Institutul Cantacuzino se militarizeaza

Dupa ce a fost trecut, fara rezultate notabile, de la Ministerul Sanatatii la cel al Educatiei si inapoi la cel al Sanatatii, Institutul urmeaza sa ajunga in subordinea Ministerului Apararii.

 

Odiseea Institutului Cantacuzino, adus in pragul colapsului de incompetenta celor care s-au perindat pe la conducerea ministerelor in subordinea carora s-a aflat si de intersele unor rechimi imobiliari care l-ar fi dorit desfiintat si demolat, continua cu un nou episod. Desi declarat unitate de importanta strategica, Institutul Catacuzino continua sa joace rolul unei mingi de ping-pong pasata intre ministere. Pana acum, in acest „joc” au fost implicate, cel putin la vedere, doar ministerele Sanatatii si cel al Educatiei, care au preluat pe rand administrarrea institutului si s-au angajat ca il vor pune pe picioare.

In scena apare insa si un al treilea jucator, Ministerul Apararii Nationale.

Suparat ca specialistii” de la Sanatate si Invatamant si-au dovedit rand pe rand incompetenta, actualul premier s-a gandit ca „o mana mai de fier, mai militarizata un pic, poate sa aiba in sfarsit rezultate”. Asa ca a dispus, in ultima sedinta de guvern, ca Institutul Catacuzino sa treaca de la Ministerul Sanatatii, care il preluase in aprilie, la Ministerul Apararii. In sedinta de guvern de ieri, premierul Mihai Tudose s-a aratat nemultumit de modul in care Ministerul Sanatatii a gestionat pana acum situatia de la institutul Cantacuzino, precizand ca „s-a lamurit” in privinta demersurilor specialistilor din acest minister.

 

In consecinta, acesta le-a cerul ministrului Sanatatii si celui al Apararii ca, in decurs de o luna, sa elaboreze un proiect de act normativ referitor la preluarea Institutului Cantacuzino de Ministerul Apararii. „Domnule ministru Bodog  va rog ca impreuna cu domnul ministru Tutuianu, in maxim o luna, Institutul Cantacuzino sa devina parte componenta a Ministerului Apararii Nationale, fiindca cu demersurile specialistilor de acolo ne-am lamurit. Poate, o mana mai de fier mai militarizata un pic sa aiba in sfarsit rezultat” , a fost dispozitia pe care primul ministru le-a trasat-o celor doi ministri.

Reactia ministrului Apararii, Adrian Tutuianu, a fost ceva in genul „daca-i ordin, cu placere!”, acesta spunandu-i premierului ca „daca e sarcina, o preluam”.

Tutuianu a precizat ca impreuna cu specialistii Directiei Medicale a ministerului pe care il conduce a si creionat un plan pentru reorganizarea si revigorarea institutului si a promis ca in doua-terei saptamani va prezenta „un proiect de act normativ prin care sa-l preluam si sa-l transformam intr-o unitate militara, cu conducere militara si, sigur, cu angajati care raspund criteriilor profesionale necesare unui asemenea institut. Ne asumam aceasta chestiune, e delicata, dar ne-o asumam”, si-a luat angajamentul ministrul Apararii.

 

Adrian Tutuianu

Adrian Tutuianu a precizat ca specialistii din cadrul Dierctiei Medicale a ministerului au facut deja o evaluare prealabila, insa nu au inca la dispozitie toate datele necesare. Acestia asteapta rezultatele controlului pe care ministerul Sanatatii l-a efectuat la preluarea institutului, in aprilie, iar pe baza acestor date vor intocmi in luna urmatoare un plan pentru revigorarea unitatii.

Vom veni  in Guvern cu un proiect de act normativ prin care sa-l preluam si sa-l transformam intr-o unitate militara, cu conducere militara si, sigur, cu angajati care raspund criteriilor profesionale necesare unui asemenea institut. Ne asumam aceasta chestiune, e delicata, dar ne-o asumam”,  a mai declarat ministrul apararii in sedinta de Guvern.

In prezent la Institutul Cantacuzino se desfasoara doar activitate de cercetare, principalul obiectiv urmarit fiind insa reluarea productiei de vaccin, un demers pe care ultimele guvernari nu au fost in stare sa il duca la indeplinire.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Adi spune:

    Ce treaba are armata cu productia de vaccinuri sau cu cercetarile in domeniu?! Daca nu e interesata de arme biologice, armata pesemne e interesata de afacerile cu vaccinuri, pe care guvernantii le vad tare profitabile, de le pun sub controlul armatei pentru siguranta maxima a investitiilor de partid!

Adaugati un comentariu


 

*