Managerul spitalului Sfantul Pantelimon, demis dupa controlul Ministerului Sanatatii

Decizia vine ca urmare a decesului unui pacient caruia i s-a administrat gresit o transfuzie sangvina, Florian Bodog precizand ca la spitalul in cauza au fost descoperite si alte nereguli.

 

Spitalul Sfantul PantelimonMinistrul Sanatatii, Florian Bodog, l-a demis pe managerul spitalului Sfantul Pantelimon, ca urmare a mai multor nereguli descoperite, cu ocazia unui control pe care l-a dispus in urma decesului unui pacient caruia i s-a administrat o transfuzie cu o grupa de sange gresita. Incidentul a avut loc in data de 14 aprilie, iar pacientul de 66 de ani a decedat cateva zile mai tarziu, in acest timp stabilindu-se ca nici nu avea nevoie de transfuzia respectiva. O prima masura luata in acest caz a fost sanctionarea cu 1.000 de lei a asistentei care a efectuat procedura medicala si suspendarea contractului de munca pana la finalizarea cercetarilor, totodata, ministrul Sanatatii cerand inspectorilor din cadrul DSP Bucuresti si specialistilor de la Institutului National de Hematologie Transfuzionala sa efectueze un control la unitatea medicala, pentru a se stabili cauzele si imprejurarile in care a fost comisa aceasta eroare medicala. Controlul s-a finalizat la inceputul acestei saptamani, iar in urma verificarilor se pare ca au iesit la iveala mai multe nereguli, care au dus in cele din urma la demiterea managerului Gheorghe Popescu, dupa cum a explicat ministrul Sanatatii.

 

transfuzieAceasta masura era de asteptat, dat fiind faptul ca zilele trecute, dupa ce i-a fost prezentat raportul final al controlului de la spitalul Sfantul Pantelimon, ministrul Florian Bodog spunea ca ia in calcul schimbarea intregii echipe manageriale.

„In afara de lucrurile stiute, cu privire la greseala pe care a facut-o cadrul medical care a administrat transfuzia, colegii mei de la Inspectie au identificat si probleme manageriale, probleme de aprovizionare cu echipamente de identificarea sangelui si probleme legate de proceduri cu privire la ultimul control inainte de administrarea transfuziei, motiv pentru care vom gandi si masuri in acest sens. Vorbim despre probleme legate de transfuzie, procedura de trasfuzie, vorbim despre faptul ca persoana respectiva, cu toate ca avea in fisa postului atributii de administrare de transfuzii de sange, nu avea pregatire in acest sens si vorbim despre faptul ca nu au fost asigurate acele cartele pentru controlul final la patul pacientului inainte de administrarea sangelui”, declara, zilele trecute, Florian Bodog.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Decizia demiterii managerului a fost comunicata oficial ieri, ministrul facand si precizarea ca Gheorghe Popescu indeplinea aceasta calitate ca interimar. La randul sau, managerul demis a declarat ca nu se considera vinovat cu nimic in problema transfuziei care a dus la decesul pacientului de 66 de ani, precizand insa ca nu va contesta decizia de eliberare a sa din functie.

Se para insa ca ministrul va avea probleme in gasirea unui inlocuitor pentru managerul demis, pantru ca cei vizati nu se arata interesati sa preia aceasta functie. Florian Bodog a precizat ca a avut discutii in acest sens cu trei potentiali candidati, insa acestia au refuzat oferta. Nici nu este de mirare, in contextul in care, la ora actuala, un medic poate castiga mai mult decat un manager…

Un alt manager trebuie sa gaseasca Florian Bodog si pentru Institutul Cantacuzino, care a revenit de curand in subordinea Ministerului Sanatatii. Odata cu aceasta schimbare a venit si demisia fostului manager, Alexandru Vintilescu. Desi anuntase inca de marti ca, in cursul aceleiasi zile, urma sa gaseasca un inlocuitor pentru managerul de la Cantacuzino si sa ia o decizie in privinta conducerii de la Sfantul Pantelimon, anuntul demiterii lui Gheorghe Popescu a fost facut miercuri, iar pana in prezent nu a fost anuntat numele celui desemnat sa preia conducerea Institutului Cantacuzino.

 


Adaugati un comentariu


 

*