Legea care prevede trecerea Institulului Cantacuzino la MApN a fost promulgată

Proiectul legislativ fusese adoptat de guvern încă din luna septembrie a anului trecut și mai avea nevoie doar de aprobarea președintelul Iohannis, pentru a fi transpus în practică.

 

Klaus Iohannis

Ultimul pas din punct de vedere legislativ, în ceea ce privește transferul Institutului Cantacuzino de la Ministerul Sănătății, la Ministerul Apărării Naționale, a fost făcut ieri. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care consfințește efectuarea acestui transfer, care are ca scop principal readucerea pe linia de plutire a institutului. Autoritățile spun chiar că au ambiția să aducă Institutul Cantacuzino la statutul de  unitate de importanță strategică și chiar să-l transforme într-un pol european al producției de vaccinuri.

Legea a fost promulgată la mai bine de trei luni de când a fost adoptată în ședință de guvern, iar odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial a intrat în vigoare, deși demersurile pentru trecerea institutului în subordinea MApN au fost demarate încă de la momentul adoptării proiectului de catre Guvern.

Este de notorietate faptul că, în ultimii ani, Institutul Cantacuzino a fost pasat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației, apoi înapoi la Sănătate, în încercarea de a fi găsite soluții pentru salvarea sa, însă incompetența celor care se pretind specialiști în respectivele ministere a făcut ca nimic să nu se schimbe, criza de la institut acutizându-se de la o zi la alta.

 

Mihai Fifor in prima vizita la Institutul Cantacuzino

La un moment dat, în urmă cu trei ani, Sorin Câmpeanu, fostul ministru al Educației, a recunoscut deschis incompeteța acestui minister de a administra instututul pe care îl primise în subordine. Așa că a încercat, la rândul său, să îl paseze „în curtea”, UMF Carol Davila. Senatul universității a respins însă, la acel moment,  oferta ministrului.

În cele din urmă, institutul a revenit la Ministerul Sănătății, însă nivelul de incompetență de aici rămăsese același ca la momentul cedării unității catre Ministerul Educației. Așa că, cea mai viabilă soluție găsită a fost pasarea mai departe, către MApN, în ideea că militarizarea institutului se va dovedi eficientă. Noul transfer a fost considerat masură de urgență, iar în ordonanța aprobată de guvern în acest sens se arată că acest caracter de urgență „este dat de ameninţările războiului hibrid şi necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale şi de necesitatea menţinerii la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare, a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă, a Biobazei şi a Unităţii de Intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism”.

 

În document se subliniază că neadoptarea imediată a unor măsuri de revitalizare a institutului generează disfuncţionalităţi majore, cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, ce pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României.

Institutul Cantacuzino a căpătat astfel statut de unitate militară, urmând a fi condus de către un director general, cadru militar activ, numit de către ministrul Apărării Naţionale, cu avizul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.

Lasând la o parte aspectele de ordin organizatoric, reluarea producției de vaccin la institut mai are de asteptat cel putin un an și jumătate, actualul ministru al Apărării, Mihai Fifor, anunțând că intenționează schiar relocarea unității de producție undeva în zona Băneasa, în urma unei investiții de tip greenfield întrucât nu cnsideră normal să se producă vaccinuri în mijlocul Bucureștiului, acolo unde institutul își are sediul actual, inclusiv unitatea de producție a vaccinurilor.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*