Institutul Cantacuzino primeste 10 milioane de euro cu titlu de ajutor de stat
Problema Institutului va fi discutata in sedinta de guvern de astazi, ocazie cu care va fi aprobata si acordarea acestui ajutor financiar.
Soarta Institutului Cantacuzino se va afla din nou, astazi, in atentia autoritatilor, fiind unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Protestele nenumarate ale angajatilor si chiar implicarea presedintelui Klaus Iohannis in salvarea Institutului, par sa fi dat roade, pana la urma.
Dupa cum a anuntat ministrul Educatiei si Cercetarii, Sorin Campeanu, ministerul pe care il conduce administrand la ora actuala institutul, in sedinta de astazi urmeaza sa se recunoasca statutul de institutie de interes national pentru Institutul Cantacuzino si sa se aprobe acordarea unui ajutor de stat de 10 milioane de euro, bani ce ar urma sa fie folositi pentru plata datoriilor restante.
Ministrul Campeanu spune ca aceasta suma va fi suficienta pentru plata datoriilor si acoperirea tuturor cheltuielilor pana la sfarsitul anului, urmand ca dupa aceea, institutul sa fie bugetat in mod firesc. El confirma astfel, oficial, informatiile care circulau pe surse de cateva zile si care dadeau ca sigura acordarea unui ajutor de stat pentru Cantacuzino.
In sedinta de Guvern din de 10 iunie, premierul Ponta preciza ca se asteapta mai intai avizul Comisiei Europene pentru acordarea acestui ajutor de stat, Institutul urmand, fie sa primeasca banii necesari pentru plata datoriilor, fie sa ii fie sterse toate aceste datorii. „Avem proiectul de ordonanta privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, in primul rand stergem toate datoriile si pornim de la un moment T0. Important este sa avem si un plan ca, dupa aceea, sa nu se acumuleze din nou datorii, sa poata sa fie pus in functiune si sa-si exercite rolul absolut strategic si national, si de mandrie, pana la urma, nationala pe care-l are Cantacuzino. Important e ca stergem datoriile”, anunta Victor Ponta, exprimandu-si totodata si neincrederea ca banii vor fi folositi eficient si institutul isi va recapata statutul si eficienta de altadata. Premierul aprecia ca jumatatae din suma ar ajunge pentru achitarea tuturor datoriilor, cealalta jumatate urmand a fi folosita pentru reluarea productiei.
Luand in considerare declaratiile oficiale facute ieri, de ministrul Sorin Campeanu, se pare ca acest acord la care se referea primul ministru a fost primit, iar in sedinta de astazi urmeaza sa fie aprobata ordonanta ce consfinteste acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Cantacuzino.
Ramane de vazut, acum, in ce masura cei responsabili vor fi capabili sa foloseasca acest ajutor pentru redresarea institutului si aducerea sa pe linia de plutire, astfel incat sa poate fi posibila reluarea productiei de seruri si vaccinuri
Reamintim ca declinul institutului a inceput in urma cu cinci ani, imediat dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate, timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.