Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem face primii pasi catre acreditarea internationala

Printr-o Hotarare de Guvern au fost alocate fondurile necesare platii taxelor si cotizatiilor aferente anului in curs, astfel incat sa poata incepe procesul de acreditare.

 

celule stemIn sedinta de guvern de la jumatatea acestei saptamani s-au adoptat doua hotarari cu un puternic impact in domeniul Sanatatii, prin alocari de fonduri unor institutii care aveau neaparata nevoie de ele.

Astfel, una dintre hotararile adoptate se refera la alocarea sumei de 5.480 de euro pentru Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Banii erau absolut necesari pentru plata taxelor si contributiilor aferente acestui an, in conditiile in care cei care se ocupa cu administrarea acestui registru intentioneaza acreditarea internationala, iar plata acestor taxe era o conditie necesara pentru demararea procesului.

Cu aceste taxe platite, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poate intra in proces de calificare si acreditare de catre Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva, dupa indeplinirea unor criterii care au in vedere mai multe aspecte, inclusiv numarul de donatori, care trebuie sa fie minimum 500.

La acest moment, in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem sunt inscrisi 21.7000 de donatori voluntari, fiind indeplinite si celelalte criterii pentru inceperea procedurilor de acreditare internationala.

 

celule stem-depozitareOdata cu primirea acestei acreditari, Registrul National se va interconecta cu Asociatia Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni si Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva, iar astfel se va extinde considerabil baza de cautare a potentialilor donatori compatibili cu pacientii romani care au nevoie de un transplant de celule stem. Totodata, donatorii romani inscrisi in registrul vor putea ajuta pacienti din alte tari, cu care sunt compatibili.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o institutie publica, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, a carei misiune este de a de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem compatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi. Una dintre activitatile de baza ale Registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si, in acelasi timp, cu pacientii care au nevoie de un transplant. Aceasta baza de date este securizata, conform tuturor standardelor internationale existente in domeniu, si face posibila procesarea cererilor de cautare a unui donator compatibil si furnizarea celulelor stem hematopoietice, atat in tara cat si in strainatate. Totodata, institutia este responsabila cu coordonarea si supravegherea activitatilor de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi, conform standardelor internationale.

 

Laborator Institutul Cantacuzino

Laborator Institutul Cantacuzino

Tot in sedinta de guvern de miercuri, Executivul a adoptat si hotararea conform careia Institutul Cantacuzino a fost recunoscut ca institutie publica de interes strategic, fapt in baza caruia i-a fost acordat un ajutor de stat de 10 milioane de euro din rezerva bugetara. Asa cum se stie deja, banii erau necesari pentru achitarea datoriilor acumulate pana in prezent si continuarea activitatii Institutului, pana la sfarsitul anului.

Conform aceliasi hotarari, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino se transforma in Institutul National de Cercetare Cantacuzino, institutie publica in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, de interes strategic in domeniul cercetarii si sanatatii publice, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. In anul 2015, din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului vor fi alocate Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice sumele necesare sustinerii activitatii Institutului Cantacuzino.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*