Vaccinarea antigripală devine gratuită pentru întreaga populație

14 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Până acum, puteau beneficia de imunizare gratuită doar persoanele aflate în categoriile de risc, în timp ce restul populației își putea cumpăra vaccinul din farmacii.

 

Persoanele care nu fac parte din grupele de risc și care nu s-au vaccinat antigripal pentru că nu au dorit să cumpere vaccinul sau nu l-au putut găsi în farmacii, se pot imuniza gratuit de acum înainte, apelând la medicul de familie. Astăzi ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că a aprobat extinderea vaccinării antigripale gratuite pentru întreaga populație, astfel că oricine dorește si se imunizeze împotriva gripei, o poate face prin intermediul medicului de familie, indiferent că este persoană din categoriile de risc sau persoană care nu este expusă riscului unor complicații în cazul infectării cu virusul gripal.

Până la momentul anunțului făcut azi de Vlad Voiculescu, de vaccinare antigripală gratuită puteau beneficia persoanele peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, femeile gravide și copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani. Acestora li se adăugau cadrele medicale precum și persoanele din centrele de asistență medico-socială, împreună cu personalul acestor centre. Aceste persoane fac parte din grupele de risc, iar fiecare campanie de vaccinare antigripală începea cu personalul medical, continua cu beneficiarii și personalul din centrele medico-sociale, apoi cu celelalte grupe de pacienți, care se vaccinează în cabinetele medicilor de familie.

 

Cei care doreau să se vaccineze dar nu făceau parte din categoriile de risc, erau nevoiți să își cumpere vaccinul din farmacii, iar experiența anilor anteriori a arătat că nu exista un interes deosebit pentru imunizare, nici din partea celor care se puteau vaccina gratuit, nici din partea restului populației.

Interesul a crescut brusc în timpul epidemiei de gripă izbucnită începutul anului 2109, după ce boala cauzase câteva zeci de decese încă din primele zile ale anului. În sezonul gripal 2019-2020 au fost comandate mai multe vaccinuri și s-a constatat o creștere a ratei de imunizare, iar odată cu apariția pandemiei, interesul românilor pentru vaccinarea antigripală a crescut la cote apreciabile. În consecință, pentru sezonul 2020-2021 Ministerul Sănătății a comandat 3 milioane de doze de vaccin, dublu față de sezonul precedent.

 

Vlad Voiculescu

Deși circulația virusului gripal este mult mai slabă ca urmare a măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei de Covid-19, interesul pentru vaccinare s-a manifestat la nivelul întregii populații. A apărut chiar o criză de vaccinuri în farmacii, pentru că cererea din partea populației a fost foarte mare, iar stocurile asigurate pentru acest sezon s-au epuizat rapid. Și cei care beneficiază de vaccinare gratuită s-au imunizat în număr mai mare decât în anii precedenți, astfel că, până la acest moment, numărul cazurilor de gripă înregistrat la nivel național este unul nesemnificativ.

Măsura adoptată de Vlad Voiculescu are rolul de a crește accesibilitatea la vaccinare pentru cât mai multe persoane, întrucât orice măsură de prevenție este importantă, în actualul context epidemiologic. „Este necesar ca vaccinarea antigripală să continue şi în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esenţială. Riscurile de co-infecţie Covid-19 cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat ştiinţific, de aceea extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a declarat Vlad Voiculescu.

Prin urmare, oricine dorește să se vaccineze antigripal se va adresa de acum înainte medicului de familie. Cei din categoriile de risc vor beneficia în continuare de prioritate la vaccinare, însă dacă vor fi disponibile suficiente doze de vaccin nu vor apărea liste de așteptare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*