plece de la guvernare, e treaba lor.
  Treaba celor care muncesc si platesc asigurarile este doar sa-si ceara drepturile, fara sa le fie mila de ”amaratii” de policieni care s-au tot ghiftuit in acesti ani. Pot sa se duca pe ”apa sambetei”, indiferent de culoarea.

Adaugati un comentariu


 

*