Juristul Adrian Ionel, noul manager al Institutului Cantacuzino

Fost director al Unifarm, la conducerea careia l-a numit Victor Ponta pe vremea cand a indeplinit si functia de ministru al Sanatatii, Ionel este insa contestat de angajatii institutului.

 

Adrian Ionel

Adrian Ionel

Dupa cateva luni bune, timp in care conducerea institutiei a fost asigurata prin interimat de directorul demisionar Adrian Onu, Institutul Cantacuzino are din nou un manager titular. Juristul Adrian Ionel a fost numit in cursul zilei de astazi, in functia de director al institutului, aflat intr-o criza fara precedent, din care autoritatile incearca, sau se fac ca incearca sa il scoata.

Actualul manager se afla, neoficial, la carma institutului, inca din data de 12 august, in aceasta perioada colaborand cu fostul director Adrian Onu si preluand de la acesta toate prerogativele functiei. Fostul manager interimar a preluat functia de director stiintific, in timp ce „restul echipei de conducere va porni cu aceleasi atributii pe care le-a avut pana acum“, potrivit ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, care l-a numit pe Ionel la carma Institutului Cancacuzino.

Pana la momentul numirii sale in aceasta functie, noul manager de la Cantacuzino a fost director al companiei nationale Unifarm, pe care a preluat-o in luna noiembrie 2012, cand aceasta era in pragul falimentului. A fost numit in functie de premierul Victor Ponta, pe vremea cand detinea si portofoliul de la Sanatate, ca interimar. Ionel a reusit sa aduca pe linia de plutire Unifarm, incheind anul trecut cu un profit de peste 3,6 milioane de lei, iar acest succes a cantarit mult, probabil, in decizia de numire a sa in fruntea Institutului Cantacuzino, aflat in pragul colapsului.

 

protest cantacuzinoSe pare totusi ca numirea noului manager nu ii multumeste pe angajatii institutului, care au protestat in nenumarate randuri fata de situatia in care a ajuns unitatea, cerand printre altele si ca autoritatile sa asigure un management competent, capabil sa readuca institutia pe lina de plutire.

Principala nemultumire a angajatilor este legata de faptul ca Adrian Ionel este de profesie jurist, iar ei prefera in functia de manager fie un medic, fie un biolog sau un cercetator care, in opinia lor, ar intelege mai bine nevoile Institutului. In sustinerea acestei doleante, angajatii spun ca de 95 de ani, niciunul dintre directorii care s-au prerindat pe la conducerea Institutului nu au avut o astfel de calificare. Angajatii de la Cantacuzino nu neaga competenta noului manager si realizarile acestuia, dar spun ca „este o diferenta intre a fi manager la Unifarm, care este o companie de distributie si a fi manager la o unitate de productie”.

 

Institutul Cantacuzino

Institutul Cantacuzino

Adrian Ionel este licentiat in drept al Universitatii Spiru Haret, avand si un masterat in Managementul Informatiilor de Securitate Nationala absolvit la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI si a lucrat in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Pe langa alte pozitii detinute in domeniul privat, noul manager de la Cantacuzino a mai ocupat diferite posturi de conducere in sistemul sanitar, intre care la spitalul privat Sanador si la Relad Pharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din Romania la momentul respectiv dar care, la cativa ani dupa plecarea sa a iesit din piata farmaceutica romaneasca pe usa din dos, aflandu-se in centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri de insolventa.

Fostul manager, Adrian Onu, a demisionat in cursul lunii martie, reclamand neimplicarea autoritatilor in eforturile de aducere a institutului pe linia de plutire, cu toate ca la inceputul anului fusese semnat un memorandum privind reorganizarea acestuia, care prevedea stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general. De la momentul demisiei pana in prezent, Adrian Onu a continuat sa asigure managementul institutului, in calitate de interimar.

 

Presedintele Iohannis, la Cantacuzino

Presedintele Iohannis, la Cantacuzino

In salvarea Institutului Cantacuzino de la faliment s-a implicat chiar si presedintele Klaus Iohannis, care a efectuat in cursul lunii mai o vizita la sediul institutiei pe fondul protestelor angajatilor nemultumiti de faptul ca nu isi primisera salariile si ca situatia institutului era una foarte incerta. Acesta a declarat la acel moment ca Institutul Cantacuzino trebuie salvat si a dat asigurari ca va ridica aceasta problema in atentia tuturor autoritatilor competente.

La scurt timp dupa aceea, Guvernul a aprobat alocarea a 10 milioane de euro cu titlu de ajutor de stat, bani din care institutul sa isi achite datoriile de aproximativ 5 milioane de euro si sa se poata finanata pana la finele acestui an, cand este de asteptat se gaseasca o solutie viabila pentru redresarea sa.

 


Adaugati un comentariu


 

*