Investigatiile medicale iti pot salva sanatatea

23 mai 2012 | 0 comentarii |

Auzi in stanga si-n dreapta ca nu este de glumit cu sanatatea. Cu prilejul oricaror sarbatori ti se ureaza sanatate. Fiecare rugaciune se refera si la sanatatea ta si a celor dragi. Dar cand ai fost ultima data la medic pentru un control de rutina? Si mai ales cand ti-ai facut un set de investigatii pentru a verifica starea de sanatate a organismului tau?

Medicii spun ca jumatate din efectul terapeutic in cazul unei afectiuni consta in diagnosticarea precoce si corecta. Dar, pentru ca problemele medicale sa fie evitate, „este necesar sa afli mai intai daca si in ce masura este expus unor factori de risc, iar pentru asta este esentiala verificarea anuala a starii de sanatate. In urma cu patru ani, cand s-a aplicat Programul National de verificare a starii de sanatate a poulatiei, au fost descoperite nenumarate cazuri de boli grave, despre care pacientii nu aveau habar, pentru ca nu aveau simptome. Si mai multe au fost cazurile in care s-au identificat persoanele expuse riscului unor imbolnaviri, iar cele care au tinut cont de asta si s-au tratat au avut sansa sa impiedice evolutia unor afectiuni. De aceea este bine sa se merga la medic inainte de a simti ca esti bolnav”, atrage atentia dr. Mircea Citrea, medic de familie.

 

Gruparea investigatiilor

 

Investigatiile anuale care trebuie avute in vedere sunt multiple si se grupeaza in functie de varsta, sexul fiecarei persoane, istoricul medical personal si al familiei pacientului.

Numita si check-up anual, seria de investigatii recomandata de medicul de familie poate descoperi anumite boli inaintea aparitiei simptomelor, sporind eficienta tratamentelor efectuate in functie de rezultate. Investigatii precum examenul clinic general, testele de urina (uree si creatinina serica), verificarea glicemiei (glucoza serica) sau EKG sunt necesare pentru verificarea valorilor colesterolului, hipertensiunii arteriale sau functionarea rinichilor. In cazul  femeilor cu varste de peste 40 de ani, sunt esentiale si testul Papanicolau, ca si mamografia. Pentru barbatii trecuti de 40 de ani este bine sa se efectueze si analiza pentru adenomul de prostata si ecografia de prostata”, explica dr. Adriana Albu, medic de laborator.

Din pacate, prea putini dintre noi mergem la timp la medic pentru un control de rutina. Iar asta se vede din numarul mare de bolnavi cu afectiuni cronice dintre cele mai grave si din statisticile care plaseaza Romania printre tarile cu cea mai mare morbiditate si chiar mortalitate in afectiuni cardiace, oncologice si boli metabolice.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*