Medicii de familie cu garzi in centrele de premanenta, iertati oficial de datorii

22 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Presedintele Basescu a promulgat ieri legea care prevede amnistia fiscala de care vor beneficia 1.157 de medici de familie cu datorii la buget datand din perioada 2009-2011.

 

medici de familieUltimul dintre cei mai importanti pasi pentru intrarea in vigoare a legii amnistiei fiscale in cazul unor medici de familie care au efectuat garzi in centrele de permanenta si care s-au trezit ulterior incarcati cu datorii catre buget a fost facut ieri, de presedintele Traian Basescu. Dupa ce Senatul si Camera Deputatilor si-au dat acordul asupra proiectului, iar legea a fost astfel adoptata in Parlament, presedintele Traian Basescu a promulgat legea, la trei saptamani dupa adoptare. Mai trebuie doar ca actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial, ceea ce se va intampla, cel mai probabil, pana la finele acestei saptamani, insa cei 1.157 de medici care vor beneficia de pe urma actului legislativ pot rasufla usurati de pe acum, intrucat au certitudinea ca datoriile pe care le au la buget vor fi sterse.

 

basescuLegea promulgata ieri, de presedintele Romaniei, prevede exonerarea de la plata a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor  de administrare si functionare a cabinetelor de medicilor de familie si accesoriilor aferente din perioada 28 mai 2008 1 iunie 2011, rezultate din deciziile de impunere emise de casele judetene de sanatate, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi a unor prejudicii. Totodata, actul normativ prevede insa ca sumele recuperate pana la intrarea in vigoare a amnistierii fiscale nu vor fi restituite.

Conform expunerii de motive, in urma unui audit al Curtii de Conturi au fost constatate neconcordante in ceea ce priveste plata medicilor pentru asigurarea serviciului de permanenta. In aceste conditii, s-a stabilit ca 1.157 de medici care si-au desfasurat activitatea in centrele de permanenta in perioada ianuarie 2009 – mai 2011 sa restituie sumele reprezentand cheltuielile de administrare si functionare de care au beneficiat in baza contractelor incheiate cu casele judetene de asigurari de sanatate, la care se adauga penalitatile de intarziere.

 

centru de permanentaSumele ce ar fi trebuit restituite se ridicau, in cazul unor medici care au efectuat garzi intrega perioada, pana la 20.00025.000 de lei. Initiatorul legii, deputatul PSD Aurelia Cristea, a atras atentia ca daca medicii nu ar fi exonerati de la plata acestor sume, exista pericolul unui boicot al centrelor de permanenta, cu impact negativ asupra accesului pacientilor la serviciile medicale.

In plus, mai spune initiatorul legii, nu s-a putut stabili vinovatia vreunei institutii sau persoane in derularea contractelor privind asistenta medicala primara in regim de garda in centrele de permanenta.

 


Adaugati un comentariu


 

*