Moasele din Romania vor o lege proprie de exercitare a profesiei si un organism profesional distinct

27 aprilie 2017 | 1 comentariu |

Proiectul de lege a fost dezbatut, miercuri, in Comisia de Sanatate a Senatului, in cadrul conferintei „Accesul moasei la imbunatatirea sanatatii materno-infantile”, eveniment cu participare internationala.

 

moase1Asociatia Moaselor Independente (AMI), cu sprijinul Agentiei Nationale de Management a Calitatii in Sanatate – ANMCS a organizat, miercuri, la Camera Deputatilor, o conferinta-dezbatere in cadrul careia s-a subliniat necesitatea reglementarii acestei profesii in acord cu normele europene si infiintarea unei organizatii profesionale care sa le reprezinte interesle – Colegiul National al Moaselor din Romania.  La eveniment au participat specialisti in sanatatea mamei si copilului, decidenti politici si ONG-uri din tara si din strainatate, care au analizat oportunitatea solicitarilor moaselor independente.

 „In prezent, Romania nu are o legislatie privind exercitarea profesiei de moasa armonizata cu reglementarile Uniunii Europene in domeniu, ceea ce este in defavoarea mamei si copilului. Potrivit legislatiei europene, o moasa trebuie sa acopere toata aria de servicii de ingrijire a femeii sanatoase de varsta fertila, de la contraceptie la sarcina si pregatirea pentru nastere, ingrijire post-partum, asistenta in alaptare, screening pentru cancere din aria ginecologica, dar si identificarea femeilor cu risc crescut pentru diverse patologii. Cresterea prezentei si importantei moaselor in sistemul sanitar reprezinta o solutie sustenabila financiar si eficienta pentru imbunatatirea sanatatii mamei si copilului nou-nascut, este esentiala in ridicarea nivelului calitatii ingrijirii materno-fetale, in mediul urban, dar mai ales la sate. De aceea consideram importanta adoptarea  Proiectului de lege privind exercitarea profesiei de moasa, precum si infiintarea Colegiului National al Moaselor din Romania”, a explicat  moasa buzoiana licentiata Melania Tudose, presedinte AMI, la dezbaterea care a avut loc la Camera Deputatilor.  

Potrivit acesteia, 712 moase sunt licentiate, insa doar 591 lucreaza in institutiile de stat si numai doua in mediul rural.

 

moase3In contextul in care Romania ocupa primul loc la mortalitatea infantila (9,8‰), primul loc la rata mortalitatii la neonatale (5,5‰), primul loc la rata mortalitatii materne (14,4 la 100.000) si locul 3 in topul practicarii cezarienei ca modalitate de nastere (36,9%), moasele din Romania solicita decidentilor politici sa acorde o mai mare importanta acestei profesii si sa adopte legea privind exercitarea profesiei de moasa, in acord cu normele europene.

Infiintarea Colegiului National al Moaselor din Romania ca organizatie profesionala si de reglementare a profesiei de moasa este solutia necesara si legala pentru implementarea si dezvoltarea profesiei de moasa si in Romania si alinierea la standardele europene. Un ordin separat ar permite concentrarea efectiva pe implementarea si dezvoltarea  profesiei de moasa  si pe integrarea rapida si eficienta dupa modelul european, ceea ce va duce la reducerea cheltuielilor prin preventie adecvata pe parcursul sarcinii, scaderea medicalizarii excesive si a complicatiilor la nastere determinate de atitudinile  interventionale  practicate excesiv actualmente in acest domeniu”, a precizat Irina Popescu, Vicepresedinte AMI.

Modele de practica pentru imbunatatirea sanatatii materno-infantile au oferit Presedintele Colegiul Regal al Moaselor din Marea Britanie, Lesley Page, si cercetatorul si expertul international dr. Sandra Morano, medic Obstetrica-Ginecologie.

 

Conferinta_moase-aprilie2017 Proiectul legislativ, prezentat in cadrul conferintei „Accesul moaselor la imbunatatirea sanatatii materno-infantile”, va fi depus la Parlament. Despre construirea cadrului legal in care este normal sa-si desfasoare activitatea moasele din Romania au discutat deputatul PNL Roberta Anastase, presedintele Comisiei de Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Florin Buicu, si dr. Petru Armean, specialist in cadrul Ministerului Sanatatii.

Cercetarile internationale au demonstrat ca moasa este indispensabila si de neinlocuit in asigurarea serviciilor eficiente de sanatate in domeniu (Cochrane, OMS), se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. „Integrarea acestui specialist in echipa de ingrijire materno-infantila va duce la: imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate si parcurgerea etapelor sarcina, nastere si lauzie firesc fara a fi percepute ca boli si fara traumatisme psihice si fizice; cresterea ratei de nasteri naturale, a alaptarii si scaderea patologiei asociate de cezariana la varsta adulta; cresterea indicilor de sanatate fizica si psihica a femeilor, copiilor si a viitoarelor generatii”, se subliniaza in acelasi document, in care este argumentata necesitatea implementarii reale si clarificarea, din punct de vedere legislativ, a profesiei de moasa si implicit promovarea in regim de urgenta a unui proiect de act normativ in acest sens.

Cu privire la responsabilitatea moasei in imbunatatirea sanatatii materno-fetale au prezentat concluzii, in urma discutiilor, Nicoleta Manu de la ANMCS si seful sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Constanta, prof. dr. Vlad Tica.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca aproape 90% din serviciile medicale de care are nevoie o femeie de-a lungul sarcinii si lauziei pot fi asigurate de moase, care au absolvit un program de licenta, asa cum este cel din Romania.

 

nou-nascut(2)Profesia de moasa este recunoscuta din 2008 in Romania, prin Ordonanta de urgenta nr.144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania(OAMGMAMR). Moasle considera insa ca este necesara o lege distincta, pentru ca aceatasta profesie presupune dreptul de acces si exercitare a unor activitati de informare si consiliere in materie de planificare familiala, diagnosticarea sarcinii, supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinarilor necesare pentru supravegherea evolutiei sarcinii normale, prescrierea sau consilierea privind examinarile necesare celei mai timpurii diagnosticari posibile a sarcinilor cu riscuri.

Asa cum sustine si Confederatia Internationala a Moaselor, trebuie sa se inteleaga ca termenul «medical» se asociaza cu profesia de moasa pe plan secundar, deoarece moasa se ocupa primordial de omul sanatos, pe când pentru asistentul medical se asociaza pe plan primar, deoarece acesta se ocupa primordial de omul bolnav. In conformitate cu acest concept, profesia de moasa necesita un for separat de cel al asistentilor medicali, pentru a se putea promova si dezvolta in Romania”, se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului Legii moaselor si de infiintare a Colegiului National al Moaselor din Romania.

 GALERIE FOTO – sursa AMI. Multumim!Comentarii (1)

  1. Mioara spune:

    Munca noastra nu este apreciata la adevarata ei valoare Aceasta meserie se invata in timp, teoria asociata cu practica este o adevarata provocare Trebuie sa iti placa, sa o simti, sa iti dai seama cand o nastere fiziologica se transforma in una patologica.Totul decurge repede si trebuie sa ai multe cunostinte pe care sa le aplici astfel incat sa ai constiinta impacata ca ai redat o mama sanatoasa si un copil sanatos

Adaugati un comentariu


 

*