ALARMANT! A scazut numarul medicilor din spitalele romanesti cu 6.000 in doar doi ani

26 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Este constatarea ingrijoratoare facuta de Vasile Astarastoae, presedintele colegiului Medicilor din Romania, cu prilejul Adunarii Generale a Comitetului Permanent al Medicilor Europeni, desfasurata la Bucuresti, in week-end.

 

Ad_Gen_CPME_2Numarul medicilor care profeseaza in spitalele romanesti a scazut considerabil, intr-o perioada foarte scurta, de numai doi ani. La fel si numarul specialistilor cu experienta, majoritatea celor care au plecat din sistemul public de sanatate alegand sa lucreze fie in spitale din alte tari , fie in spitalele private, unde sunt platiti cu norma intreaga, mult mai bine ca la Stat.

Semnalul de alarma a fost tras in fata reprezentantilor medicilor din intreaga Europa, de presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), medicul Vasile Astarastoae, in cadrul Adunarii Generale a Comitetului Permanent al Medicilor Europeni, for care cuprinde organizatiile profesionale al medicilor din intreaga Europa si care s-a tinut la Bucuresti, in acest week-end.

Acum doi ani, in spitalele romanesti erau 20.400 de medici care lucrau in cele 480 de unitati spitalicesti din distemul public de sanatate, iar astazi mai avem doar 14.500. Nu au plecat cu toti in strainatate, unii au trecut in spitalele private, unde lucreaza cu norma intreaga”, a declarat Astarastoae, la conferinta de presa care a urmat intalnirii cu medicii europeni.

 

Ad_Gen_CPME_14Presedintele CMR a atras atentia ca totodata ca s-a redus drastic numarul de specialisti in domeniile vitale. Astfel, conform prof. Astarastoae, in acest moment mai exista 85 de medici specializati in chirurgie cardio-vasculara, 46 in radioterapie si 632 specialisti in anestezie si terapie intensiva.

Cu aceeasi ocazie, presedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), dr. Katrin Fjeldsted, a declarat ca investitiile in Sanatate nu trebuie privite ca niste cheltuieli, ci ca singurul mod de a progresa, acesta mentionand si ca sanatatea este al treilea sector ca importanta in Uniunea Europeana.

 „CPME ne sustine in actiunile noastre. Toti reprezentantii medicilor considera ca un sistem de sanatate poate supravietui cu greu si cu 6% din PIB. Le-am spus ca am reusit sa obținem burse pentru rezidenti in valoare de 150 de euro si au crezut ca suma este o gluma”, a punctat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Dat fiind faptul ca discutile au avut loc in ziua premergatoare declansarii grevei de avertisment, oficialul european am mai afirmat ca in orice tara, guvernele trebuie sa aiba grija de medici, pentru a avea un sistem de sanatate sanatos si functional.

 

Ad_Gen_CPME_18La randul sau, fostul presedinte al CPME, Konstanty Radziwill a facut referire la procentul de 6 la suta din PIB pe care sindicalistii romani il solicita pentru bugetul Sanatatii, spunand ca, raportat la cheltuielile necesare in acest sector, suma este una minima, Romania fiind singura tara din grupul tarilor membre CPME care are alocat un procent atat de redus din PIB, in unele tari din Europe de Vest, sanatatii fiindu-i alocat chiar si 10 la suta din PIB.

Referitor la declaratiile lui Vasile Astarastoae, cu privire la scaderea numarului de medici intr-un interval de timp atat de scurt, Konstanty Radziwill a mentionat ca la fel s-a intamplat si in alte state in perioadele de tranzitie si a dat exemplul Poloniei, care s-a confruntat cu o situatie similara in 2004, cand medicii emigrau cu miile in tarile occidentale. „Daca faci un sondaj pe strada, toata lumea spune ca sanatatea este prirotate. Ar trebui sa devina prioritatate si pentru politicieni. Nici Polonia, nici Romania nu pot atinge nivelul din Vestul Europei, dar trebuie sa asiguram acest nivel minim. Atunci cand medicii lupta pentru resurse, lupta si pentru siguranta pacientilor”, a apreciat dr. Radziwill, considerand ca pacientii ar trebui sa se alature acestor demonstratii. Acesta a mentionat insa ca autoritatile poloneze au reusit sa stopeze la timp acest exod, crescand salariile si asigurand conditii mai bune de lucru in spitalele publice, acestea fiind singurele solutii viabile pe care le vede si pentru situatia actuala din Romania.

 

*Membrii CPME reprezinta organizatiile profesionale ale medicilor din Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elvetia, Olanda, Marea Britanie. Membrii asociati ai CPME sunt Andorra si Croatia, iar observatori, Albania, Israel si Serbia.


Adaugati un comentariu


 

*