O sansa in plus la viata pentru copiii cu afectiuni oncologice

26 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Sectia de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni,  in care sunt internati, a  fost modernizata din temelii de catre Asociatia umanitara „Aripi spre viata” care a investit 95.000 de euo, adunati din donatii.

 

aripi spre viata copii spital 1Intr-un sistem sanitar bolnav cum este cel din Romania, unde  multe spitale nu dispun de fondurile necesare pentru a asigura bolnavilor conditii decente pe perioada internarii, dramele celor care ar trebui sa fie beneficiarii acestui sistem se accentueaza. Mai ales cand este vorba de copii afectati de boli grave, cum sunt afectiunile oncologice care necesita perioade indelungate de spitalizare, durerea de a nu le oferi cele mai bune tratamente este si mai mare. Chinuiti deja de tratamentele greu de suportat, chiar si pentru un adult, copiii trebuie sa indure si stresul generat de conditiile improprii din spitale, deseori acest aspect avand repercusiuni si asupra starii psihice a pacientilor, acestia fiind marcati de depresie, ceea ce ingreuneaza vindecarea bolii.

Pentru ca, de ani buni, nicio guvernare nu a fost in stare sa rezolve aceasta problema, confortul pacientilor si accesul acestora la tratementul adecvat este asigurat in multe cazuri de asociatiile umanitare, ONG-uri care strang bani din donatii si le asigura bolnavilor un drept de care acestia beneficiaza prin constitutie, dar pe care sistemul sanitar nu poate, de multe ori, sa li-l ofere.

 

nicoleta vlad si selenaCea mai recenta investitie facuta de o organizatie umanitara intr-o institutie spitaliceasca se ridica la valoarea de 95.000 de euro, bani folositi pentru modernizarea unor saloane si rezerve ale Clinicii de Pediatrie din cadrul Istitutului Clinic Fundeni. Asociatia care a facut aceasta investitie se numeste Aripi spre Viata, iar campania umanitara pe care a derulat-o timp de trei ani, inca de la infiintare, s-a numit „Inimi mari pentru zambetele celor mici”.

La inceputul acestei saptamani, proiectul a fost finalizat, beneficiarii fiind copii cu afectiuni oncologice internati la Clinica de Pediatrie de la Fundeni, care astfel au primit o sansa in plus la viata. Medicii spun chiar ca rata de supravietiure in randul acestora a crescut cu pana la 80 la suta.

Despre proiectul demarat in martie 2010, Nicoleta Vlad, presedintele asociatiei Aripi pentru Viata afirma ca „a urmarit normalizarea conditiilor de tratare si vindecare pentru copiii si tinerii afectati de cancer, asa cum le gasim in oricare dintre clinicile europene, cat si cresterea confortului psihic, deoarece pentru cei bolnavi, perioadele de internare sunt lungi si greu de indurat. Am venit cu solutii concrete in vederea realizarii unor conditii sigure si corecte pentru obtinerea unor rezultate maxime, precum si pentru evitarea unor consecinte ce-i pot influenta pe copii pentru tot restul vietii”, spune presedinta ONG-ului.

 

dotare spital aripi spre viataCei 95.000 de euro stransi din donatii in timpul campaniei au fost folositi pentru reabilitarea, renovarea, modernizarea si dotarea a 6 saloane si 3 rezerve din cadrul sectiei de pediatrie a I.C.Fundeni, pozitonate la etajul 6, corp A1, partea dreapta.

Prin acest proiect s-a reusit schimbarea fundamentala a conditiilor in care erau tratati copiii bolnavi de cancer. Schimbarile sunt evidente, la finalizarea programului de reabilitare, saloanele si rezervele fiind acum dotate si mobilate la standarde europene, sporind astfel si confortul pacientilor, dar si sansele ca acestia sa se vindece de bolile necurtatoare care ii aduc aici.

Inainte de inceperea proiectului existau pe sectie doua grupuri sanitare, unul pentru fete si altul pentru baieti, cu cate 3 toalete si doua dusuri la un
numar de 42 de paturi ocupate. Acum, in fiecare salon exista cate un grup sanitar propriu, astfel diminuandu-se semnificativ riscul de infectii. Lucrarile de renovare au continuat cu schimbarea ferestrelor PVC, usilor, instalatiilor termice, electrice, sanitare si inlocuirea corpurilor de iluminat. Pentru protejarea de infectii si bacterii a pacientilor s-au acoperit peretii in intregime cu tapet antibacterian, iar pe jos, dupa inlaturarea linoneumului existent, s-a montat covor PVC antibacterian, conform noilor norme de functionare a unitatilor medicale. In cele 3 rezerve s-au montat plinte Linea pentru aspiratie, vaccum si oxigen pentru monitorizarea cazurilor grave.

 

Dr. Anca Colita, sef sectie

Dr. Anca Colita, sef sectie

Atat micutii pacienti si parintii lor s-au bucurat de noile conditii, dar si medicii au apreciat beneficiile pe care le aduce programul umanitar implementat in Clinica.  Dr. Anca Colita, sefa Sectiei Pediatrie din cadrul Institutului Fundeni apreciaza ca „proiectul Asociatiei ARIPI SPRE VIATA reprezinta un pas spre normalitate si a permis imbunatatirea calitatii serviciilor medicale din Clinica de Pediatrie a I.C. Fundeni. Nu va pot spune ce sentimente de emotie si implinire traiesc! Prin acest proiect am reusit cresterea ratei de supravietuire de pana la 80%”, a declarat medicul.

Anual, aproximativ 5.000 de copii sunt internati la Clinica de Pediatrie de la Fundeni, 600 dintre ei fiind suferinzi de leucemie, cancere si alte boli grave, aceasta fiind clinica cu cea mai mare adresabilitate in privinta cancerelor la copii.

Asociatia ARIPI SPRE VIATA a fost infiintata in ianuarie 2010, iar prin proiectele desfasurate doreste imbunatatirea calitatii vietii copiilor si tinerilor afectati de leucemie, cancere si alte boli grave, ajutand la salvarea lor.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*