Vom avea vaccin antigripal produs la Cantacuzino ?

11 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Managerul Institutului, Adrian Ionel spune ca sunt sanse foarte mari ca din 2017 sa se reia productia de vaccinuri, dupa ce in cursul acestui an va fi relizata o microproductie de teste.

 

Adrian Ionel

Adrian Ionel

Dupa ani buni in care soarta Institutului Cantacuzino a stat sub semnul intrebarii, institutia intrand in colaps dupa ce a intrerupt productia de vaccinuri, la inceput de an vin primele vesti imbucuratoare din partea conducerii. Numit in functie in cursul lunii august 2015, dupa o perioada in care conducerea Institutului a fost asigurata de interimari, managerul Adrian Ionel a dat asigurari, zilele trecute, ca productia de vaccin antigripal va fi reluata, cel mai probabil de anul viitor. Acesta a declarat pentru Agerpres ca in prezent se fac progrese importante in ceea ce priveste reabilitarea unitatii, atat din punct de vedere tehnic, cat si administrativ. Managerul de la Cantacuzino a mai precizat ca institutul va putea produce chiar de anul acesta vaccin, insa va fi vorba doar despre o microproductie destinata testarii, inainte de a se trece la productia de masa. Adrian Ionel spune ca se va aplica o noua metoda de distilare, care va elimina aproape toate impuritatile si exista speranta ca aceasta metoda sa fie cea mai optima, evitandu-se riscul ca vaccinul sa fie din nou oprit de la distributie, asa cum s-a intamplat ultima data cand Institutul si-a reluat productia, iar vaccinul antigripal a fost declarat neconform de Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale. „Anul viitor speram sa avem — suntem aproape siguri ca vom avea — o productie de vaccin romaneasca, cu calitatile potrivite. Este vorba de vaccinul antigripal. Avem discutii cu ministrul Educatiei, Adrian Curaj, in ceea ce priveste elaborarea strategiei pe termen scurt, mediu si lung privind dezvoltarea celorlalte linii de productie”, a mai precizat managerul Adrian Ionel.

 

Institutul CantacuzinoIn perioada in care productia de vaccin a fost sistata, la Institut au inceput sa apara si o serie de probleme, una dintre cele mai grave fiind diminuarea numarului de specialisti. Multi dintre angajati au ales sa plece, in conditiile in care situatia lor era din ce in ce mai incerta, salariile nu se primeau la timp si nu se stia cu exactitate daca productia ma mai fi reluata vreodata sau cand se va intampla acest lucru. In acest context, inainte ca productia de vaccin sa se reia, de anul viitor, asa cum da asigurari noul manager, trebuie rezolvata problema lipsei de personal. Adrian Ionel spune ca din aceasta luna au inceput sa fie facute angajari. „Oamenii nu numai ca nu mai pleaca, am inceput sa si angajam. In ianuarie avem o serie de angajari si incercam sa readucem inapoi profesionistii care au plecat din Institut. Mai mult decat atat, avem o intelegere cu Institutul Pasteur in vederea specializarii unor oameni de la noi si acordarii de consultanta din partea lor, catre noi. Specialistii Institutului Pasteur vor veni acum, in ianuarie, la noi pentru acest lucru”, a mai declarat acesta.

 

protest cantacuzinoProblema salariilor a fost, de asemenea, rezolvata, Adrian Ionel precizand ca aceasta a fost prima prioritate a mandatului sau. In acest moment, toti angajatii sunt cu salariile la zi, iar datoriile institutului catre Stat si furnizori sunt achitate. „In momentul in care am fost numit in aceasta functie am gasit oamenii neplatiti din luna martie a anului trecut, ceea ce ii demotivase total. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa achit integral salariile acestor oameni si toate contributiile datorate statului roman pentru aceste salarii. In al doilea rand, am incercat si am reusit sa achit datoriile Institutului catre organismele de stat de genul ANAF si altele asemanatoare. Am achitat toate datoriile Institutului catre furnizori, care datau inca din 2011 — 2012. Planul de reorganizare l-am supus aprobarii ANCSI si, implicit, Ministerului Educatiei. Am inceput intre timp reconstructia anumitor laboratoare, innoirea lor si consolidarea unor cladiri si am obtinut reacreditarea laboratoarelor in vedere reincheierii contractelor cu Casa”.

O alta problema de ordin intern rezolvata a fost aplanarea conflictului aparut in perioada de criza intre sindicatele din cadrul institutului, inlaturandu-se astfel starea de instabilitate generata de acest conflict.

 

vaccinuri1Precizarile managerului de la Institutul Cantacuzino vin in contextul in care Miniterul Sanatatii tocmai a suplimentat cu 143.000 numarul de doze de vacccin antigripal distribuite in teritoriu. Ca si in anii precedenti, vaccinul a fost achizitionat din strainatate, pe o suma mult mai mare decat cea care ar fi fost platita in cazul in care vaccinul ar fi fost produs in tara. Ramane de vazut daca optimismul managerului de la Institutul Cantacuzino se va materializa anul viitor, asa cum promite acesta.

Pana in prezent, in toata tara s-au vaccinat impotriva gripei 461.000 de persoane, numarul de doze achizitionate la inceputul sezonului de Ministerul Sanatatii fiind de 500.000. In aceste conditii, tot mai multi medici de familie au inceput sa reclame faptul ca au ramas fara vaccin, fapt pentru care s-a decis suplimentarea numarului de doze, care s-au si distribuit, saptamana trecuta, directiilor de sanatate publica din tara.

 


Adaugati un comentariu


 

*