Campanie de implicare a scolilor in depistarea copiilor cu malformatii cardiace congenitale

Statisticile indica faptul ca cel putin unu la suta din copiii romani au o astfel de problema de sanatate, insa multi dintre ei nu sunt diagnosticati la timp.

 

copii fructeLa Sibiu a fost demarata, zilele trecute, o campanie de informare adresata cadrelor didactice si parintilor, actiune prin care se doreste implicarea institutiilor de invatamant in procesul de depistare timpurie a copiilor care sufera de malformatii cardiace congenitale, afectiuni care le pot pune viata in pericol daca nu sunt diagnosticate si tratate la timp. Initiativa apartine Fundatiei Polisano si are caracter local, insa ideea ar trebui da fie preluata si la nivel national, sustin specialistii, tinand cont de faptul ca, in prezent, cel putin unul dintr-o suta de copii din Romania sufera de o astfel de afectiune.

Multi dintre copiii aflati intr-o astfel de situatie nu sunt insa diagnosticati, in majoritatea cazurilor, simptomele manifestate de acestia nefiind luate in considerare de parinti sau de cadrele didactice cu care intra in contact, o buna parte din timp. Din aceasta cauza, reprezentantii Fundatiei Polisano, care functioneaza pe langa spitalul privat cu acelasi nume, si-au propus sa constientizeze in randul parintilor si cadrelor didactice riscurile pe care le presupune o astfel de afectiune netratata si importanta depistarii timpurii a copiilor cu malformatii cardiace congenitale.

 

medic -cabinet medical - copilS-a considerat ca scoala reprezinta un mediu in care copiii cu astfel de afectiuni pot fi identificati, insa pentru aceasta este nevoie de implicare cadrelor didactice care, inainte de toate, trebuie sa cunoasca simptomele ce indica faptul ca unul dintre elevii lor ar putea avea o astfel de problema. In egala masura, campania se adreseaza si parintilor, Catalina Costache, directorul fundatiei Polisano, precizand ca multi dintre ei ignora simptomele manifestate de copiii lor, considerandu-le prea putin importante pentru a le aduce la cunostinta medicului de familie. „Un factor ignorat cu preponderenta este oboseala la efort, atat parintii cat si cadrele didactice care participa cu copiii la diferite activitati considerand ca este firesc ca aceasta oboseala sa apara in urma activitati ifizice mai sustinute”, explica medicul.

Specialistii atrag atentia ca in multe cazuri, diagnosticarea bolii s-a facut intamplator, iar in alte situatii mai putin fericite, diagnosticul a fost descoperit tardiv, atunci cand sansele de corectare a malformatiei pe cale chirurgiucala se diminuasera considerabil.

 

copii - parinti - adoptieIn cadrul campaniei care va avea loc in aproximativ 200 de scoli si licee din judetul Sibiu, parintii si cadrele didactice vor fi instruiti sa fie mai atenti la anumite semne care pot constitui indicii ale existentei unei malformatii cardiace in cazul copiilor. Astfel, pe langa oboseala la efort, stagnarea in greutate, respiratia ingreunata, cianoza, transpiratia abundenta, durerile precordiale, aparitia edemelor si starea de agitatie sunt semne ca ceva nu este in regula cu sanatatea copiilor.

Parintii sunt sfatuiti sa se adreseze imediat medicului de familie, iar daca aceste semne sunt observare mai intai de catre cadrele didactice, este necesar ca acest lucru sa fie adus imediat la cunostinta parintilor, cu recomandarea de a merge cu copilul la un consult.

Campaniei i s-au alturat 100 de medici de familie sibieni, care vor primi cazurile semnalate de parinti si profesori, dupa care, daca va fi cazul, vor face recomandarea catre un consult de specialitate pe care il va efectua cardiologul pediatru Violeta Cotarla, care este si consilier medical al campaniei.

 


Adaugati un comentariu


 

*