La mulți ani România! La mulți ani români, să fiți sănătoși!

1 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Este 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Românii de pretutindeni sărbătoresc această zi, cu respect. La 1 decembrie 1918 „s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I”, așa cum spunea istoricul Nicolae Iorga, participant la eveniment.

Au trecut de atunci 102 de ani, iar Marea Unire constituie, în fiecare an, momentul în care ne amintim cu mândrie și recunoștință că în această zi suntem nu trebuie să uităm să aducem un omagiu celor 800.000 de români, militari și civili care și-au dat viața pentru întregirea țării, uciși de gloanțe sau de boli, de frig și de foame.

Anul acesta însă este cu totul atipic, marcat puternic de pandemia de COVID-19 și de restricțiile care se impun pentru a limita răspândirea virusului, așa că nici Ziua Națională nu face excepție.

Pentru 1 Decembrie 2020, armata română a pregătit în Capitală o ceremonie restrânsă, la Arcul de Triumf.

 

Tradiționalele defilări, așteptate cu atât de multă bucurie de milioane de români, nu vor mai avea loc. Doar aproximativ 150 de mlitari și câțiva invitați vor particpa la evenimentul care marchează Ziua Națională. Nici militarii, nici aparatele de luptă și cu atât mai mult publicul nu va participa la eveniment, din cauza restricțiilor sanitare. Doar un detașament restrâns al Regimentului 30 Garda Mihai Viteazu și fanfara militară vor marca Ziua Națională. Cu toate acestea, Armata a făcut luni o repetiție generală, astfel încât ceremonia să fie fară cusur, chiar și în aceste vremuri tulburi.

Puținii invitați chemați să asiste la festivități, în special personal medical și diplomatic, vor urmări momentul din imediata vecinătate a Arcului de Triumf, cu obligația de a respecta distanța de siguranță și nu din tribuna oficială, ca până acum. Pe timpul ceremoniei restrânse de astăzi, 1 Decembrie, se va ține un moment de reculegere în memoria ostașilor „căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc și a victimelor virusului SARS-CoV-2”, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

Evenimentul va începe la ora 11 și va dura mai puțin de o jumătate de oră, iar în acest timp, circulația rutieră în zona Arcului de Triumf va fi interzisă.

La ceremonie participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

 

Preşedintele Camerei Deputalilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va participa la sărbătorirea Zilei Naționale în Parcul Crâng din Buzău, la ora 12.00. După întâmpinarea invitaților, primirea onorului și salutarea Drapelului de Luptă de către persoanele oficiale va urma intonarea imnului, apoi va fi dezvelt Memorialul Eroilor Regimentului 48 Infanterie și va fi oficiat și un scurt ceremonial militar-religios, la are se vor depune coroane.

Tot în cinstea Zilei Naționale a României, Consiliul Județean Buzău a alocat 150.000 de lei care va fi folosită pentru desfășurarea celei de-a 12-a ediții concursului de istorie „1 Decembrie –Ziua Națională a României” și pentru editarea unei ediții aniversare a revistei „Străjer în calea furtunilor”.

Seara, la 18:00, la Palatul Cotroceni, președinteșe Klaus Iohannis va decora personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

La Mulți Ani România! La mulți ani, români! Să fiți sănătoși!

 


Adaugati un comentariu


 

*