Peste 150 de tineri participă la a II-a ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni

24 august 2022 | 0 comentarii |

În perioada 24-29 august, studenții dezbat problemele cu care se confruntă societatea românească, de la educație de calitate și condiții de muncă decente până la comunități sustenabile și servicii medicale accesibile, și vor propune soluții decidenților.

 

Cea de-a II-a ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni, organizat de asociaţiile de studenţi şi tineret din România în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a debutat astăzi, la Palatul Victoria, printr-o ceremonie oficială la care au luat cuvântul premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, Codrin Scutaru – vicepreședinte Asociația Ovidiu RO și Ioana Dospinescu – manager de proiect.

Lucrările Forumului se vor desfăşura la Palatul Parlamentului, până pe 29 august, iar cei peste 150 de studenți români din țară și din diaspora care participă la eveniment vor avea astfel ocazia să-și facă auzită vocea și să-și exprime spiritul democratic, dar și să ajute la soluţionarea problemelor actuale cu care se confruntă societatea româneacă.

Tinerii și generația noastră au cuvânt de spus despre societatea în care se află, iar Forumul Studenților Români de Pretutindeni a înțeles cel mai bine acest mesaj, pentru că suntem aici să ne asigurăm că acea voce se face auzită”, transmite Decebal Mohîrță, fondator al Forumului.

 

În deschiderea Forumului, premierul Nicolae Ciucă s-a declarat mândru și onorat” să întâlnească reprezentanții studenților români care urmează cursurile „celor mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa și din lume, veniți la București la Forumul Studenților Români de Pretutindeni”.

Premierul a subliniat că rezultatele lor, obținute prin efortul personal, prin dedicare și ambiţie „ne obligă și ne responsabilizează ca stat să luăm cele mai bune decizii și să le oferim condiții pentru ca, la finalizarea studiilor, aceștia să aleagă să se întoarcă în țară. Suntem mândri de reușita dumneavoastră. Experiența acumulată poate contribui în mod semnificativ la dezvoltarea proiectelor de țară. Ne dorim foarte mult să vă întoarceți acasă şi să punem umărul împreună la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea proiectului de ţară. Este nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi pentru a realiza modernizarea și reforma statului și o Românie funcţională, în care relaţia dintre stat şi cetăţean să fie cât se poate de simplă şi de onestă şi să facem în aşa fel încât să reuşim să dezvoltăm şi noi – să atingem standarde, aşa cum dumneavoastră le întâlniţi astăzi în universităţile unde vă desfăşuraţi activitatea. Pe de altă parte, avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă. Pentru că oricât de mult ne-am strădui să dezvoltăm proiecte și programe, toate acestea au o coerență și un final doar prin oameni, a spus premierul.

 

În același timp, Nicolae Ciucă a subliniat că România are frontierele deschise și beneficiază de aceleași drepturi și oportunități în Europa, iar studenții români care studiază în diaspora beneficiază de aceste facilități și pot învăța oriune, dar nu este suficient. „Avem nevoie ca aceste oportunități să fie puse în valoare, pentru ca țara noastră să se transforme într-un pol de atracție și convingere pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru a avea voința de a reveni acasă și să puneți umărul la împlinirea așteptărilor și a visurilor. Situația este așa de complexă și de complicată și cred că trebuie să facem în așa fel încât să creem acel cadru ca să facem o Românie funcțională și să avem acea motivație interioară și bucurie că acolo unde ne desfășurăm activitatea avem și noi contribuția noastră. Contribuții mici, dar puse una lângă alta să contribuie la modernizarea și reforma statului”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă, menționând că Guvernul are proiecte pe care dorește să le ducă mai departe şi să le consolideze „în deplină relaţie şi dialog continuu cu toate organizaţiile şi toate structurile asociative”, iar unul dintre acestea constituie pachetul de legi ale educației, care se înscrie în proiectul de țară «România educată».Dacă vrem cu adevărat să pornim schimbarea, atunci ea nu poate să înceapă decât de la Educație, de la tot ce înseamnă transformarea și modernizarea sistemului de educație din România”, a.

 

Forumul este structurat în 6 comitete (compuse din 15-20 de studenţi):

* Educaţie şi Tineret (Restructurarea sistemelor comunicaţionale şi educaţionale din procesul de învăţământ românesc);

* Sănătate (Accesibilitatea, mobilitatea şi digitalizarea informaţiei medicale şi a actului medical);

* Justiţie (Accesibilitatea la drepturile fundamentale ale omului, combaterea inegalităţii de şanse şi a discriminării);

* Muncă şi Economie (Combaterea anomaliilor pieţei muncii. Cauze şi efecte asupra tinerilor);

* Energie şi mediu (Regenerarea resurselor României şi abordarea noilor tehnologii cu scopul atingerii independenţei energetice);

* Afaceri Europene (Rolul tinerilor în consolidarea poziţiei României ca actor regional în Uniunea Europeană).

Fiecare comitet militează pentru atingerea unui obiectiv de dezvoltare durabilă pe de Agenda 2030, promovată și susținută de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. De la educație de calitate și condiții de muncă decente până la comunități sustenabile și servicii medicale accesibile, toate reprezintă câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul Forumului, anul acesta.

 

Proiectul urmăreşte implicarea activă a tinerilor în dezbateri constructive, deschise, cu o finalitate bine conturată, respectiv „realizarea a 6 rezoluţii ce vor fi înaintate instituţiilor cu putere decizională. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a Forumului, la Palatul Parlamentului, peste 150 de studenţi din străinătate şi din România vor avea ocazia să dezbată probleme relevante cu care se confruntă societatea noastră şi, sub îndrumarea a 11 moderatori specializaţi, vor redacta un document scris de tip rezoluţie, găsind soluţii eficiente pentru problemele aferente comitetului ales”, se arată într-un comunicatal Forumului.

Pe lângă dezbateri, participanţii vor avea acces la consultări cu oameni din domeniul subiectului ales, workshop-uri pe diferite teme, dar şi evenimente sociale şi de networking. Propunerile finale vor alcătui o rezoluţie, ce va fi înaintată ministerelor şi altor autorităţi.

Scopul principal al Forumului este transformarea ideilor şi idealurilor pe care generaţia noastră le are în proiecte concrete care pot contribui la dezvoltarea României, folosindu-ne de influenţa pe care asociaţiile organizatoare o au în societatea civilă”, transmit organizatorii.

 

VIDEO -Deschiderea Forumului – sursă: gov.ro

 


Adaugati un comentariu


 

*