Medicii de familie ameninta cu proteste de amploare

30 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Constituita in urma cu doua zile, Coalitia „Solidari pentru Sanatate”  va organiza, pe 2 noiembrie, pichetarea sediile Prefecturilor si Caselor de Asigurari de Sanatate, sediul Guvernului si CNAS, urmate de o conferinta de presa.

 

Dupa sindicate, organizatiile reprezentative ale medicilor de familie, impreuna cu mai multe organizatii de pacienti au decis sa formeze o Coalitie care sa sustina medicina primara. Coalitia „Solidari pentru Sanatate”, constituita in urma cu doua zile, la Bucuresti, va organiza joi, 2 noiembrie, ample actiuni de protest in Bucuresti si in tara, urmand ca pe 15 noiembrie, protestul sa culmineze cu un miting de amploare in Capitala.

Prin aceste actiuni, noua Coalitie vrea sa avertizeze clasa politica si institutiile responsabile, cu privire la situatia de criza majora prelungita in care se afla sistemului national de asistenta medicala primara si nevoia imperativa a sustenabilitatii acestui segment de ingrijire a pacientilor, potrivit unui comunicat de presa remis de organizatie.

Astfel, prima actiune de protest va avea loc joi, 2 noiembrie, la ora 11:00, cand se vor picheta, simultan, sediile judetene ale Prefecturilor si Caselor de Asigurari de Sanatate, sediul Guvernului si sediul CNAS si se va organiza o Conferinta de presa in care vor fi anuntate nemultumirile medicilor de familie din Romania. „Reprezentantii organizatiei vor depune la sediile pichetate un memoriu in care se descriu solicitarile Coalitiei privind asistenta medicala primara”, iar la conferinta de presa, presedintii organizatiilor unite in Coalitie vor detalia solicitarile depuse la sediile institutiilor mentionate, se mentioneza in comunicat.

 

Urmatoarea actiune de protest va fi organizata in data de 15 noiembrie, cand va fi organizat un miting in Bucuresti. In cadrul acestei miscari de protest, medicii de familie, impreuna cu apcientii vor incerca sa atraga atentia ca in Romania nu se mai poate asigura asistenta medicala primara in lipsa unor schimbari fundamentale care sa asigure calitatea adecvata a actului medical.

In calitate de factori responsabili pentru apararea dreptului pacientilor nostri la sanatate, tragem cel mai sumbru si urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, in al paisprezecelea ceas, dupa 25 de ani de politici de sanatate din care pacientul lipseste cu desavarsire. Medicina de familie este pe cale sa devina o raritate, platita de stat cu cel mai mizerabil tarif, in conditiile in care contributiile romanilor au crescut an de an Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS)”, sustine dr. Marina Pircalabu, presedinte interimar al Federatiei Nationale a Patronatului Medicilor de Familie (FNPMF).

Nu avem alta optiune decat sa luptam impreuna pentru salvarea accesului pacientilor nostri la servicii medicale de baza si facem pe aceasta cale un ultim apel la adresa autoritatilor – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerul Sanatatii – de a interveni rapid si eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al romanilor”, sustine la randul sau, dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

 

La randul lor, asociatiile de pacienti considera ca asistenta medicala primara este esentiala, iar „medicii de familie reprezinta primul punct de interactiune a pacientilor cu sistemul medical. In acelasi timp, daca au conditiile necesare, pot asigura preventia prin informarea corecta a pacientilor. APAH-RO militeaza inca din 2009 pentru includerea markerilor virali in pachetul de analize gratuite prescrise de catre medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul si a preveni noile infectari”, potrivit Marinelei Debu, presedinte APAH-RO.

Coalitia „Solidari pentru Sanatate” este o asociere fara personalitate juridica, formata din organizatii independente, ce lucreaza impreuna in scopul de a imbunatati sistemul public de sanatate. Din Coalitia nou infiintata fac parte: Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), reprezentata de dr. Rodica Tanasescu; Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), reprezentata de dr. Marina Pircalabu; Salvati Copiii – Romania, reprezentata de Gabriela Alexandrescu; Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), reprezentata de Cezar Irimia; Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), reprezentata de Rozalina Lapadatu; Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), reprezentata de Vasile Barbu; Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN), reprezentata de Dragos Popescu; Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), reprezentata de Marinela Debu; Asociatia „Mame pentru mame”, reprezentata de Ana Maita, presedinte.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), reprezentata de domnul Radu Ganescu, sustine acest demers.

 


Adaugati un comentariu


 

*