Trei sferturi din pacienții români cu cancer pulmonar ajung la medic prea târziu

2 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Mai multe campanii eficiente de informare și accesul la terapii inovatoare ar putea crește șansele de supraviețuire ale acestor pacienți.

 

Luna noiembrie este dedicată, la nivel mondial, campaniilor de informare despre cancerul pulmonar, o afecțiune care provoaca anual decesul a peste un milion de oameni din întreaga lume. La nivelul continentului european, cancerul pulmonar a ucis in 2014 peste un sfert de milion de persoane,  reprezentând o cincime din numărul total de afecțiuni oncologice înregistrate în Europa.

În ceea ce privește România, datele sunt și mai îngrijorătoare, statisticile indicând că trei sferturi dintre pacienții cu această afecține ajung la medic în stadii avansate ale bolii, ceea ce face ca o intervenție chirurgicală să fie imposibilă, scazând astfel drastic speranța de viață în cazul acestora.

Anual, circa 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar și circa un sfert au nevoie să fie operați, din acest motiv cancerul pulmonar ajungând să reprezinte principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer, situându-se pe locul 4 în cazul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal.

Având în vedere aceste cifre, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), consideră ca situația pacienților cu cancer pulmonar din România este una dramatică, așa că trage un semnal de alarmă, în contextul acțiunilor desfășurate la nivel internațional, pe parcursul acestei luni.

Conform studiilor de specialitate, rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu această boală este extrem de redusă,  la doar 5 ani pentru cei în stadiu avansat, șansele de supraviețuire fiind de aproximativ 18%, în timp ce pentru pacienții care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supraviețuire este estimată la numai 2%.

 

Cezar Irimia

De altfel, doar unul din trei cazuri de cancer pulmonar este diagnosticat într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile. Media de supraviețuire se situează în intervalul 6 – 18 luni și doar 20% dintre acești pacienți supraviețuiesc mai mult de un an.

În România, lipsa unor campanii de informare cu privire la aceasta afecțiune și lipsa accesului la terapii inovatoare diminuează speranța de viață a pacientilor, în condițiile în care aceștia ajung la medic în stadii avansate ale bolii, când sunt, deja, inoperabili.

„Accesul încă întârziat la terapii inovatoare, care pot dubla șansele de supraviețuire, condamnă la moarte sigură și discriminează pacienții cu această boală. Deși cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer în țara noastră și provoacă cel mai mare număr de decese, anual, în cazul bărbaților, autoritățile competente întârzie să ia măsuri pentru a oferi pacienților o șansă la viață. Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România. Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viața a mii de pacienți, pentru că, fără tratament adecvat, majoritatea acestora cedează în primul an de la diagnostic”, a declarat Cezar Irimia, preșsedintele FABC.

 

În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârste cuprinse între 4565 de ani, 85% dintre pacienții diagnosticați fiind fumători cronici. De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariția cancerului pulmonar, statisticile indicând că peste 90% dintre persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenți. Mai mult, comparativ cu nefumătorii, riscul de îmbolnăvire la fumători este de 30 de ori mai mare.

Pe lângă fumat, alți factori de risc asociați cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic în care sunt prezente substanțe ca radonul sau azbestul, expunerea profesională sau accidentală la radiațiile ionizante, dar și preexistența unor afecțiuni pulmonare precum cicatriciile granulomatoase sau sclerodermia. Cancerul pulmonar mai poate fi cauzat și de existența unui alt cancer în antecedentele personale, cum ar fi cancerul din sfera O.R.L.

Cancerul pulmonar este definit de înmulțirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronșic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât și în afara lor, spre țesutul pulmonar. Au fost identificate mai multe tipuri de cancer pulmonar dar, în general, se disting două categorii, si anume cancerul pulmonar cu celule mici, diagnosticat în 15% dintre cazuri și cancerul pulmonar non-microcelular, identificat în aproximativ 85% din cazuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*