Reluarea producției de vaccin la Institutul Cantacuzino mai are de așteptat un an și jumătate

1 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

În această perioadă este de așteptat să aibă loc schimbări majore, de la organigramă pană la relocarea unității într-o zonă de la marginea Capitalei și schimbarea numelui.

 

Se pare că nici anul viitor românii nu se vor putea imuniza antigripal cu vaccin de producție autohtonă, iar acest lucru s-ar putea întâmpla, în cel mai fericit caz, abia în toamna anului 2019. Aceasta, pentru că activitatea de producție a vaccinurilor a Institutului Cantacuzino ar putea fi reluată, la parametri optimi, cel mai devreme într-un an și jumătate, după cum a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării, la Europa FM.

Institutul a trecut oficial în subordinea acestui minister, fiind preluat de la Ministerul Sănătății în cursul lunii septembrie, iar în prezent înca se derulează procedura de predare-primire, la finalul căreia institutul va căpăta și o altă denumire, odată cu statutul de unitate militară.

Ministrul Apărării a vorbit și despre măsurile pe care intenționează să le ia în privinta institutului, precizând că ia în calcul și relocarea acestuia, întrucât nu consideră normal ca producția de vaccinuri să fie reluată în actuala locație, aflată într-o zonă centrală a Bucureștiului, iar noul sediu ar putea fi undeva în zona Băneasa. „Trebuie să ne gândim foarte bine unde vom face această producție, pentru că mie nu mi se pare firesc să produci vaccin în buricul Bucureștiului, și atunci gândim o investiție greenfield acolo unde avem în Băneasa, de ce nu, să ridicăm o hală de producție și să producem acolo”, a declarat ministrul, dând asigurari că nimic din patrimoniul institutului nu va fi înstrăinat.

 

Mihai Fifor, a mai precizat că estimează că procedura de preluare de la Ministerul Sănătății se va finaliza în cursul lunii viitoare, iar din momentul în care se va semna protocolul de predare-primire, unitatea își va schimba denumirea, devenind Institut medico-militar, întrucât va avea statut de unitate militară, care ar putea fi pusă în subordinea directă a ministrului Apărării.

Aceștia vor fi primii pași ce vor fi făcuți după care, MApN sa va ocupa de noua organigrama a institutului și de atragerea de specialiști pe posturile care vor fi scoase la concurs. „Reașezăm organigrama, reașezăm încadrările, vom discuta cu premierul să vedem ce tipuri de posturi vom putea scoate la concurs. Încercăm să atragem specialiștii din sistem. Gândim o politică foarte atractivă, pentru ca specialiștii să revină la Cantacuzino. Să înțelegem: nu formezi un cercetător într-un an, e nevoie de ani de zile” a mai precizat Mihai Fifor.

 

În aceste condiții, dacă e să luăm in calcul si relocarea institutului în Băneasa, activitatea acestuia nu va putea fi reluată în mai puțin de un an și jumătate, acesta fiind și termenul comunicat de ministrul Apărării, în urma discuțiilor avute cu specialiștii din cadrul unității.

Mihai Fifor a mai precizat că personalul Institutului Cantacuzino va fi preluat cu menținerea drepturilor salariale avute în plata la data preluării, iar salarizarea se va face potrivit prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Personalul unității se va se compune din personal civil și militar, cel civil beneficiind și de drepturile salariale în natură acordate personalului civil din Ministerul Apărării Naționale, potrivit legislatiei în vigoare.

Autoritățile intenționează să reia producția de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, dar își doresc și ca unitatea sa devina un pol euroregional în producția de vaccinuri. O discuție în acest sens a fost purtată deja cu comisarul european pentru Sănătate, urmând ca după fianlizarea procedurilor de trecere a institutului la Ministerul Apărării Naționale, să fie transmisă o scrisoare oficială în acest sens, Comisiei Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*