Medicii de familie încurajează vaccinarea antigripală a elevilor care revin la școală

20 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia spun că există riscul creșterii numărului de infecții respiratorii, iar copiii și adolescenții trebuie să fie protejați cel puțin împotriva gripei, în condițiile în care nu li se poate administra vaccinul împotriva Covid-19.

 

Pe data de 8 februarie, elevii urmează să revină la școală, după o perioadă în care cursurile s-a desfășurat doar on-line, aceasta fiind una dintre măsurile de prevenire a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Momentul este așteptat cu nerăbdare atât de elevi, cât și de cadrele didactice și de părinți. Medicii de familie trag însă un semnal de alarmă asupra riscurilor de înmulțire a cazurilor de infecții respiratorii, odată cu reluarea cursurilor în regim normal.

Experiența anilor trecuți a dovedit că reluarea cursurilor în sezonul rece și revenirea elevilor în comunitățile școlare intensifică circulația virusurilor care provoacă infecții respiratorii, inclusiv a virusurilor gripale. În contextul epidemic actual, acest risc nu trebuie ignorat, iar un semnal în acest sens a venit din partea Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF).

Medicii de familie spun că, în aceste condiții, vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților care se întorc la cursuri este mai importantă decât oricând, încurajând părinții în acest, mai ales că vaccinarea antigripală a devenit gratuită pentru toate categoriile de populație.

 

Dr. Dina Mergeani, președintele SNMF, a explicat că vaccinarea antigripală este importantă în această perioadă pentru a reduce riscul unei duble infectări – cu virus gripal şi SARS CoV-2 – şi pentru a evita posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor şi al comunităţii.

În contextul în care, cel puţin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinaţi împotriva Covid-19 şi, în acelaşi timp, ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum şi transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces”, a declarat la rândul său dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

 

Reprezentanții organizației profesionale reamintesc părinților că au  la dispoziţie vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară şi intranazală – disponibile în farmacii – dar şi vaccinuri distribuite prin programul naţional de vaccinare care pot fi administrate la cabinetele medicilor de familie.

Totodată, aceștia încurajează părinţii să se informeze despre vaccinarea antigripală şi despre beneficiile acesteia, să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în prezent.

Până acum, de vaccinare antigripală gratuită puteau beneficia doar copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani, care fac parte din categoriile de risc. Recent însă, Ministerul Sănătății a decis să permită accesul gratuit la vaccinarea antigripală pentru întreaga populație. Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că, în această perioadă de pandemie, este esențială prevenirea bolilor de orice fel, iar vaccinarea este o metodă sigură și eficientă în acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*