Institutul „Cantacuzino” a lansat pe piață imunomodulatorul OROSTIM HV și ar putea produce vaccin gripal la sfârșitul acestui an

1 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Conducerea institutului a anunţat că imunomodulatorul va putea fi achiziţionat de la punctul de vânzare al Institutului, începând de miercuri, 2 decembrie, iar până la sfârșitul anului există șanse să se obţină un vaccin gripal trivalent sigur, care să poate fi autorizat.

 

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a marcat Ziua Națională a României aseară, prin lansarea pe piață a primului lot din imunomodulatorul OROSTIM-HV, care se va comercializa, începând din 2 decembrie, la punctul de vânzare al Institutului.

La eveniment au fost prezenți ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și prim-ministrul Ludovic Orban, care au susținut o conferină de presă, împreună cu directorul general al Institutului, col. dr. Florin Oancea, care a precizat că suplimentul alimentar OROSTIM-HV este primul produs lansat pe piaţă după preluarea Institutului de către MApN.

Specialiştii Secţiei Imunomodulatori, împreună cu cei din Departamentul de Cercetare-Dezvoltare, au reuşit într-un timp relativ scurt, de aproximativ un an, să revitalizeze produsul OROSTIM. Iată că prin munca asiduă a celor care lucrează în acest institut am reuşit să scoatem pe piaţă acest produs imunomodulator OROSTIM-HV, care este un supliment alimentar obţinut dintr-un lizat atomizat din 15 tulpini bacteriene şi o pulbere de extract de orz verde, folosit ca excipient. Are proprietăţi antioxidante şi de stimulare a imunităţii, determinând creşterea rezistenţei organismului la infecţii, în special ale tractului respirator superior”, a explicat directorul institutului.

 

Florin Oancea si Cristian Uluitu

În perioada următoare, Institutul Cantacuzino se va concentra pe dezvoltarea produsului, urmând ca de anul viitor să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricație, pentru producția în serie a OROSTIM-HV.

Dr. Cristian Uluitu, medic la Institutul Cantacuzino, a precizat că „producția efectivă a început în luna aprilie a acestui an. Produsul se adresează copiilor și adulților, în primul rând, celor cu boli infecțioase respiratorii”.

 „OROSTIM-HV se administrează în perioadele cu risc de apariţie a acestor infecţii respiratorii, persoanelor care lucrează în colectivităţi cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecţii respiratorii recurente, persoanelor de vârsta a treia şi celor cu stări de imunitate scăzută”, a detaliat col. dr. Florin Oancea.

Directorul institutului a menționat că produsul „va fi comercializat atât pentru copii, cu flacoane de 10 sau 30 de capsule, la un preț de 25 sau de 60 de lei, precum și forma pentru adulți, la un preț de 30 de lei și 80 de lei. Tratamentul este de 10 zile, trei luni consecutiv”, începând cu data de 2 decembrie, de la punctul de vânzare al Institutului, din Splaiul Independenței nr. 103.

 

Ludovic Orban la Cantacuzino

Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a lăudat activitatea cercetătorilor de la Cantacuzino și a subliniat că noul produs este „rezultatul unei munci asidue”, iar meritul pentru acest succes este intergal al Ministerului Apărării Naționale, care „a finanțat toată cercetarea pentru a putea scoate din nou pe piață un produs extrem de util. Acest produs poate fi folosit pentru reglarea cantității de anticorpi și întărește imunitatea organismului. Pentru noi, Institutul Cantacuzino reprezintă o instituție fundamentală în cercetarea medicală românească, o instituție pe care o vom sprijini, o instituție pentru care vom încerca să asigurăm finanțări serioase pentru atingerea obiectivelor ambițioase stabilite de conducerea institutului”, a declarat Orban.

Pe de altă parte, în contextul evoluției epidemiologice actuale, șeful Executivului a subliniat că a revizitat Laboratorul de testare al Institutului și este încântat să constate că a fost crescută capacitatea de testare la infecția cu SARS-CoV-2, după dotarea cu un extractor automat, care „are capacitatea de a identifica într-un interval de timp mai mic de o oră a 96 de probe prelevate şi care a dus la o capacitate crescută de testare a Institutului Cantacuzino care poate atinge 1.200 de teste pe zi”.

Referitor la totalul testelor care sunt prelucrate zilnic în România, Orban a precizat că țara noastră are o capacitate de testare mai mare decât numărul de cereri.

 

Cu același prilej, directorul general al Institutului „Cantacuzino”, Florin Oancea, şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor, aici va fi obţinut un vaccin gripal trivalent sigur, care să poate fi autorizat. „Suntem în plin proces de testare şi de reluare a cercetării vizavi de producţia de vaccin gripal trivalent. A debutat acum o lună şi jumătate testarea pe aproximativ 250.000 de ouă embrionate şi sperăm ca până la sfârşitul anului sau începutul anului 2021 să avem un produs sigur pe care să putem să îl autorizăm şi să îl dezvoltăm ca produs sigur. În momentul în care vom putea raporta «Avem acest produs sigur!» trebuie să facem transferul tehnologic într-o arie de producţie conform normelor GMP. În acest moment suntem în plin proces de verificare, de cercetare, de dezvoltare a vaccinului trivalent”, a detaliat Oancea, în cadrul conferinţei de presă organizată luni seara la sediul Institutului.

Premierul Ludovic Orban a declarat la rândul său că în prezent se caută şi „o soluţie pentru a-l putea produce. La ora actuală există o linie de producţie, din care lipseşte un utilaj, pe care se poartă discuţii pentru achiziţionarea acestui utilaj. De asemenea, există şi alte soluţii posibile pentru a construi o capacitate de producere de vaccin care să respecte toate condiţiile legale”, a spus premierul Orban.

 

Înființat în 1921, Institutul Cantacuzino a fost cel mai mare producător de seruri și vaccinuri din Europa de Sud-Est. Specialiștii care au lucrat aici au ajutat la eradicarea variolei, o boală virală gravă, care a omorât sute de milioane de oameni pe tot globul.

Pe linia de producţie a Institutului s-au aflat peste 300 de produse, între care celebrul Polidin -suspensie imunomodulatoare exclusiv românească care a ferit România de răceli și viroze respiratorii decenii la rând, sau Cantastim, recunoscut și apreciat la nivel global, care stimula organismul în apărarea împotriva unor forme de cancer.

În 2010, Agenţia Naţională a Medicamentului a retras autorizaţiile de producere şi vânzare a oricărui tip de vaccin, întrucât institutului îi expirase standardul de fabricație, iar aparatura era învechită, trebuia înlocuită. A fost momentul în care România a pierdut patru vaccinuri importante: BCG, antigripal, antirabic și antitetanic.

De atunci, cumpărăm vaccinuri din străinătate, la prețuri incomparabil mai mari și în cantități insuficiente, iar în farmacii se găsesc cu mare greutate vaccinurile solicitate. Doar pentru campania de vaccinare antigripală statul cheltuie cel puțin 45 de milioane de lei pe sezon.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*