Parteneriat intre medici si pacienti pentru prevenirea cancerului pulmonar

25 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Saptamana aceasta a fost lansata o campanie la nivel national, prin care se urmareste informarea pacientilor care se adrseaza medicilor de familie, dar si demararea unui program national pentru depistarea precoce a acestei afectiuni.

 

coada la cabinetIn lipsa unui program de screening, care sa faciliteze depistarea pacientilor cu forme incipiente de cancer pulmonar, organizatiile reprezentatice ale medicilor si pacientilor incearca sa suplineasca aceasta lacuna. Impreuna au decis sa desfasoare activitati de informare, care sa ii determine pe oameni sa constientizeze factorii care duc la aparitia acestei boli, riscurile si importanta depistarii precoce a cancerului pulmonar, atunci cand afectiunea inca mai este tratabila.

Aceste actiuni au loc de trei ani, in cadrul unei campanii care se desfasoara sub numele Respira Santate si care isi deruleaza in aceasta perioada o noua editie. In cadrul acestei editii, Asociatia Bolnavilor de Cancer si Societatea Nationala de Medicina Familiei au incheiat un parteneriat prin care se urmareste informarea pacientilor care se prezinta la cabinetele medicilor de familie cu alte probleme de sanatate. Aceasta se va face prin internediul unui numar mare de materiale informative, care urmeaza sa fie distribuite in salile de asteptare ale cabinetelor medicilor de familie. Din aceste materiale, pacientii vor putea afla detalii despre preventia si simptomele cancerului pulmonar, precum si despre importanta inceperii tratamentului inca din primele faze ale bolii.

 

tuberculoza plamaniAtat medicii, cat si pacientii, sunt de parere ca se impune demararea, de catre autoritati, a unui program national de depistare precoce a cancerului pulmonar, in conditiile in care majoritatea pacientilor romani care se prezinta la medic cu aceasta afectiune, o fac doar atunci cand boala este in faza avansata, iar sansele de vindecare sunt aproape nule.

Opinia acestora se bazeaza si pe datele statistice, conform carora numarul deceselor cauzate in Romania de cancerul pulmonar creste de la un an la altul, ajungandu-se la finele anului 2015 la 10.300 decese.

Cu prilejul lansarii noii campanii, Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer, a avertizat ca aceasta boala „ucide repede”, iar cei care prezinta primele simptome trebuie sa mearga la medic cat mai urgent, dat fiind faptul ca boala se manifesta asimptomatic multa vreme, iar atunci cand pacientul resimte primele simptome, cancerul deja este intr-un stadiu avansat.

 

tigari fumatoriSi medicii pneumologi s-au alaturat campaniei. Dr. Roxana Nemes a declarat, cu ocazia lansarii actiunii, ca „aceasta maladie este una tacuta si ucide foarte repede. Este o boala care ucide foarte repede si de aceea trebuie sa acordam importanta maxima oricarui simptom pe care il consideram, la un moment dat, mai putin important. Nu trebuie sa ajungem sa scuipam sange ca sa ajungem la doctor si, uneori, acele raceli care nu se mai termina si pe care le tratam cu raftul unu de la farmacie, trebuie sa aiba adresabilitate cat mai rapida la medicul specialist”.

In faza incipienta, cancerul pulmonar poate fi vindecat, insa in stadiile avansate, sansele de supravietuire ale pacientului sunt minime, acesta fiind motivul pentru care cei implicati in campanie insista asupra prezentarii la medic, imediat ce apar primele simptome, mai ales in cazul fumatorilor. Marea majoritate a pacientilor cu cancer pulmonar sunt fumatori, acest viciu fiind principalul factor determinant al bolii. Specialistii spun ca cea mai buna metoda de prevenire este renuntarea la fumat, dar si evitarea fumatului pasiv. In lipsa unui program national de screening pentru depistare precoce, majoritatea pacientilor romani care ajung la medic, o fac intr-in stadiu avansat al bolii, de aceea rata de mortalitate datorata cancerului pulmonar este foarte ridicata.

 

Dr. Ioan Dragusin - educatie pentru sanatateFara indoiala, medicul de familie, medicul pneumolog si medicul radiolog sunt cele trei verigi ale sistemului de sanatate care pot contribui decisiv la depistarea precoce a cancerului pulmonar si la tratarea acestuia, cu rezultate bune pentru pacient, explica dr. Ioan Dragusin, seful Compartamentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau. Preventia este, insa, cea mai buna cale prin care fiecare dintre noi putem tine la distanta boala si, deci, si cancerul pulmonar. Alimentatia sanatoasa, miscarea, evitarea fumatului sunt la indemana oricui si s-au dovedit eficiente in preventia oricarei afectiuni. De aceea, in cadrul actiunilor pe care noi, cei din DSP, le organizam permanent, mai ales in comunitatile scolare, explicam de ce este necesar sa evitam factorii de risc si sa adoptam un stil de viata sanatos. Fumatul si poluarea, in general, sunt principalele cauze care pot favoriza bolile pulmonare si declansarea cancerului pulmonar. De aceea spun ca Legea antifumat si Programul Sop Fumat sunt extrem de importante pentru diminuarea riscurilor. Eficiente se dovedesc si campaniile interactive pe care le desfasuram in scoli, implicam elevii sa se informeze, sa cunoasca riscurile si metodele de preventie si sa militeze pentru eliminarea lor, dar si sa constientizeze necesitatea prezentarii la medic la orice semn de boala”, mai spune dr. Dragusin.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*