Noul ministru al Sanatatii a dispus un control la Spitalul de Arsi

10 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Este vizat modul in care au fost realizate lucrarile de reabilitare a sectiei ATI, dupa ce in spatiul public au aparut informatii ca peretii acoperiti cu rigips nu ar fi fost decontaminati in prealabil.

 

lucrari spitalul de arsiIn aceasta dimineata, Florian Bodog, noul ministru al Sanatatii, a dat o prima dispozitie in actualul sau mandat. El a cerut demararea unui control la Spitalul de Arsi din Capitala, ca urmare a unor informatii aparute in spatiul public, potrivit carora lucrarile de reabilitare a sectiei de Terapie Intensiva ar fi fost efectuate fara a se decontamina, in prealabil, peretii de bacteriile infiltrate pana la nivelul caramizilor. Conform acestor informatii, peste peretii de pe care s-a curatat tencuiala a fost aplicat rigips si tencuiala fara a se efectua mai intai o dezinfectare a acestora, in conditiile in care, analize anterioare au relevat prezenta bacteriilor instrspitalicesti pana la nivelul caramizilor. Lucrarile finantate si coordonate de Primaria Sectrorului 1 sunt finalizate in proportie de 95 la suta insa, in conditiile in care bacteriile deja existente au ramas in pereti, riscul izbucnirii unor noi infectii nosocomiale exista in continuare, chiar daca acest lucru se va intampla in cadrul unei sectii reabilitate si modernizate.

Sectia ATI a Spitalului de Arsi a fost inchisa anul trecut, dupa ce Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a efectuat aici un control si a stabilit ca nu sunt indeplinite conditiile minime de functionare.

 

Dan Tudorache. primarul Sectorului 1

Dan Tudorache. primarul Sectorului 1

La acel moment, Primaria Sectorului 1, in administrarea careia se afla cladirea spitalului, si-a asumat responsabilitatea suportarii costurilor necesare reabilitarii sectiei. In acest sens, Ministerul Sanatatii a transmis prin DSP Bucuresti, lista lucrarilor necesare, incluzand montarea de aer conditionat tip statie centrala, igienizarea saloanelor de ATI, aici fiind inclusi si peretii, plafoanele si pardoselile, reabilitarea retelei electrice si adaptarea la necesitatile compartimentului ATI, montarea usilor glisante, cu senzor, la intrarea in saloane si dotarea cu statie centrala de monitorizare a fiecarui salon ATI.

Reprezentantii Primariei sustin ca, pe 22 august, Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1 a fost informata de conducerea spitalului ca rezultatele analizelor efectuate la nivelul peretilor sunt conforme, iar pe 25 august, ministrul de atunci, Vlad Voiculescu, si-a dat acceptul pentru propunerile de lucrari.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Informatiile aparute insa in spatiul public arata ca in cursul lunii octombrie, analiza unor probe recoltate de personalul spitalului din peretii sectiei a relevat prezenta unor bacterii intraspitalicesti, iar de la acel moment nu au mai fost efectuate lucrari de dezinfectie, placile de rigips fiind aplicate peste caramizile contaminate.

Avand in vedere aceste suspiciuni, ministrul Florian Bodog a dispus, astazi, efectuarea unui control la Spitalul de Arsi, unde a fost trimisa o echipa formata din specialisti de la Institutul National de Sanatate Publica, Directia de Sanatate Publica si Inspectia de Sanitara de Stat. „In urma aparitiei in spatiul public a informatiilor cu privire la Spitalul de Arsi, impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat, am semnat un ordin prin care am trimis o echipa formata din specialisti de la Inspectia Sanitara de Stat, ai Directiei de Sanatate Publica, inspectori si specialisti de la Institutul National de Sanatate Publica, mai precis epidemiologi, care sa verifice procedurile, starea de fapt si sa dispuna masuri. Practic, membrii echipei de control verifica daca au fost respectate procedurile cu privire la demararea renovarii, daca la momentul de fata exista probleme, daca exista focare de infectie care pot fi puse in evidenta prin analize, daca s-au facut analize la momentul demararii procesului de reabilitare. Deci, tema de control si-o stabilesc singuri, nu este stabilita de Ministerul Sanatatii”, a declarat Bodog.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Cu privire la aceasta situatie, fostul ministru, Vlad Voiculescu, a precizat, ieri, ca in contractul incheiat intre Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1, cu privire la lucrarile de la Spitalul de Arsi, se prevedea clar ca acestea trebuie sa includa si „igienizarea intregului spatiu, astfel incat sa se obtina garantii majore pentru desfasurarea unui act medical de calitate si pentru prevenirea infectiilor nosocomiale”.

Intr-o postare publica, fostul ministru mai adauga ca „preocuparea domnului primar Tudorache pare insa sa fi fost mai degraba pe campania electorala decat pe treaba pe care si-o asumase in mod laudabil/laudat si cat se poate de public”.

Reamintim ca in timpul campaniei electorale, intre actualul primar al Sectroului 1, Dan Tudorache, si fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a mai avut loc un schimb de replici pe tema Spitalului de Arsi, primarul laudandu-se atunci cu investitia majora pe care o face pentru reabilitarera sectiei ATI, in timp ce Ministerul Sanatatii nu este in stare sa plateasca facturile unitatii medicale. Raspunsul din partea Ministerului a fost ca plata facturilor spitalului nu intra in atributiile sale, sugerandu-i-se edilului sa studieze mai temeinic legislatia in acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*