Institutul Cantacuzino spulbera suspiciunile de febra tifoida

O pacienta care se intorsese dintr-o calatorie in Thailanda, la sfarsitul lunii trecute fusese internata la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj cu suspiciunea de febra tifoida.

 

Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj

Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj

In ultimele zile ale lunii trecute, cazul unei clujence intoarsa recent dintr-o calatorie in Thailanda a ajuns in atentia autoritatilor medicale. Femeia a inceput sa se simta rau la scurt timp dupa intoarcerea in tara, fiind in cele din urma internata la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj. Aici, medicii care au consultat-o nu i-au putut fixa un diagnostic imediat, insa, analizand simptomele si faptul ca pacienta se intorsese de curand dintr-o calatorie in Thailanda, au indus suspiciunea ca ar putea fi vorba de febra tifoida.

Pacienta a fost izolata si i s-au recoltat probe care au fost trimise pentru analize la Institutul Cantacuzino, in vederea confirmarii sau infirmarii diagnosticului. Intre timp, pentru ca ultimul caz de febra tifoida fusese diagnosticat in Romania in urma cu cateva zeci de ani, medicii clujeni au luat toate masurile de precautie, in asteptarea rezultatului analizelor.

Desi reprezentantii unitatii medicale anuntasera ca este vorba despre o suspiciune, iar diagnosticul urmeaza a fi confirmat doar in urma anlizelor, la momentul respectiv au inceput sa circule, pe diferite surse, informatii panicarde privind reaparitia febrei tifoide in Romania, dupa 40 de ani, si a riscului ca boala sa fie depistata si in Capitala, pe considerentul ca pacienta calatorise in Thailanda cu un grup de bucuresteni.

 

cantacuzinoSuspansul privind diagnosticul a fost insa prelungit si dupa sosirea primelor rezultate. Institutul Cantacuzino a comunicat ca in urma analizelor probelor trimise nu se poate pronunta clar daca este vorba despre febra tifoida sau despre alta afectiune. In aceasta situatie se impunea trimiterea altui set de probe, dupa 10 zile de la comunicarea rezultatelor neconcludente, asa ca pacienta a continuat sa ramana izolata in spital. Imbucurator era insa faptul ca starea sa de sanatate nu se agravase de la momentul internarii, medicii constatand chiar o evolutie favorabila.

Dupa ce s-au scurs cele 10 zile, pacientei i-a fost recoltat un alt set de anlize, iar probele au fost trimise din nou, la Institutul Cantacuzino.

De aceasta data rezultatele erau asteptate la finale saptamanii trecute, insa intre timp, datorita tratamentului medical administrat pe perioada internarii, medicii au declarat-o vindecata pe pacienta suspecta de febra tifoida si chiar i-au semnat externarea, desi rezultatele de la Cantacuzino inca nu sosisera.

 

urgentaAcestea au fost comunicate in cursul zilei de astazi spitalului clujean, specialistii de la Cantacuzino infirmand diagnosticul de febra tifoida. Purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Irina Filipescu, a precizat ca „am primit azi raspunsul de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti dupa ce s-a trimis al doilea set de probe spre analiza in cazul pacientei care a fost internata la spitalul nostru, iar rezultatele in dinamica infirma febra tifoida acuta. Asa scrie in rezultat, ceea ce inseamna ca nu a fost vorba de febra tifoida. Pacienta era oricum externata, se simte bine si nu a mai avut, de atunci, nicio simptomatologie”

Febra tifoida este o boala infectioasa care se manifesta prin cresterea treptata a febrei, dureri abdominale, constipatie si scaderea ratei pulsului. Este cauzata de bacteria bacteria Salmonella typhi, prezenta in apa sau pe alimente. Netratata, boala poate fi mortala, in timp ce sub tratament antibiotic se vindeca in 7-10 zile, mortalitatea fiind in prezent redusa la 1-2 la suta.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*