Medicii de familie cer o legislatie clara pentru utilizarea DES

17 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Societatea Mationala de Medicina Familiei atentioneaza ca lipseste o legislatie clara referitoare la crearea, utilizarea si pastrarea Dosarului Electronic de Sanatate si cere adoptarea, in cel mai scurt timp posibil, a cadrului legislativ in acest sens.

 

dosarul electronic al pacientuluiMedicii de familie considera ca implementarea si utilizarea dosarului electronic este utila si necesara, dar legislatia si modul de utilizare sunt inca neclare. Intr-un comunicat de presa remis de Sociatea Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) se mentioneaza ca legislatia ar trebui sa contina informatii generale privind tipul de date medicale, terminologia utilizata, sisteme de codificare utilizate, elemente de permisivitate pentru utilizarea transfrontaliera a datelor si reglementari privind institutia care gazduieste serverele si detine proprietatea asupra datelor din DES.

Proiectul Dosarului Electronic de Sanatate reprezinta o evolutie normala, in contextul progresului si a cresterii utilizarii sistemelor informatice in domeniul sanatatii. Insa constatam cu ingrijorare lipsa unei legislatii clare referitoare la crearea, utilizarea si pastrarea DES si sustinem adoptarea, in cel mai scurt timp posibil, a cadrului legislativ referitor la utilizarea DE”, se mentioneaza in comunicatul SNMF.

 

Medici de familie

Medici de familie

Potrivit medicilor de familie, in acelasi cadru legislativ ar trebui incluse reglementari privind consimtamantul informat si explicit al pacientului pentru protectia corespunzatoare a dreptului la confidentialitate; reglementari referitoare la acces, autentificare, autorizare si creare a DES; reglementari privind raspunderea in ceea ce priveste utilizarea DES, durata arhivarii si alte utilizari ale datelor continute in DES; coordonarea DES cu Sistemul Informatic al Prescriptiei Electronice (SIPE) si Cardul Electronic al Asigurarilor de Sanatate (CEAS) precum si interoperabilitatea dintre aceste sisteme informatice; necesarul logistic pentru implementare si utilizare, inclusiv cerintele minime; alte reglementari de bune practici; asigurarea transparentei privind costurile de utilizare ale DES.

Totodata, medicii de familie considera absolut necesara standardizarea solutiilor software utilizate in sistemul sanitar, astfel incat DES sa fie pe deplin functional, accesat, completat si utilizat de catre toti furnizorii la nivelul intregului sistem sanitar din Romania (cabinete de medicina de familie, cabinete din ambulatoriul de specialitate, centre de diagnostic si tratament, centre medicale, centre de sanatate, laboratoare, unitati sanitare publice si private cu paturi precum si alte unitati sanitare publice si private), cat si la nivelul unitatilor farmaceutice.

 

dosarul electronic de sanatate-CNASCasa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat, saptamana trecuta, ca peste 5.800 de medici au incarcat datele in Dosarul Electronic de Sanatate (DES), iar aproape 4.000 de pacienti si-au studiat istoricul medical.

Dosarul electronic trebuia sa fie obligatoriu din 1 iunie, prin noul Contract-cadru privind acordarea asistentei medicale, pentru toti furnizorii de servicii medicale, insa introducerea sa a fost amanata.  „DES devine functional doar cand este asigurata interoperabilitatea intre furnizori, cand acestia pot accesa in timp real datele medicale relevante, investigatiile efectuate pacientului si rezultatele acestora, precum si cand toate acestea conduc la eliminarea documentelor medicale pe suport de hartie”, considera medicii de familie.

Fiecare pacient va avea un astfel de dosar, in care va fi trecut istoricul sau medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*