Medicamente de trei miliarde de lei, consumate in primul trimestru

23 mai 2012 | 0 comentarii |

Romanii sunt fie prea bolnavi, fie ipohondri. Pot fi si prea saraci pentru a merge la timp sa se trateze, sau incapabili sa constientizeze riscurile pe care si le asuma asteptand pana cand boala li se agraveaza. Dar putem exclude nici polipragmazia unor medici. Este greu de spus care dintre cele enumerate se potriveste cel mai bine, sau daca toate la un loc contribuie la faptul ca romanii, desi sunt printre cei mai bolnavi oameni din Europa, au consumat medicamente de peste 11 miliarde de lei in ultimul an.

 

Companiile farmaceutice, optimiste

 

Potrivit studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim Romania, se estimeaza ca valoarea medicamentelor eliberate pacientilor din Romania a atins nivelul de 2,93 miliarde lei la pretul de distributie din primul trimestru al anului 2012, in creştere cu 17,0% pe ultimele 12 luni si cu 21,6% comparativ cu trimestrul I al anului 2011.

Aceasta noua crestere, partial afectata de dezvoltarea exportului paralel la nivel de farmacie, demonstreaza atat necesitatile mari de tratament ale pacientilor din Romania, cat si cresterea riscului sistemic in conditiile efectuarii platilor cu mare intarziere. Ne bucura recuperarea in volum a pietei, dupa scaderile din 2008-2010, dar ne ingrijoreaza cresterea mult superioara a taxelor de claw-back, care pot dinamita intreaga aprovizionare cu medicamente. Prognoza la nivelul anului 2012 este de crestere cu 8,9%”, a declarat Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania, in comunicatul de presa care insoteste raportul privind Piata farmaceutica – cresterea riscului sistemic.

 

Spitalele si-au dublat consumul

 

Valoarea totala a medicamentelor eliberate catre pacienti in primul trimestru al acestui an s-a ridicat la 2,93 miliarde lei, in creştere cu 21,6% fata de trimestrul I din 2011. Medicamentele pe baza de reteta (Rx) din farmacii, au atins o valoare de 2,12 miliarde lei, in crestere cu 16,3%. Cele fara prescriptie (OTC) au atins o valoare de 0,43 miliarde lei, in creştere cu 26,7%, iar segmentul de spital a atins 0,38 miliarde lei, in crestere cu 53,9% fata de trimestrul 1/2011 ca urmare a mutarii unor produse aferente programelor nationale de sanatate din canalul de retail in spital, se arata in raportul mentionat.

In trimestrul 1/2012 se remarca o crestere semnificativa atat in unitati (19,2%), cat si in zile de tratament (22,6%) si in valoare (21,6%), pe care studiul o pune in special pe seama „performantelor slabe ale trimestrului I din 2011”.

 

Tratamente de 11,3 miliarde de lei intr-un an

 

Studiul la nivelul ultimelor 12 luni (aprilie 2011 – martie 2012) arata ca valoarea totala a pietei a fost de 11,3 miliarde lei, in crestere cu 17,0% fata de perioada corespunzatoare (aprilie 2010 – martie 2011).

Pe segmente, ratele de crestere in RON au fost de 11,1% pentru Rx in farmacii, de 21,6% pentru OTC si de 54,4% pentru spitale. Creșterea peste media pietei pentru spital este explicata atat prin transferul unor produse din programele nationale de sanatate, cat si prin combinatia dintre nivelul ridicat al nevoilor in spital si creditarea masiva dinspre companii (plata cu mari intarzieri a facturilor), iar cresterea OTC semnaleaza o revenire relativa a puterii de cumparare in raport cu perioada 2009-2010, se mai arat in studiul mentionat.

In ceea ce priveste evolutia principalelor grupe terapeutice, in ultimul an se evidentiaza cresteri importante in volum peste media pietei in cazul medicamentelor pentru sistemul musculo-scheletic (17,4%), iar in valoare, cresterea medicamentelor pentru sistemul respirator (23,2%) si pentru sistemul digestiv (22,4%) este net superioara celorlalte grupe.


Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*