Rujeola atacă din nou, în forță

9 ianuarie 2018 | 1 comentariu |

Un nou deces a fost confirmat ieri, iar în prima săptâmână din acest an au fost raportate aproape 30 de noi cazuri de îmbolnăviri.

 

Anul acesta a început sub proaste auspicii în ceea ce privește evoluția epidemiei de rujeolă. Încă din prima săptămână a fost consemnat un nou deces cauzat de această boală, confirmată în urma anlizelor de laborator. Și de această dată a fost vorba de un copil nevacinat, care a contractat boala, a ajuns la spital în stare gravă și nu a putut fi salvat, în ciuda eforturilor medicilor.

Tragedia a avut loc la Suceava, iar copilul decedat avea abia doi ani și provenea dintr-o familie din localitatea Mitocu Dragomirnei.

Starea sa de sănătate a început să se deterioreze din primele zile ale noului an, ajungând la Spitalul Județean Suceava în data de 2 ianuarie. Medicii au constatat că dezvoltase o stomatită aftoasă, însă la scurt timp după ce a fost internat în secția de Pediatrie, starea lui de sănatate s-a agravat. Medicii spun că a dezvoltat un sindrom respirator cu tuse, cu insuficienţă respiratorie, cu scăderea saturaţiei în oxigen, motiv pentru care a fost transferat la secția ATI.

 

Eforturile medicilor de a-l salva pe micuț au fost zadarnice. În cursul zilei de joi, la doua zile de la internare, au fost nevoiți să constate decesul copilașului, în vârstă de doar doi ani. Pentru că acesta nu fusese vaccinat împotriva rujeolei, medicii au suspectat de la bun început că această boală ar putea fi cauza decesului, însă nu se puteau pronunța cu certitudine înainte de a afla rezultatele analizelor de laborator.

Confirmarea a venit în cursul zilei de ieri, probele serologice analizate în cadrul unui laborator de referință din Capitală atestând faptul că pacientul decedat avea rujeolă.

Odată cu această nouă confirmare, numărul oficial al deceselor provocate de epidemia de rujeolă a ajuns la 38, copilul de doi ani din Suceava fiind primul pacient răpus de această boală în 2018. Avînd în vedere că în aproape toate cazurile, victimele au fost nevaccinate, poate ne spun antivaccinștii, care fac mare scandal împotriva imunizării, dacă-și asumă aceste pierderi de vieți… În ultimii ani, vaccinul ROR a fost cel mai „demonizat”, fiind vaccinul cu cea mai mare de refuz, din cauza unor motive nedovedite științific. Ei insistă că fie rujeola ar cauza autismul, fie că ROR ar conține mercur, ori că pur și simplu este o „boală a copilăriei” și că acești copii mai sufereau și de alte boli care, sinistră concluzie, oricum ar fi dus la deces, la un moment dat. Dar nu au fost copiii lor… Iar epidemia recurentă de rujeolă ar fi putut fi prevenită, dacă toți ne-am fi vaccinat copiii.

 

În total, în ultimii doi ani, numărul pacienților diagnosticați cu rujeolă la nivel național a ajuns la 10.307 persoane.  Iar epidemia continuă să facă noi victime. În prima săptămână din acest an, Institutului Naţional de Sănătate Publică a confirmat 28 de noi cazuri, în șapte județe și municipiul București.

Specialiștii reamintesc faptul că vaccinarea constituie principala măsură de protecție împotriva acestei boli, epidemia de rujeolă izbucnind tocmai din cauza faptului că rata de imunizare a scăzut foarte mult, întrucât mulți parinți fie au ignorat recomandarea de a-și vacina copiii, fie au refuzat categoric acest lucru. Pe parcursul anului trecut a existat la un moment dat și o criză a vaccinrilor, care a favorizat într-o anumită masură răspândirea epidemiei, însă la această oră vaccinul antirujeolic este disponibil în toată țara, fiind derulate și campanii atât pentru vaccinarea la termen a copiilor, cât și pentru recuperarea vaccinală a copiilor care nu au fost imunizați la timp, conform schemei de vaccinare.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Stanciu Costel spune:

    Pentru toți cei care au realizat abuzuri în cursul săptămânii trecute exercitând acțiuni administrative în forță, există o singură sancțiune – oprobiul public, demiterea lor de către superiori nefiind posibilă, deoarece şi aceştia sunt la fel ca ei! Miza acestor presiuni asupra societății civile autentice, neafiliate politic și economic, realizate de către instituții ale statului român, o constituie introducerea în legislația românească a acordului prezumat care va duce atât la dezvoltarea comerțului cu organe, cât și la vaccinarea obligatorie a populației României! Dacă le va reuși acest lucru, românii vor deveni o sursă de piese de schimb pentru locuitorii cu dare de mână ai acestei planete

Adaugati un comentariu


 

*