Parlamentul a adoptat amnistia fiscala in cazul medicilor de familie cu garzi in centrele de permanenta

30 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Camera Deputatilor si-a dat azi acordul pentru legea privind amnistierea fiscala a medicilor de familie care au efectuat garzi in centrele de permanenta, dupa ce actul normativ trecuse de Senat, in prima parte a acerstei luni.

 

medic_de_familie_consultPrintre beneficiarii de acte normative catalogate drept pomeni electorale se vor numara, de astazi, si 1.157 de medici de familie care vor fi exonerati de plata unor sume catre bugetul de stat, ca urmare a garzilor efectuate in centrele de permanenta. Camera Deputatilor, care era for decizional, a adoptat astazi actul normativ emis de Guvern in acest sens, la cateva saptamani dupa ce proiectul legislativ primise avizul favorabil al Senatului.

Amnistia fiscala a medicilor parte dintr-o serie de masuri adoptate in ultima vreme de Executiv, vizand scutirea de la plata unor categorii de populatie. Astfel, dupa mame si pensionari iertati de unele datorii a venit si randul medicilor de familie, aceasta serie de masuri populiste avand stransa legatura cu apropierea campaniei elctorale, orice vot in plus din partea unui beneficiar al acestor masuri fiind la mare pret.

 

centru de permanentaLegea adoptata astazi prevede exonerarea de la plata a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor  de administrare si functionare a cabinetelor de medicina familiei si accesoriilor aferente, din perioada ianuarie 2009 – mai 2011. Acestea au rezultat din deciziile de impunere emise de casele judetene de sanatate, drept consecinta a constatarii unor prejudicii de catre Curtea de Conturi. Medicii care au apucat sa restituie banii, insa, nu-i vor primi inapoi, actul normativ prevazand ca sumele recuperate pana la intrarea in vigoare a amnistierii fiscale nu vor fi restituite.

Conform expunerii de motive, in urma unui audit al Curtii de Conturi, au fost constatate neconcordante in ceea ce priveste plata medicilor pentru asigurarea serviciului de permanenta. In aceste conditii, s-a stabilit ca 1.157 de medici care si-au desfasurat activitatea in centrele de permanenta in perioada ianuarie 2009 – mai 2011 sa restituie sumele reprezentand cheltuielile de administrare si functionare de care au beneficiat in baza contractelor incheiate cu casele judetene de asigurari de sanatate, la care se adauga dobanzile de intarziere.

 

Dep. Aurelia Cristea

Dep. Aurelia Cristea

Sumele ce ar fi trebuit restituite se ridica in cazul unor medici care au efectuat garzi intrega perioada pana la 20.00025.000 de lei. Initiatorul legii, deputatul PSD Aurelia Cristea, a atras atentia ca daca medicii nu ar fi exonerati de la plata acestor sume, exista pericolul unui boicot al centrelor de permanenta, cu impact negativ asupra accesului pacientilor la serviciile medicale.

In plus, mai spune initiatorul legii, nu s-a putut stabili vinovatia vreunei institutii sau persoane in derularea contractelor privind asistenta medicala primara in regim de garda in centrele de permanenta. Cum era lesne de inchipuit si Guvernul si-a dat in prealabil avizul favorabil pentru adoptarea acestei legi.


Adaugati un comentariu


 

*