Proiectul de modificare a metodologiei de examinare a starii de sanatate a elevilor, contestat

O asociatie profesionala din domeniul medical atrage atentia ca, in forma sa actuala, proiectul lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii ar spori birocratia la cabinetele medicilor de familie si i-ar afecta pe ceilalti pacienti.

 

medicina scolara (1)Dupa cum Sanatateabuzoiana.ro anunta zilele trecute, Ministerul Sanatatii impreuna cu cel al Educatiei, intentioneaza modificarea metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare. In acest sens a fost lansat in dezbatele publica un proiect de act normativ, in care sunt prezentate aceste modificari, care ar trebui sa intre in vigoare chiar din acest an scolar.

Principalele modificari se refera la obligativitatea prezentarii unei adeverinte medicale si a unui aviz epidemiologic, pentru inscrierea copiilor in fiecare an scolar, documente care, conform proiectului, ar urma sa fie eliberate de medicul de familie sau de medicul colectivitatii din care provin copiii.

La cateva zile dupa ce a fost lansat in dezbatere publica, proiectul legislativ are primii contestatari, nemultumirile fiind legate de faptul ca eliberarea acestor documente este pusa in seama medicilor de familie, fapt ce va spori birocratia la cabinetele acestora si va minimaliza totodata importanta medicinei scolare. Observatiile vin din partea Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie, organizatie profesionala care a adresat deja o scrisoare in acest sens ministrului Sanatatii, exprimandu-si pozitia public si prin intermediul unui comunicat.

 

Dr. Valeria Herdea

Dr. Valeria Herdea

Presedintele asociatiei, medicul Valeria Herdea a precizat astfel ca programarile si accesul pacientilor la cabinetele medicilor de familie vor fi ingreunate in perioada premergatoare inceperii anului scolar, cand medicii vor fi asaltati de solicitarile venite din partea parintilor care vor avea nevoie de respectivele documente medicale pentru a-si putea inscrie copiii la scoala sau la gradinita. „Un cabinet de medicina de familie care are inscrisi un numar de 500 copii prescolari si scolari va trebui sa asigure in luna septembrie o medie de 22 de consultatii preventive pentru intrarea in colectivitate, in conditiile in care contractul cu Casa de Asigurari prevede un numar total de 20 consultatii pe zi. Altfel spus, accesul pacientilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultatiei”, este parerea exprimata de presedintele asociatiei in comunicatul remis.

 

medicina scolara (2)In plus, masurile propuse de autoritati, minimalizeaza importanta medicinei scolare si transfera atributiile medicului scolar catre medicul de familie, fara consultarea prealabila a celor direct implicati si fara o fundamentare realista a acestei decizii, mai spun reprezentantii organizatiei profesionale.

In acelasi timp, acestia sunt de parere ca revenirea in colectivitate dupa absente mai mari de trei zile nu trebuie sa fie conditionata de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, pentru ca o astfel de masura aglomereaza sala de asteptare a cabinetelor de medicina de familie, crescand riscul transmiterii unor boli infectioase, iar in acest timp, triajul epidemiologic se realizeaza zilnic in cabinetele de medicina scolara.

 

carmen scantei si ioan dragusin

Dr Carmen Scantei si dr Ioan Dragusin

Referitor la aceste modificari, medicul Carmen Scantei, seful Servicuiului Epidemiologie din cadrul DSP Buzau spune ca nu este vorba despre o initiativa noua si ca autoritatile sanitare solicita de multa vreme ca inscrierea in fiecare nou an scolar sa fie conditionata de prezentarea acestor documente. „Daca vor fi facute, aceste modificari sunt foarte bine venite, iar principala noutate va fi aceea ca inscrierea in anul scolar va fi conditionata de adeverinta medicala si avizul epidemiologic. Noi cerem asta de cand ma stiu si e bine ca in sfarsit se vor opera aceste modificari, pentru ca e normal ca medicul de medicina scolara sa aiba la dispozitie un istoric medical al copiilor, sa stie de ce boli a suferit in trecut, daca este elergic la ceva si, nu in ultimul rand, care sunt vaccinurile pe care le-a facut si care nu”. In opinia dr. Carmen Scantei, eliberarea adeverintelor medicale si a avizelor epidemiologice ar trebui sa ramana in sarcina medicilor de familie, asa cum prevede in prezent proiectul legislativ, considerand ca e normal ca aceste documente sa fie eliberate de medicul care cunoaste cel mai bine istoricul starii de sanatate a copilului si care raspunde de monitorizarea permanenta a acestuia.

Si medicul Ioan Dragusin, coordonatorul Departamentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii din cadrul DSP Buzau, a salutat initiativa de modificare a metodologiei de examinare a starii de sanatate a elevilor, insa tinde sa le dea dreptate si celor care contesta ca eliberarea documentelor medicale sa fie facuta de medicii de familie, fiind de acord cu faptul ca in preajma inceperii fiecarui an scolar, la cabinetele acestora se va crea aglomeratie, iar cei care ar avea de suferit ar fi pacientii veniti la consultatii.

 Comentarii (1)

 1. Dr Hanta Grigore spune:

  Cu regret constat ca d-nii doctori de la DSP Buzau care “saluta” noul proiect, ori nu au lucrat nici un ceas la un cabinet… ori nu au cunostinta de adevaratele probleme medicale la varsta scolara si rezolvarea lor…
  Cat timp vaccinarile se fac pe baza PNI, nu vad care ar fi rostul unui “aviz” anual, atata timp cat elevul petrece mai mult de 2/3 din an in scoala, iar la orice imbolnavire mai serioasa, prezinta medicului scolar adeverinta/scutire…
  CRED ca importanta medicala au aceste avize DOAR la inceperea/intrarea intr-un nou ciclu scolar(intrare in gradinita, intrare in clasa I, intrare in clasa V, la liceu si la facultate).
  In rest este doar birocratie inutila si necunoastere a problemelor REALE cu care se confrunta medicina!
  Inca o data scuze pentru mesaj, daca cumva a deranjat autoritatile!

  Dr Grigore Hanta
  Odobesti-Vrancea
  (de 30 ani medic…de formatie pediatrica).

Adaugati un comentariu


 

*