O nouă tranșă de vaccin gripal ajunge la Buzău în această săptămână

24 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Este vorba de penultima tranșă pe care Ministerul Sănătăți o distribuie în teritoriu, ultimele doze urmând să sosească la începutul lunii viitoare.

 

Ministerul Sănătăți a anunțat astăzi că, în cursul acestei săptămâni, va trimite în teritoriu o nouă tranșă de vaccin gripal, iar noile doze vor ajunge la direcțiile de sănătate publică, de unde vor fi distribuite apoi medicilor de familie, pentru imunizarea pacienților din categoriile cu risc crescut. Vor fi distribuite, astfel, în teritoriu, 930.000 de doze din cele trei milioane pe care ministerul le-a achiziționat pentru această campanie.

O parte dintre acestea sunt așteptate și la Direcția de Sănătate Publică Buzău. Tranșa precedentă a ajuns la Buzău în urmă cu o săptămână, când DSP a recepționat 10.000 de doze, destinate imunizării persoanelor din categoriile de risc. Intervalul scurt de timp dintre cele două livrări se explică prin faptul că tranșa precedentă a fost trimisă cu o oarecare întârziere, fiind așteptată la începutul lunii în curs. A ajuns la jumătatea lunii, iar în cursul acestei săptămâni era programată o nouă tranșă și așa se explică diferența de mai puțin de 14 zile între ce două livrări.

 

Dr Carmen Scantei

DSP Buzău a comandat 60.000 de doze de vaccin gripal pentru acest sezon, dar rămâne de văzut câte doze vor fi primite în următoarea tranșă. Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzău spune că, până acum, campania de vaccinare antigripală a decurs fără probleme, deși cererea a fost mai mare decât în anii precedenți.

Ministerul Sănătății a mai precizat că, punând la socoteală și cele 930.000 de doze care urmează să fie trimise săptămâna aceasta, numărul vaccinurilor repartizate DSP-urilor din țară ajunge la 2.430.000, ceea ce înseamnă 80% din totalul de doze achiziționate pentru acest sezon. Tranșa următoare este penultima trimisă în teritoriu, ultimele doze urmând a fi distribuite la începutul lunii viitoare.

Până la data de 15 noiembrie, în cadrul campaniei de vaccinare antigripală fuseseră imunizate 652.393 de persoane din categoriile la risc.

 

În acest sezon, la nivel național a fost confirmat în laborator un singur caz de gripă sezonieră, iar în ultima săptămână, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS, gripă clinică și pneumonii) a fost cu 48,1% mai mic decât cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent. S-au diagnosticat astfel 43.871 de cazuri de infecție, din care 17 de gripă clinică, iar restul au fost infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii, față de 84.603, câte se înregistrau anul trecut în aceeași perioadă. Tot în această perioadă a început supravegherea Infecțiilor
Respiratorii Acute Severe (SARI). S-au înregistrat 5 astfel de cazuri, la fel ca în aceeași perioadă a sezonului precedent.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală, pacienții din categoriile de risc beneficiază de imunizare gratuită, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

Din aceste categorii fac parte persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare și boli metabolice, copiii sub 3 ani și gravidele. De asemenea în categoriile de risc mai intră personalul medical, persoanele instituționalizate și personalul din instituțiile de asistență socială, care le asigură îngrijirea.

 


Adaugati un comentariu


 

*