Vasile Barbu ii ia apararea managerului demis de la spitalul Colentina

10 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

In calitate de membru al Consiliului de etica din spital, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor i-a transmis un mesaj primarului general al Capitalei, prin care ii solicita sa analizeze mai atent decizia privind eliberarea din functie a medicului Bogdan Andreescu.

 

Gabriela Firea

Gabriela Firea

Decizia luata ieri de primarul Gabriela Firea privind demiterea managerului Spitalului Colentina, acuzat ca nu si-a indeplinit pe deplin indatoririle ce ii revin, s-a dovedit a fi una controversata. A starnit o serie de reactii in spatiul public, cele mai multe in favoarea directorului demis. Medicul Bogdan Andreescu a fost acuzat de management defectuous, fiind facut direct responsabil pentru faptul ca pacientii spitalului au stat o jumatate de zi in frig in saloane, in urma unei avarii la reteaua de incalzire.

Opinia generala a contestatarilor deciziei de demitere este insa aceea ca primarul s-a folosit de acest pretext pentru o „epurare politica”, eliberandu-l din functie pe actualul manager pentru a numi in loc un altul, cu „binecuvantarea” partidului.

Dupa anuntul facut de Gabriela Firea, in cursul diminetii de ieri, privind demiterea managerului, Primaria Capitalei, in administrarea careia se afla spitalul Colentina, a revenit cu un comunicat mai amplu, in care a nuantat acuzatiile formulate anterior la adresa lui Bogdan Andreescu. Din comunicat rezulta ca acesta nu este facut vinovat direct de avaria la reteaua de energie termica, ci de faptul ca nu a dispus o revizie a instalatiei inainte de inceperea sezonului rece, si nici nu a incheiat un contract de mentenanta, astfel incat situatia aparuta duminica sa poata fi prevenita.

 

Dr. Bogdan Andreescu - Spital Colentina

Dr. Bogdan Andreescu – Spital Colentina

In cursul zilei de duminica, reprezentantii spitalului Colentina au anuntat dispeceratul RADET ca unitatea sanitara nu mai primeste energie termica, find suspectata o avarie a retelei in zona respectiva. Potrivit Primariei Capitalei, verificarile, facute in regim de urgenta, au stabilit ca punctele termice din zona functionau la parametri optimi, stabilindu-se astfel ca problema ar putea fi la punctul termic al spitalului. Echipele RADET au facut verificari si aici ar fi constatat ca  era nevoie de aerisiri la reteaua aeriana interioara, din curtea spitalului, si la instalatia punctului termic, fiind necesara efectuarea unor reglaje in punctul termic. Deficientele au fost rezolvate de lucratorii de la RADET, desi punctul termic respectiv ar fi fost administrat de unitatea medicala, conform contractului semnat, mai spune Firea. Apare insa o neconcordanta intre ceea ce spune primarul si ceea ce este, se pare, in realitate. Spitalul Colentina este alimentat cu caldura de la un punct termic ce tine, administrativ, de Institutul „Matei Bals”, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, si care functioneaza pe aceeasi platforma. A fost o avarie, dar care nu tine de spitalul nostru, ci de RADET. (…) Avem un punct termic al RADET in curtea spitalului, care este comun cu Institutul Matei Bals. Pot sa spun ca este in proprietatea si exploatarea Institutului Matei Bals, a spus si directorul medical al spitalului, dr. Dana Gabriela Ionescu, sustinuta si de dr. Catalin Apostolescu, purtatorul de cuvant al Institutului „Matei Bals”.  In plus, pacientii spun ca nu au simtit frigul la care se refera primarita.

Firea sustine insa ca in urma controlului dispus dupa acest incident s-a stabilit ca managerul nu incheiase un contract de mentenanta pentru punctul termic respectiv si nici nu fusese efectuata revizia necesara la inceputul sezonului rece, cu ocazia careia deficientele respective ar fi putut fi depistate si rezolvate la timp, acesta fiind motivul principal pentru care Bogdan Andreescu a fost demis.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

Decizia Gabrielei Firea a fost urmata, la scurt timp, de un mesaj public adresat primarului de catre Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor si membru in Consiliul de etica al Spitalului Colentina. Acesta ii ia apararea directorului demis si insista ca primarul sa analizeze mai profund decizia in ceea ce il priveste, mentionand ca dr. Bogdan Andreescu este unul dintre cei mai buni manageri de spital din tara. „Am aflat cu mare surprindere de demiterea managerului Spitalului Clinic Colentina, dr. Bogdan Andreescu, motivata de probleme legate de incalzirea din spital, management superficial si altele. Sunt membru in Consiliul de etica din cadrul Spitalului Colentina si cunosc foarte bine multe aspete legate de buna relationare profesionala dintre majoritatea sefilor de sectii, medici, asistenti medicali si personal administrativ din acest spital si dr. Bogdan Andreescu. Am urmarit evolutia fara precedent a acestui spital sub aspectul accesibilitatii si calitatii serviciilor medicale din ambulatoriu, internare de zi si internare continua. Este meritul dr. Bogdan Andreescu, alaturi de alti medici din spital, dar si a unor oameni de calitate din Primaria Bucuresti. Cunosc mai multe proiecte ale doctorului Bogdan Andreescu privind dezvoltarea Spitalului Colentina, cu identificarea resurselor pentru realizarea acestor proiecte.  Concluzia mea si a colegilor mei este ca dr. Bogdan Andreescu este unul dintre cei mai buni manageri de spitale din tara. Categoric, nu poate fi numit un manager superficial! Fac apel la dumneavoastra sa analizati decizia de demitere a dr. Bogdan Andreescu cu mai muta profunzime si in consultare cu alti cunoscatori de buna credinta ai sistemului de sanatate si sa procedati in consecinta!”, este mesajul transmis de Vasile Barbu primarului general al Capitalei.

 


Adaugati un comentariu


 

*