Vaccinul gripal pentru copiii sub trei ani ajunge în teritoriu până în decembrie

21 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

La nivelul ministerului se va constitui un grup de lucru cu misiunea de a identifica, până pe 15 decembrie, orice deficiență din Programul Național de Vaccinare, astfel încât aceasta să poată fi soluționată la timp.

 

Victor Costache declara, la preluarea mandatului de ministru al Sănătății, că între principalele sale preocupări se numără și buna desfășurare a Programului Național de Vaccinare. Furnizorul de vaccin gripal a anunțat că săptămâna trecută a livrat comenzile de vaccin pentru acest sezon, iar către Direcţiile de Sănătate Publică au fost distribuite deja 1.050.000 de doze, urmând ca săptămâna aceasta să fie livrată şi ultima tranşă, de 450.000 de doze către beneficiari, conform acordului cu Ministerul Sănătăţii, pentru sezonul 2019-2020.

Ministerul Sănătății a anunțat, ieri, că vaccinul a fost deja distribuit DSP-urilor, iar pentru a se asigura că procesul de imunizare decurge cum trebuie, la nivelul ministerului se va constitui un grup de lucru format din medici specialiști, medici de familie, reprezentanți ai comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică, reprezentanți ai Societății Române de Microbiologie, ai Direcției de Sănătate Publică București, precum și ai pacienților, care va analiza modul în care se derulează programul național de imunizare.

Decizia a fost luată în condițiile în care acoperirea vaccinală la nivel național nu este una foarte bună, atât din cauza numeroaselor probleme apărute în aprovizionarea cu vaccinuri, cât și a refuzului multor părinți de a-și imuniza copiii. Astfel, în urma analizei, membrii grupului de lucru trebuie să identifice până pe 15 decembrie deficiențele în buna desfășurare a programului național de vaccinare dar și cele în ceea ce privește campania de vaccinare antigripală, aflată în derulare.

 

O problemă care urmează a fi rezolvată este cea a lipsei vaccinurilor destinate copiilor sub trei ani, cele 1,5 milioane de doze achiziționate de Ministerul Sănătății în mandatul Sorinei Pintea având recomandare peste această vârstă. Astfel, deși fac parte din grupele de risc, copiii sub trei ani nu pot beneficia încă de vaccinare gratuită împotriva gripei, însă Ministerul Sănătății a dat asigurări că situația se va rezolva până la sfârșitul acestei luni.

La începutul lui octombrie, același minister, aflat încă sub conducerea Sorinei Pintea, anunța că stocul de vaccin gripal va fi completat și cu doze pentru copiii sub trei ani, urmând a fi achiziționate în acest sens 10.000 de doze.

Acum, Ministerul Sănătății condus de Victor Costache anunță că, până la sfârșitul lunii noiembrie, în teritoriu va fi distribuit și vaccinul gripal pentru copiii sub trei ani, fiind menționate 9.200 de doze.

 

Dr. Carmen Scantei

În ceea e privește vaccinurile pentru populația adultă și copiii mai mari de trei ani, ultima tranșă a fost distribuită în teritoriu, iar până la momentul actual au fost vaccinate peste 550.000 de persoane din categoriile de risc. Numărul de persoane vaccinate la acest moment este mai mare decât în campaniile anterioare, asta și datorită faptului că vaccinurile au fost achiziționate la timp dar și ținând cont de numărul mare de decese datorate gripei, înregistrate la începutul acestuia an. În plus, ministrul dă asigurări că „dacă  dozele de vaccin vor fi insuficiente, acordul cadru încheiat de MS cu furnizorul prevede posibilitatea suplimentarii numărului acestora”, reamintind că repartiția dozelor de vaccin pe județe se face în functie de catagrafierea realizată de medicii de familie, precum și de informările acestora către direcțiile de sănătate publică.

La Buzău, ultima transă de vaccin gripal a sosit pe 6 noiembrie, fiind vorba de 8.900 de doze. Coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău, dr. Carmen Scântei, a precizat că acoperirea vaccinală la nivelul județului este foarte bună, iar campania de imunizare se desfășoară fără sincope. Din cele 30.000 de doze de vaccin gripal solicitate pentru județul Buzău, au fost primite 18.600, și se mai așteaptă încă două tranșe de câte 8.900 de doze. „Deocamdată facem față cu dozele pe care le-am primit până acum, la sfârșitul acestei luni urmează să primim și vaccinurile pentru copiii sub trei ani, iar dacă va exista cerere mare și după 10 decembrie, vom solicita suplimentarea numărului de doze. Oricum, până acum avem cea mai bună acoperire din ultimii ani și ne aflăm încă în perioada optimă de imunizare”, a declarat dr. Carmen Scântei.

 


Adaugati un comentariu


 

*