Depistarea precoce a cancerului pulmonar, tema de dezbatere intre medicii specialisti

24 august 2015 | 0 comentarii |

Acestia vor participa la o conferinta interdisciplinara care va fi gazduita la jumatatea lunii viitoare de UMF Craiova.

 

UMF Craiova

UMF Craiova

Medici de diferite specializari din toata tara sunt asteptati sa participe, pe 18 septembrie, la o conferinta regionala dedicata diagnosticului precoce al cancerului bronhopulmonar. Evenimentul stiintific este organizat de UMF Craiova, impreuna cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din  Capitala Baniei. Conferinta va avea loc in sediul UMF Craiova si ii va avea ca invitati de onoare pe prof. dr. Ioan Cordos, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucuresti si pe dr. Dorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Bronhopulmonar a Societatii Romane de Pneumologie.

Organizatorii spun ca si-au propus ca acest eveniment sa faciliteze comunicarea intre specialistii din diferite arii implicate in diagnosticul, tratamentul si monitorizarea pacientilor cu cancer bronhopulmonar, in vederea imbunatatirii accesului rapid al acestora la un tratament multidisciplinar, in conditiile in care, la ora actuala, in Romania mor anual peste 33.000 de persoane din cauza acestei boli.

 

tuberculozaO caracteristica principala a conferintei de la Craiova va fi interdisciplinaritatea, adresandu-se atat medicilor cu specializarile chirurgie toracica, pneumologie, oncologie, medicina de familie, medicina interna, anatomie patologica, radiologie-imagistica, radioterapie, expertiza medicala a capacitatii de munca, medicina nucleara, ATI, cat si asistentilor medicali. In cadrul discutiilor ce vor fi purtate intre acestia se va incerca gasirea unor solutii pentru identificarea cat mai din timp a cazurilor de cancer pulmonar, dat fiind faptul ca majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta boala ajung la medic atunci cand tumorile pulmonare ating deja dimensiuni mari, iar sansele de supravietuire sunt mici. „Pe masa de operatie ajung din ce in ce mai multi pacienti cu tumori pulmonare de foarte mari dimensiuni. Medicii de familie trebuie sa fie atenti la factorii de risc si sa trimita pacientul cat mai din timp la pneumolog si la investigatii suplimentare, mai ales daca pacientul acuza tuse persistenta, oboseala, dureri in piept, alterarea starii generale sau a avut infectii respiratorii recurente”, a declarat in acest sens dr. Alin Demetrian, initiatorul si coordonatorul stiintific al acestei manifestari, seful Clinicii de Chirurgie Toracica din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

 

tigari fumatoriCancerul pulmonar reprezinta una din principalele cauze de mortalitate datorata neoplaziilor, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Prevalenta lui este depasita doar de cancerul de prostata si de cancerul mamar, insa mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este inca surclasata de nici o alta malignitate. Din cauza descoperirii tardive, deseori in stadii depasite din punct de vedere terapeutic, doar 14 la suta din pacientii diagnosticati ajung sa supravietuiasca o perioada de timp mai indelungata. Se estimeaza ca peste 1,3 milioane de persoane mor anual, in intreaga lume din cauza acestei maladii. Principalul factor determinant implicat in aparitia bolii este fumatul, iar incidenta de aparitie a cancerului pulmonar depinde foarte mult de momentul in care individul se apuca de fumat, numarul de ani dedicati fumatului, numarul de tigari sau de perioada in care este expus unor alti factori de risc.

 


Adaugati un comentariu


 

*