Sindicaliștii buzoieni de la „Solidaritatea Sanitară” pichetează Prefectura

14 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

UPDATE, 16:00: Protestul sindicaliștilor buzoieni a debutat cu un moment de reculegere în memoria Adelinei Andrei, fostă asistentă medicală la UPU Buzău, care săptămâna trecută, la numai 32 de ani și la puțin timp după ce a adus pe lume un copil a fost răpusă de COVID-19, dar și a tuturor cadrelor medicale au plătit cu viața infecția cu noul coronavirus.

După aproximativ o jumătate de oră în care sindicaliștii și-au prezentat nemulțumirile în styradă, o delegație a protestatarilor a avut o întrevedere cu subprefetul Adina Moiseanu, care în această perioadă îndeplinește și atribuțiunile prefectului, căreia i-au prezentat un Memoriu cu revendicările pe care le susțin prin acest protest. 

La finalul întâlnirii, Tamara Baciu, care a condus delegația protestatarilor, a declarat că „întâlnirea cu doamna prefect o considerăm de bun augur. I-am prezentat Memoriul nostru, care a fost înaintat și ministerelor Sănătății și Muncii, iar la propunerea dânsei, va fi transmis și Ministerului Finanțelor Publice, având în vedere că documentul conține atât revendicări morale cât și materiale. Am primit promisiunea că la rândul său le va transmite Guvernului”. 

 

Tamara Baciu

În cadrul discuției pe care au purtat-o cu Adina Moiseanu, sindicaliștii buzoieni au insistat asupra felului în care se răsfânge lipsa de susținere asupra lor, a activitățiii pe care o desfășoară, dar și a familiilor lor.

„Este adevărat, imaginea noastră din ulima vreme în fața societății este și ea afectată. Din EROI am devenit CEI CARE NU-ȘI MAI FAC DATORIA LA STANDARDE ÎNALTE. În parte este adevărat, dar asta nu ni se datorează nouă, ci problemelor cu care ne confruntăm în fiecare zi și care ne afectează moral și material. Suntem cadre medicale, ne-am asumat această profesie prin jurământ și ne dorim să o facem cât mai bine posibil, dar suntem și noi oameni, avem limite, am ajuns la epuizare, iar în condițiile în are nu suntem susținuți, nu mai putem avea randamentul necesar. Nu cerem să ni se acorde favoruri, cerem doar să ni se asigure condițiile necesare pentru a ne putea ajuta pacienții așa cum trebuie și în același timp să putem fi protejați, pentru a nu ne pune în pericol viețile noastre și pe cele ale familiilor noastre”, a mai spus Tamara Baciu, reprezentanta filialei locale a Federației „Solidaritatea Sanitară”.   

 

Protestatarilor Federației „Solifaritatea Sanitară” li s-a alăturat și Vasile Minică, liderul buzoian al Confederației Naționale Sindicale „Cartel-ALFA”, care le-a susținut protestul și revendicările.

Săptămâna trecută, Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis Guvernului, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, un Memoriu cu revendicările lor, cerând „susținerea respectării drepturilor legale și morale ale tuturor lucrătorilor din sănătate”.

La nivel teritorial, sindicatele membre ale Federației „Solidaritatea Sanitară” au înaintat același Memoriu către toți parlamentarii din circumscripțiile locale.

Acțiuni similare de protest au avut loc și marți, când sindicaliștii de la SANITAS au pichetat Prefectura Buzău și s-au întâlnit cu reprezentantul guvernului în teritoriu, la fel ca și colgii lor din județe, iar la nivel central a fost pichetat Guvernul.  

***

Acţiuni de protest vor avea loc, astăzi, toate judeţele și în Piața Victoriei, iar revendicările sindicaliștilor sunt în special de natură salarială și totodată se somează guvernul să adopte toate măsurile care le garantează protecția sănătății și securității în muncă.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță că astăzi, 14 ianuarie, între orele 12:00-14:00 organizează un protest în stradă în Piața Victoriei din Capitală, iar între de la ora 14:00, timp de o oră, vor picheta prefecturile din toată țara.

În fața prefecturii Buzău vor protesta 50 de membri ai organizației sindicale, pentru „a se putea respecta normele sanitare privind distanțarea socială”, așa cum au precizat liderii filialei locale.

Principala revendicare a sindicaliștilor se referă la adoptarea unor măsuri de  protecție a lucrătorilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine reducerea senificativă a salariaților infectați cu virusul SARS-CoV-2, sindicaliștii atrăgând atenția că „cei 86 de profesioniști decedați până acum la datorie dovedind situația dramatică în care se află această categorie de lucrători”, precum și la respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

Lucrătorii din sănătate retrăiesc o drama tradițională a acestui popor: în timp ce unii se sacrifică, alții culeg beneficii pe seama lor;  în timp ce «soldații» aflați în prima linie cad la datorie, «generalii de mentenanță» își acordă medalii și privilegii”, susțin reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Măsurile de protecție solicitate pentru profesioniștii din sănătate sunt completate de cele privind protecția pacienților, introducerea unui sistem „no-fault” de despăgubire a pacienților și a criteriilor raționale de alocare a resurselor existente constituind exemple în acest sens.

Într-o țară care plătește 10.000 de pensii speciale, Guvernul refuză să acorde drepturile legale urmașilor celor 86 de profesioniști din sănătate decedați la datorie; suplimentar, Guvernul și Parlamentul refuză să introducă dreptul lucrătorilor din sănătate de a le fi luat în calcul la stabilirea vârstei de pensionare întreaga activitate desfășurată, inclusiv cea din timpul gărzilor și de la locurile de muncă deosebit de periculoase”, se menționează într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliștii mai spun că în timp ce unor categorii de salariați din unele instituții le sunt acordate sporuri pentru volum de muncă suplimentar”, lucrătorilor din sănătate, care sunt nevoiți să lucreze peste norma de bază, nu le sunt plătite orele suplimentare, ajungând astfel în situația de muncă forțată și la epuizare. 

Sindicaliştii cer, de asemenea, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători, începând cu 1 ianuarie 2021, la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022, precum şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.

 

O altă revendicare se referă la raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, precum şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.

Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază, reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților; negocierea anexelor Contractului Colectiv de Muncă și reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase, sunt alte revendicări aflate pe lista sidicaliștilor din sănătate.

Protestele în stradă vin în completarea „Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate”, pentru susținerea căruia au semnat peste 4.000 de lucrători din sistemul medical și asistență socială.

 


Adaugati un comentariu


 

*