Sectia ATI a Spitalului de Arsi, redeschisa dupa renovarea „cu cantec”

Sectia a fost adusa la cele mai moderne standarde, dupa ce, in urma cu peste sapte luni, pacientii erau victime ale infectiilor intraspitalicesti, fiind internati aici in conditii improprii.

 

arsiDupa aproape 7 luni in care a fost supusa unui amplu proces de reabilitare si modernizare, Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi din Capitala a fost redeschisa, in cursul zilei de astazi, fiind gata sa isi primeasca, in sfarsit, pacientii, in conditii care indeplinesc cele mai inalte standarde de functionare, potrivit reprezentantilorunitatii medicale si celor ai administratiei publice locale.

Costurile pentru efectuarea lucrarilor au fost suportate integral de Primaria Sectorului 1, care a alocat in acest scop 250.000 de euro, suma la care s-au adaugat costurile aparaturii.

Inchisa cu scandal, dupa ce un medic a filmat, in sectie, un pacient recent operat care fusese infestat cu larve de muste, sectia a intrat in reparatii capitale, dar nici acest proces nu a fost lipsit de un nou scandal, referitor la neluarea tuturor masurilor pentru distrugerea bacteriilor ramase in pereti. La scurt timp dupa aparitia in spatiul public a imaginilor cu pacientul infestat cu viermi, Directia de Sanatate Publica Bucuresti a efectuat un control la spital, dispunand suspendarea imediata a activitatii sectiei de Terapie Intensiva si aplicand amenzi in valoare de 6.000 de lei.

 

lucrari spitalul de arsiS-a constatat ca sectia nu indeplinea nici pe departe conditiile minime necesare pentru a functiona, asa ca Primaria Sectorului 1, in administrarea careia se afla spitalul, si-a asumat responsabilitatea renovarii si modernizarii. La cateva luni dupa inceprea lucrarilor, in spatiul public au aparut noi informatii controversate, conform carora peretii noi, din rigips, ar fi fost amplasati peste peretii din caramida de pe care se curatase tencuiala, insa nu fusesera tratati pentru distrugerea bacteriilor, care rezistasera in pereti.

La inceputul anului, noul ministru al Sanatatii a trimis la Spitalul de Arsi o echipa de specialisti de la Institutul de Sanatate Publica, DSP Bucuresti si Inspectia Sanaitara, pentru a verifica procedurile ce fusesera aplicate si a constata daca in zidurile de caramida mai existau inca bacterii active. Verificarile au durat aproape o luna, dar se pare ca lucrurile s-au rezolvat cumva, desi exista inca medici care sustin ca decontaminarea nu s-a facut cum ar fi trebuit. Mai mult, acestia spun ca probleme exista si in celelalte sectii ale spitalului, in perioada in care Sectia ATI a fost inchisa, doi pacienti decedand in unitatea medicala din cauza unor infectii intraspitalicesti. Lucrarile au continuat, insa, iar in cursul zilei de astazi, sectia a fost declarata, oficial, functionala.

 

arsiSectia include cinci saloane individializate pentru un singur pacient, fiecare salon oferind toate conditiile impuse de standardele de igiena. Este dotasta cu centrala de tratare a aerului, usi glisante actionate cu dispenser cu dezinfectant, asfel ca oricine intra in salon trebuia sa aiba mainile dezinfectate. Paturile si toate piesele de mobilier din saloane sunt noi, sectia fiind doatata si cu sisteme de purificare si filtrare a apei de tip chirurgical, in fiecare din cele cinci saloane.

Unitatea a fost doatata si cu aparatura noua, astfel ca pacientii cu arsuri grave care vor fi internati aici vor putea beneficia de cele mai bune ingrijiri.

Spitalul de Arsi a ajuns in atentia publica dupa incendiul de la Colectiv, dat fiind faptul ca aici au decedat 6 dintre pacienti, medicii recunoscand ca in cazul a trei dintre ei, decesele s-au datorat infectiilor nosocomiale contractate in spital. Unitatea medicala a fost catalogata atunci drept „o bomba cu microbi”, iesind totodata la iveal detalii incredibile cum ar fi acela ca pacientii cu arsuri grave erau spalati in aceeasi cada, cu apa de la robinet.

 


Adaugati un comentariu


 

*