Discuții între medicii de familie și autorități, pe tema împrumutului de la Banca Mondială

Societatea Națională de Medicina Familiei a răspuns astfel invitației lansate de Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe.

 

În urmă cu o săptămână a avut loc Conferința Medicilor de Familie, în cadrul căreia ministrul Sănătății, Sorina Pintea și ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, au făcut un anunț surpriză, referitor la intenția autorităților de a apela la un împrumut de aproximativ 800 de milioane de euro, de la Banca Mondială, pentru a rezolva mare parte din problemele existente în sectorul medicinei primare. Bugetul alocat medicilor de familie ar urma astfel să fie majorat astfel cu suma împrumutată, iar anunțul făcut de reprezentanții Guvernului a fost bine primit de beneficiari.

Astfel, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) salută decizia celor doi miniștri de a încerca să rezolve problemele legate de medicina primară, anunțând prin intermediul unui comunicat remis în cursul zilei de azi că va da curs invitației primite de la cele două ministere, referitoare la participarea la o rundă de discuții în cadrul căreia să fie prezentate punctual toate aceste probleme.

 

O înștiințare oficială în acest sens a fost trimisă pe adresa celor două ministere, ca răspuns la invitație primită. „Ne arătăm disponibilitatea de a stabili un calendar de întâlniri între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai SNMF. După stabilirea principalelor linii de colaborare, organizaţia noastră va desemna experţi pentru fiecare problematică pusă pe lista de discuţii şi vom sta la dispoziţia dumneavoastră pentru orice informaţii necesare proceselor de reformă şi eficientizare a medicinei de familie”, precizează dr. Dina Mergeani, președintele SNMF, citat în doacumentul amintit.

Reprezentanții medicilor de familie mai spun că problemele acestui sector nu sunt deloc puține, însă o mare parte dintre ele ar putea fi rezolvate în urma acestei infuzii de capital, cu banii împrumutați de statul român de la Banca Mondială, în acest scop.

 

Astfel, președintele SNMF spune că o parte din sumă ar putea fi investită pentru a degreva medicii de familie de o serie de sarcini birocratice care le revin în prezent și le îngreunează considerabil activitatea. De asemenea trebuie să se investească și în optimizarea sistemelor informatice de evidență a pacienților și a serviciilor medicale, sisteme care, în prezent, funcționează cu sincope și care, de asemenea, îngreunează activitatea medicilor de familie.

Nu în ultimul rând, încărcarea administrativă excesivă a medicului de familie în detrimentul timpului alocat pentru actul medical și dezechilibrul între veniturile medicilor de familie şi ale celor din sistemul bugetar vor fi alte probleme pe care reprezentanții SNMF le vor prezenta în cadrul discuțiilor pe care le vor purta cu cei de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății.

„Toate problemele de sistem rezolvate vor aduce, pe lângă satisfacţia profesională a medicilor de familie, o mai bună îngrijire a pacienţilor prin creşterea eficienţei şi calităţii serviciilor medicale, având ca şi urmări pe termen scurt, mediu şi lung îmbunătăţirea stării de sănătate a întregii populaţii”, se mai arată în răspunsul oficial trimis de SNMF celor două ministere.

 



Comentarii (5)

  1. Cosmin spune:

    In primul rand, medicii de familie nu o duc atat de rau pe cat se vaita.

    Majoritatea asistentelor medicale iau salariul minim din urmatoarele motive:
    -sunt foarte multe, peste 1000 in judetul Buzau care nu profeseaza, deci medicii pot gasi mereu altele ca sa le schimbe.
    -Anual sunt tot mai multe absolvente. Pentru cei ce pica examenul de bac, scoala postliceala e cea mai buna optiune. Rar ajung asistenti medicali cei care iau bac-ul.
    -Cei mai rasariti s-au angajat la stat, in ultimii 3 ani doar spitalul judetean a angajat peste 300 de asistenti medicali noi, din cauza extinderii si pensionarilor.
    -Salariul reflecta si nivelul studiilor, voi vreti salarii similare sau mai mari decat cei care au invatat minim 4 ani la o facultate de zi, in conditiile in care postlicealele sunt scoli fara frecventa. Putinii asistenti medicali care au invatat, cei licentiati (deci 4 ani de facultate de adistenta medicala sau moase + bac) au salarii decente.

    Cotizatia Oamr este in functie de salariu, deci n-o platiti ca cei de la stat, Anton Camelia
    Cursurile Emc sunt gratuite de cativa ani, doar cei care nu le fac la timp le platesc anul urmator, Larisa Nane

  2. Stoian Corina spune:

    Despre asistenți nici un cuvânt,nici o vorbă, despre faptul că suntem plătite cu 660 lei , că avem jumătate de normă, că cerem cu disperare modificarea OUG 124/1998, că vrem doar salarii decente, nimic altceva?

  3. LARISA NANE spune:

    D-nul Dr Dina Mergeani!!! Observam noi, Asistentii medicali din medicina de Familie, cu Stupoare, ca vorbiti despre aceasta infuzie de capital de la Banca Mondiala a Sanatatii cu dirijare inspre multe INVESTITII vitregite de-a lungul anilor, acoperirea lacunelor existente si anterioare din Sistemul Informatic si nu numai!
    INTREBARE: Noi Asistentii medicali cu care medicii de familie fac asa zisa echipa medicala! Doar la munca evident! La retribuire (pentru voi nu avem) Noi ai cui SUNTEM? Noi de cine apartinem? Noi AMG de 20 de ani, de cand OUG 124/1998 a lasat asistentii medicali la mila medicilor si au leafa de mizerie (minim pe economie). Codul COR din Nomenclatorul profesional spune ca As Med este un profesionist calificat si nu un muncitor necalificat! Despre noi de ce nu se aminteste in Planurile si PROIECTELE domniilor voastre de Viitor? Platim asigurare de Malpraxis, cursuri EMC, cotizatie 1% din brut ptr ALP. Toti acesti bani din 12 mil. salariu de subzistenta!
    FACETI VA ROG SI DOMNIILE VOASTRE UN EXERCITIU DE SUPRAVIETUIRE CU ACEASTA LEAFA DE 1200 lei. Va multumesc ca ati citit!

  4. Anton Camelia spune:

    În tot acest articol nimeni nu pomenește de asistenții medicali din medicina de familie, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie… Nu încurajați deloc medicina de familie, medicul fără adiacent nu este capabil sa rezolve nici minimnul de 20 consultații pe zi. Noi facem toată treaba… Avem studii, ne specializam, mergem la cursuri, plătim taxe și cotizații la fel ca bugetarii din sistem. Vrem sa fim plătiți conform pregătirii profesionale, cea de asistent medical, nu de femeie de serviciu. Vrem sa ni se tina cont de vechimea în munca, și noi avem drepturi. Aceste nedreptăți ne vor mâna spre alte locuri de munca.
    Susțineți și plătiți corespunzător și asistenții medicali de la cabinete medicale de familie, aveți puterea sa opriți migrația forței de munca din acest domeniu…

  5. Daniel spune:

    Sa nu uitai sa vorbiti cu Ghita, de 800 milioane poate va face niste cartele ca tot nu merg cardurile…
    De salariul asistentei nu pomeniti nimic? Asistentii fac munca in cabinet, nu au concedii de odihna, salarii de necalificati, riscuri cat cuprinde…, in 3-4 ani nu o sa mai avem medicina de familie, ce o sa faceti cand o sa fie cozi la spitale ca in anii ’80 la alimente…

Adaugati un comentariu


 

*