Patronatele medicilor de familie cer adoptarea de urgență a legii certificatului digital

2 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a făcut un apel către parlamentari, prin care le solicită să aprobe fără nici un fel de întârziere acest proiect, la fel cum au făcut-o și alte state europene încă din perioada verii.

 

Impunerea prezentării certificatului digital pentru a avea acces în anumite spații și la anumite activități se pare că a avut efectul scontat, fiind urmată imediat de o creștere considerabilă a numărului de persoane care s-au prezentat la centrele de vaccinare. Numai că, această măsură este impusă doar parțial, lăsând o breșă importantă care face ca gradul de eficiență să fie și el tot parțial. Spre deosebire de alte țări europene, care au făcut asta încă din vară, România nu a impus prin lege obligativitatea certificatului verde și pentru cadrele sanitare, angajații din instituțiile publice și din celelalte sectoare economice. Astfel, asistăm în această perioadă la un paradox: cetățenii nevaccinați nu au acces în instituțiile publice și în alte spații, în timp ce angajații acestora nu trebuie să prezinte nici dovada vaccinării, nici pe cea a unui test negativ. De asemenea, nici cei care verifică certificatele digitale, inclusiv polițiștii, nu trebuie să prezinte un astfel de document pentru a-și exercita atribuțiile.

Un proiect de lege care impune obligativitatea certificatului digital pentru angajații instituțiilor publice și cei din alte sectoare economice a fost trimis în Parlament, însă a fost respins în Senat, iar acum se așteaptă votul decisiv din Camera Deputaților. Deși suntem în plină criză sanitară, se pare că parlamentarii nu se grăbesc cu dezbaterea acestui proiect și unii chiar îl consideră inoportun, în timp ce ritmul de vaccinare a scăzut brusc după ce Senatul l-a respins.

 

În aceste condiții, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a făcut un apel către parlamentari, solicitându-le să urgenteze aprobarea actului legislativ, subliniind că orice zi de întârziere înseamnă sute de morți și mii de cazuri noi de îmbolnăviri. Totodată, reprezentanții medicilor de familie cer ca documentul să fie aprobat fără excepții sau a alte prevederi de natură a „fenta” măsurile de sănătate publică și să țină cont de faptul că toți trebuie să fim egali în fața legii și să țină cont de Articolul 53, alineatul 1 din Constituție, care arată foarte clar că drepturile fundamentale și libertățile omului pot fi limitate, dacă există nevoia protejării sănătății publice.

Certificatul digital a fost introdus pe plan intern din perioada verii de mai multe state europene, ca măsură de limitare a transmiterii virusului SARS-CoV-2. În mod inexplicabil, această măsură nu a fost luată și de România decât parțial, în luna octombrie, când numărul românilor care mor zilnic fără vină a ajuns de ordinul sutelor. Ne mor bunicile și bunicii uitați în sate și în case! Ne mor mamele, tații, frații, surorile, copiii! Ne mor rudele, prietenii, vecinii și colegii! Ne mor medicii de familie! Avem nevoie de o lege corectă acum, nu peste încă o lună și încă 15.000 de decese evitabile adăugate la cei 15.000 de morți de până acum, din valul 4, și 30.000 de morți din valurile precedente. Am văzut deja în ultima săptămână efectele pozitive ale introducerii parțiale a certificatului verde, iar acum nu mai avem timp să așteptăm”, este apelul adresat de medicii de familie.

 

Aceștia mai spun că introducerea obligativității certificatului digital în toate domeniile de activitate are darul de a limita transmiterea virusului și creșterea numărului de îmbolnăviri și decese, impulsionând totodată și campania de vaccinare. O astfel de măsură nu este sinonimă cu obligativitatea vaccinării și nici nu este discriminatorie, întrucât cei vizați au posibilitatea de a alege între vaccinare și testare. În plus, pentru cei care nu vor să prezinte un astfel de certificat la locul de muncă se pot găsi alternative, cum ar fi telemunca sau accesul limitat la unele activități, pentru a se evita contactul cu alte persoane.

Totodată, medicii de familie cer și sancțiuni drastice pentru cei care nu respectă legea și nu verifică existența unui astfel de certificat valid. „Este revoltător ca un medic de familie să fie sancționat cu sume între 6.000 și 11.000 de lei dacă nu solicită pacientului adeverința de la angajator pentru eliberarea certificatului de concediu medical, sau cu sume între 5.000 și 10.000 de lei dacă nu completează planul de supraveghere pentru concediul medical, adică pentru o eroare birocratică, care nu pune viața nimănui în pericol, dar în același timp, firmele și instituțiile care nu verifică existența certificatului verde și pun în pericol viața a sute sau mii de oameni zilnic riscă, în prezent, o amendă de doar 2.000 până la 10.000 de lei” se mai arată în comunicatul Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

De menționat că în Franţa, spre exemplu, în momentul în care a introdus certificatul verde, după 5 august, a avut loc o creştere semnificativă a numărului persoanelor vaccinate (12 milioane într-o săptămână), iar acum numărul celor infectați care mai ajung în spitale și mai ales la ATI este foarte redus. În SUA, unde sistemul sanitar este în foarte mare măsură privat, marile reţele de spitale au introdus încă din primăvară vaccinul obligatoriu şi nu există varianta prezentării testării.

 


Adaugati un comentariu


 

*