Guvernul vrea sa taie din salariile medicilor din UPU, ATI si Medicina Legala?

Cel putin asa reiese din noul proiect de lege privind salarizarea bugetarilor, categorie in care se incadreaza si personalul din sistemul public de Sanatate. Medicii sunt nemultumiti.

 

protest medici guvernIn timp ce sindicalistii din Sanatate protesteaza impotriva neajunsurilor din sistem si cer autoritatilor sa opereze cat mai curand majorarea salariala de 25 la suta promisa de anul trecut, un proiect privind noua salarizare a bugetarilor vine sa puna paie pe foc, in toiul nemultumirii generale.

Desi documentul inca nu a fost adoptat, urmand sa fie supus dezbaterii publice, medicii de declara nemultumiti din cauza faptului ca acesta prevede o scadere a salriilor personalului medical din Unitatile de Primire Urgente si sectile Anestezie si Terapie Intensiva, acestea fiind sectile in care activitatea este cea mai solicitanta. In plus, la nivelul sectiilor UPU din tara se resimte o acuta criza de personal, un exemplu in acest sens fiind si Spitalul Judetean Buzau, unde sectia respectiva mai este deservita in prezent doar de un singur medic specialist, iar masura reducerii salariilor celor care lucreaza in aceste sectii nu va avea nici pe departe darul de a atrage specialistii de care este atata nevoie. Din contra, efectul va fi cu totul contrar, determinandu-i pe multi dintre medicii care au mai ramas pe sectiile UPU sa renunte, in favoarea mediului privat sau a clinicilor din strainatate.

 

IBCvT ATI adulti 03Potrivit proiectului de ordonanta gandit de Guvern, care va fi pus in dezbatere publica zilele acestea, salariul minim al unui medic primar va fi de 3.459 de lei si va ajunge pana la 4.307 lei, in timp ce un medic primar la urgente va ajunge la 4.819 lei, iar un medic primar specializat in medicina legala va putea castiga aproape 8.000 de lei.

In acelasi document se mai specifica faptul ca salariul unui medic rezident va porni de la valoarea de baza de 1.470 de lei, iar in functie de vechime, gradatie si specialitate, va putea ajunge pana la 5.099 de lei. Nu se pomeneste nimic despre stimularea performantei pe care medicii sustin ca ar trebui sa fie un criteriu prioritar in calculul salarial.

In ceea ce priveste saliile personalului mediu sanitar, o asistenta medicala dintr-o unitate medicala va putea avea un salariu de baza de aproape 1.900 lei, in timp ce o asistenta la serviciile de urgenta va castiga un salariu de baza de 2.193 de lei. De asemenea, o asistenta medicala sau un tehnician de radiologie din unitatile de medicina legala vor putea avea un salariu de baza de pana la 3.843 de lei.

In proiect sunt incluse si salariile managerilor de spitale, care vor beneficia de un salariu de baza de 6.420 de lei, in timp ce un director economic va primi un salariu de 4.332 de lei.

Personalul cu specializari paraclinice precum biolog, biochimist, chimist, fizician va beneficia de un salariu de baza de 2.193 de lei, in timp ce un logoped va fi platit cu 2.010 lei, iar  infirmierele si brancardierii  vor putea fi incadrati cu salarii de baza cuprinse intre 1.260 de lei si 1.600 de lei.

 

upuFireste ca medicii nu sunt multumiti de prevederile noului document, in special de faptul ca acesta prevede salarii mai mici pentru personalul de la UPU, ATI si Medicina Legala, sectii in care munca nu este una usoara.Organizatiile profesionale si cele sindicale nu au transmis inca o pozitie oficiala, insa pe grupurile medicilor de pe retelele de socializare circula un mesaj cu tenta ironica la adresa actualului Guvern. „Guvernul actual valorizeaza foarte mult munca si daruirea! De asemenea, are un respect deosebit fata de medici, in mod deosebit fata de cei care sunt in prima linie in lupta impotriva mortii. Este evident ca, atat primul ministru, cat si ceilalti ministri cunosc dificultatea unei sectii de terapie intensiva, cunosc faptul ca cei ce lucreaza in aceste sectii sunt supusi in cel mai inalt grad riscului de burn-out si riscului de boli cardiovasculare. Cunosc, se pare, si faptul ca sectiile de terapie intensiva sunt cele mai deficitare la capitolul personal. Aceasta ordonanta demonstreaza fara echivoc deosebita consideratie si grija fata de cei cu inalta calificare, fata de cei ce isi pun viata personala in planul secund, fata de cei ce fac lucruri care nu tin de meseria lor pentru a putea oferi ingrijiri care sa prezerve viata si calitatea vietii pacientilor aflati in cele mai dificile situatii. 

Domnule prim-ministru, aveti viziune, aveti tact si aveti cunoasterea profunda a starii sistemului medical romanesc, sistem care ar trebui sa fie capabil sa asigure sanatatea tuturor cetatenilor acestei tari, printre care si cei care sunt responsabili de siguranta statului, cum ar fi, presedintele tarii, sistem, care a dovedit ca nu este capabil de acest lucru. 
Aceasta ordonantaeste exact tratamentul de care avea nevoie acest sistem!”,
este mesajul medicilor.

 Comentarii (11)

 1. Marian Tarcavu spune:

  EXACT UNDE TREBUIAU MARITE SI FACUTE ANGAJARI MASIVE SA NU MAI ASTEPTE PACIENTII IN TRIAJ CU ORELE.

 2. Sorina Dunca spune:

  Medicul rezident cu salariu de baza mai mic decat al unui asistent medical? Astia is normali?

 3. Elena spune:

  3500 nu este salariul minim al unui primar, este salariul unui primar cu 5 gradatii pe care inca nu ni le-au dat ceea ce inseamna ca vor fi luate de la inceput, lucrand intr un spital care nu este universitar adica Clinica, dar medicul este la fel de pregatit ca primar si cu participare la Congrese ca toti ceilalti si poate avea chiar mai mult de lucru fiind putini si neavand rezidenti de ajutor. Salariul maxim de 4300 este tot al unui primar care insa lucreaza in clinica si are cele 5 gradatii. Diferentele nu se justifica. In acest salariu de baza pot fi incluse sporurile de vechime datorita gradatiilor si nu se vorbeste despre sporuri ceea ce ne duce cu gandul ca au ramas uitate si poate asa vor ramane. In aceaste situatii salariile scad nu cresc. Sindicatele nu au obtinut nimic ceea ce ne face sa credem ca nu fac nimic pentru cei de la care iau bani lunar, sau poate fac doar intelegeri cu decidentii.

 4. Cristian Dan spune:

  Sa vina sa vada gunoaiele din guvern ce inseamna o zi de munca in Upu si pe ATI….Si apoi sa-si taie ei funia din jurul gatului… sustinem demersul cu demisia in bloc. Acum ori niciodata…

 5. Liliana Stoia spune:

  Dar oare din salariile parlamentarilor si din pensiile lor nesimtite cand vor taia??? Din cele aprobate tacit??? Acum e momentul de greva generala, de depus demisiile in bloc.

 6. Stancu Fanut-Cornel spune:

  In secunda 2 plec

 7. Anina Dumitrescu spune:

  Cuuuum sa taie de la medicii UPU? Eu cred ca se confrunta cu situatii grele, ei sunt cei care ne dau primul ajutor!

 8. Nina Oprea spune:

  Vai de noi !

 9. Denise Badin spune:

  Acum e momentul de depus demisiile in bloc pe ATI si UPU! Si atunci paralizam tot sistemul!

 10. Elena Marinescu spune:

  Sa le fie rusine guvernantilor! Sa lucreze macar o luna in aceste secții, apoi sa decida.

Adaugati un comentariu


 

*