Institutul Cantacuzino a început pregătirea operatorilor care vor produce vaccinul gripal
Este vorba de specialiști recent angajați în cadrul institutului, care vor deprinde procedurile și etapele de producție, urmând ca apoi să fie realizate primlele loturi experimentale.
Odată cu trecerea în subordinea Ministerului Apărării Naționale, când a fost și redenumit, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a intrat într-un amplu proces de reformare, ce a inclus și angajarea unui număr mare de specialiști, posturile scoase până acum la concurs fiind la mare căutare.
Angajările au început încă de anul trecut și au continuat și în 2019, când au fost scoase la concurs 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști, ingineri și personal administrativ.
Totodată, s-au alocat peste 40 de milioane de lei pentru modernizarea zonelor de producție ale Institutului, atât prin achiziționarea de noi echipamente performante, cât și prin reabilitarea și consolidarea infrastructurii existente, unul dintre principalele obiective fiind reluarea producției de vaccin gripal.
Mulți dintre noii cercetători vor fi angrenați în procesul de producție a acestui vaccin, un pas important fiind făcut zilele acestea, odată cu demararea procesului de pregătire a operatorilor. Astfel, o primă echipă de specialiști se instruiesc în prezent în procedurile și etapele procesului de producție a vaccinului gripal, sub îndrumarea specialiștilor cu ștate mai vechi în cadrul institutului.
Totodată, în cadrul acestui proces de pregătire, care va fi unul continuu – acestei primei serii de operatori, urmându-i altele – vor fi efectuate și primele teste pe substrat biologic, pentru realizarea unor loturi experimentale de vaccin, care nu vor fi scoase pe piață. Pregătirea operatorilor care vor produce vaccinurile gripale se face la standardele naționale și europene în domeniu, respectându-se cu strictețe toate normele de siguranță și calitate care trebuie îndeplinite pentru realizarea acestui produs biologic de mare importanță pentru sănătatea publică.
La finalul procesului de instruire, operatorii Institutului Cantacuzino vor putea trece la realizarea primelor loturi experimentale, necomerciale, de vaccin gripal, aceasta fiind prima etapă în cadrul proiectului strategic de reluare a producției vaccinului care va ajunge pe piață.
Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Mihai Dan Chirică, cel care coordonează activitatea institutului, a precizat că „trebuie să ne asumăm răspunderea pentru acest proces ireversibil, la finalul căruia să readucem Institutul Cantacuzino la statutul de producător de vaccin gripal. Obiectivul nostru este să facem tot ce e posibil pentru a asigura independența țării în acest domeniul și, astfel, să fim mult mai bine pregătiți pentru a face față unor situații de risc epidemiologic. De aceea, reluarea producției de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în cel mai scurt timp posibil, este o datorie în primul rând față de români”.
Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”, care avea drept scop „imunizarea populaţiei contra pandemiilor şi epidemiilor”, a fost înființat la 1 aprilie 1921, la iniţiativa profesorului Ioan Cantacuzino – părintele şcolii româneşti de microbiologie şi al sistemului sanitar modern din România, prin decret Regal semnat de Ferdinand I. De-a lungul existenței sale a desfășurat activități de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare în domeniile infecțiilor bacteriene, virale și parazitare, biologiei celulare și moleculare, imunologiei, biotehnologiei și geneticii microbiene. De-a lungul timpului, prin eforturile specialiștilor Institutului s-a eradicat variola în România, iar populaţia a fost ferită de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie, holeră etc.
Pe linia de producţie a Institutului s-au aflat și medicamente precum cantastimul (stimulator al capacității de apărare a organismului, cu rezultate în unele forme de cancer) sau polidinul (care putea oferi rezistenţa împotriva unora dintre infecţii), precum și alte aproape 400 preparate. Producţia de vaccinuri a funcţionat neîntrerupt, până în 2010, imunizând milioane de români.
(sursă foto: Institutul Cantacuzino/Facebook)